Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 12:55 1 257 0

В Боливия задържаха шеф на кока агенция

  • боливия-
  • кока-
  • луис кутипа

Прокуратурата обаче твърди, че разследва Луис Кутипа

Кока скандал разтърси Боливия. Ръководителят на държавна агенция, която е натоварена с контрола над производството над коката Луис Кутипа е арестуван по обвинение в незаконна продажба на листа от дрогата и злоупотреби с власт, предаде Би Би Си.

Според прокуратурата, Луис Кутипа тайно е изтеглил 45 тона листа кока и чрез свои роднини ги е предоставил на местни кокаинови крале.

От ведомството за борба с корупцията наляха допълнително масло в скандала, отбелязвайки че при назначаването си Кутипа е използвал фалшиви документи. Освен това задържанията се е облагодетелствал от повишаването на лицензите за продавачите на кока. Според неофициална информация той е спечелил около половин милион долара.

От своя страна Кутипа отрича всички обвинения. Той заявява, че е бил принуден да повиши цената на лицензите след като президентът Ево Моралес изгони американската Агенция за международна помощ USAID, а в отговор Белият дом оряза финансирането. Разликата от $87 до $170 за лицензия отишла по сметки на правителството в централната банка, заяви Кутипа. Сумата от $ 500 000 е налична и може да бъде проверена, заяви Кутипа.

Прокуратурата обаче твърди, че разследва Луис Кутипа в неизпълнение на задълженията, изнудване, злоупотреба с власт и нарушаване на законите и конституцията в страната.

Бившият шеф на агенцията също отрича обвиненията, че е използвал двете си сестри, за да „продаде“ 45 тона от заловената кока като клевета.

Това не е първият арест на високопоставен служител по време на президентския мандат на Ево Моралес. Преди две години шефът на полицията за борба с трафика на дрога генерал Рене Санабрия беше осъден на 14 г. затвор от съд в Маями за трафик на кокаин.

Дъвченето и пиенето на чай от кока се практикува в Боливия от хилядолетия с терапевтична цел, срещу глада, умората и ефекта на високия планински релеф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА