Last news in Fakti

26 Септември, 2013 16:02 951 0

Иран готов да стартира ядрените преговори до 3 месеца

  • иран-
  • ядрена програна-
  • хасан рохани-
  • съвет за сигурност-
  • оон

Президентът на Иран е на посещение в Ню Йорк за Общото събрание на ООН

Иран готов да стартира ядрените преговори до 3 месеца - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Преговорите между Иран и Съединените щати, по повод ядрената програма на арабската страна, могат да се забързат значително. Това стана ясно от изказване на иранският президент Хасан Рохани в сряда, който заяви, че  иска да бъде постигнато споразумение със световните сили в рамките на три до шест месеца, пише вестник „Вашингтон поуст“.

Рохани заяви, че вижда тези преговори като 'началната точка“ за облекчаване на американо-иранските отношения. "Единственият път напред е определянето на времеви диапазон за преговорите, който трябва да е кратък", каза президентът на Иран и допълни: "Колкото по-кратък е той, толкова по-добре за всички. Това е въпрос на месеци, не на години".

Той заяви, че е напълно упълномощен от върховния лидер на Иран аятолах Хаменей, да преговаря по въпроса.

Президентът Рохани е в Ню Йорк тази седмица за Общото събрание на ООН, и даде редица интервюта и изявления пред американските медии.

Днес Иран ще проведе разговори с групата 5 +1 (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) на световните сили по програма на Техеран за обогатяване на уран. Външният министър на страната Мохамад Джавад Зариф предстои да се срещне с държавния секретар на САЩ Джон Кери, както и с дипломати от Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия в Ню Йорк. Срещата с Кери е прецедент за американско-иранските дипломатически отношения през последните 30 години, коментират световните медии.

Анализатори описаха речта на иранския президента пред ООН в сряда, както и представените документи, като поразителна нова стратегия, която поддържа благ тон в отношенията на Иран със света. Като че ли Иран най-накрая говори за мир след осем години на напрежение между Ислямската страна и европейските и съседните му страни. Имаше обаче и критики, според които новият държавен глава на Иран просто преизчислява старите позиции на страната, макар и по по-дипломатичен начин. Някои са на мнение, че Рохани пристигна в Ню Йорк, за да сподели с целия свят гласа на иранският народ, които винаги е искал мир.

Световните агенции припомнят, че Иран преговаря за ядрената си програма с групата 5+1 от 2006 г. Западът подозира, че тя има за цел да разработи ядрено оръжие, докато Техеран отрича твърденията и настоява, че ядрената му програма се разработва единствено с мирни цели. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА