Last news in Fakti

2 Октомври, 2013 13:33 1 134 0

Иранският президент е "вълк в овча кожа"

  • иран-
  • израел-
  • оон-
  • бенямин нетаняху-
  • хасан рохани-
  • ядрено оръжие
Иранският президент е "вълк в овча кожа" - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху нарече иранският президент Хасан Рохани "вълк в овча кожа" по време на реч пред Общото събрание на ООН.

Той обвини Рохани, че има съща цел като своя по-твърд и войнствено настроен предшественик - Махмуд Ахмадинеджад. "Ахмадинеджад беше вълк във вълча кожа. Рохани е вълк в овча кожа“, каза Нетаняху.

В обръщението си към ООН, Нетаняху заяви, че бъдещето на Израел е заплашено от "ядрено-въоръжения" Иран и призова останалите страни да не се отказват от наложените санкциите върху страната и да не работят с иранското правителство.

Той твърди, че г-н Рохани - в предишната си роля като главен преговарящ по ядрените въпроси на Иран – е измислил брилянтна стратегия, която да позволи на страната му да се доближи до разработването на ядрени оръжия.

Израелският премиер заяви, че страната му няма да позволи на Иран да разработва ядрени оръжия, дори ако се наложи да се изправи сам пред този въпрос.

Президент Рохани категорично отрече неговото правителство да се стреми да произвежда ядрено оръжие, но Нетаняху заяви: "Иска ми се да вярвам на Рохани. Но не му вярвам."

В отговор Иран заяви, че не е имал намерението да разработва ядрени оръжия, и нарече коментара на Нетаняху "изключително провокаторски".

Заместник посланикът на Иран в ООН, Кходадад Сейфи напомни, че Израел е единствената страна в Близкия изток, която не е страна по Договора за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО), като добави: "Израел няма друг избор освен да се присъедини към ДНЯО, без по-нататъшни забавяния и условия."

Техеран настоява, че ядрената му дейност е за мирни цели, но миналия месец Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) заяви, че страната е  надвишила капацитета си за обогатяване на уран, инсталирайки повече от 1000 високотехнологични центрофуги в завод за обогатяване на уран в Натанз.

Иран е длъжен да вземе участие в преговорите за своята ядрена програма в Женева на 15 октомври заедно с групата известна като П5 +1, сред които са САЩ, Русия , Китай, Великобритания, Франция и Германия.

Хасан Рохани заяви, че Иран ще покаже план за действие на тази среща, но не  предостави предвидени подробности.

Групата призова Техеран да спре производството и трупането на запаси от уран, обогатен до 20%. За създаването  на ядрено оръжие е необходим уран, обогатен до 90%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА