Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 12:01 1 228 22

Войната в Газа във фокуса на вниманието на света

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула-
  • бенямин нетаняху

Междувременно израелските военновъздушни сили засилиха въздушните удари срещу Газа вчера, като нанесоха 400 удара спрямо 320 предишния ден, включително на юг, където беше казано на цивилните да се евакуират

Войната в Газа във фокуса на вниманието на света  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел призова генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да подаде оставка, след като Гутериш каза, че "ужасяващите атаки" на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври не могат да оправдаят "колективното наказание на палестинския народ". Атаката срещу Израел не се случи "във вакуум" и последва "56 години задушаваща окупация“ за палестинския народ от Израел, каза той, съобщи "Гардиън".

В отговор посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че Гутериш трябва да подаде оставка, като нарече изказването му "шокиращо". Той каза, че това показва, че лидерът на ООН е "напълно откъснат от реалността в нашия регион и че гледа на клането, извършено от нацистките терористи от "Хамас", по изкривен и неморален начин“.

Рияд ал Малики, външният министър на Палестинската автономия (която е съперник на "Хамас"), пък от своя страна осъди бездействието на Съвета за сигурност на ООН. Той заяви:" Продължаващите кланета, извършвани умишлено, систематично и жестоко от окупационната сила Израел срещу палестинското цивилно население под незаконна окупация, трябва да бъдат спрени. Наш колективен човешки дълг е да ги спрем“.

Хуманитарната ситуация в ивицата Газа стана поле за изява от страна на САЩ и Русия, които представиха конкурентни планове в ООН за подпомагане на палестинските цивилни. И двете страни искат приемането на резолюции на Съвета за сигурност на ООН за справяне с недостига на храна, вода, медицински консумативи и електричество в Газа. Но САЩ, които се противопоставят на прекратяването на огъня, призоваха само за хуманитарни паузи, за да се позволи на помощта да влезе в Газа, докато Русия иска хуманитарно прекратяване на огъня.

Високопоставеният лидер на "Хамас" Халед Мешаал каза в интервю за Скай нюз, че цивилните, заловени от "Хамас" на 7 октомври, ще бъдат освободени, ако Израел спре да атакува цели, свързани с терористичната група в ивицата Газа. Мешаал отказа да нарече цивилните, заловени от Хамас, "заложници“ и заяви, че Израел е убил най-малко 22 от заловените при въздушни удари срещу Газа. За тези, за които се съобщава, че са загинали, Мешаал каза, че те в по-голямата си част са израелци, но не уточни от кои страни са останалите.

"Ако Нетаняху се интересуваше от тяхната безопасност, ако европейците и американците се интересуват от тяхната безопасност, нека да принудят Израел да спре агресията си, да спре този геноцид, тези брутални военни престъпления, които се извършват всеки ден“, каза Мешаал. "Нека спрат тази агресия и ще намерите посредници като Катар и Египет, някои арабски страни и други ще намерят начин да ги освободят и ние ще ги изпратим по домовете им", цитира казаното от него "Джерузалем пост"

Вестникът посочва, че интервюто на Мешаал се появява в същия ден, в който началникът на генералния щаб на израелската армия (генерал-лейтенант) Херци Халеви каза, че израелските сили са готови и подготвени да нахлуят в Газа.

В коментар по темата за държаните от "Хамас" заложници в "Джерусалем пост" се посочва, че ислямистката групировка използва значителния брой чуждестранни заложници, "за да формира световното мнение и да вбива клин между Израел и неговите съюзници чрез избирателно освобождаване на чужденци, докато задържа израелците". Изданието отбелязва, че "вече видяхме чуждестранни лидери да подчертават важността на освобождаването на собствените им граждани."

Британският в. "Гардиън" цитира регионалния шеф на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка, според когото степента на смърт и наранявания на деца в Газа е "просто поразяваща“ и призова двете страни в конфликта да се съгласят на незабавно прекратяване на огъня и да позволят на помощта да влезе в анклава. Адел Ходр каза, че броят жертвите сред децата е "растящо петно ​​върху нашата колективна съвест".

Също така Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA) предупреди, че ще бъде принудена от сряда вечерта да спре дейността си в Газа поради липса на гориво. В отговор израелските военни публикуваха снимка на това, което според тях са резервоари за гориво в Газа. "Те съдържат повече от 500 000 литра гориво", написаха военните. "Попитайте "Хамас" дали можете да си вземете малко", допълниха те.

Медиите отразяват и случая с убийството на трима палестинци в окупирания Западен бряг, след като израелската армия е нанесла удар с дрон срещу група, която според военните се е състояла от въоръжени хора, които "хвърляха взривни устройства". Това е поне трети случай на използване на израелска въздушна мощ на Западния бряг, откакто насилието на територията нарасна след устроената от "Хамак" касапница в Южен Израел на 7 октомври и идва на фона на опасения, че насилието на територията може да се разпали още повече .

Междувременно израелските военновъздушни сили засилиха въздушните удари срещу Газа вчера, като нанесоха 400 удара спрямо 320 предишния ден, включително на юг, където беше казано на цивилните да се евакуират.

Френският президент Еманюел Макрон стана поредният висш западен политик, посетил Израел, за да демонстрира солидарността си с еврейската държава след кървавата атака на ислямистите от "Хамас" . На обща пресконференция с Макрон израелският премиер Бенямин Нетаняху заплаши с "ужасни последици" "Хизбула" в Ливан, ако ливанското шиитско движение реши да се присъедини към войната по какъвто и да било начин. Нетаняху каза, че "Хамас" трябва да бъде унищожен и предупреди, че войната може да отнеме известно време. Премиерът посочи, че след завършването на войната никой няма да живее "под тиранията на "Хамас".

Еманюел Макрон от своя страна призова за освобождаването на заложниците и каза, че тероризмът е общ враг на Израел и Франция. Той каза, че срещу тероризма трябва да се води безмилостна борба, но трябва да се спазват правилата.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    17 2 Отговор
    Американски журналист: Популярността на Зеленски се стопи за седмица.
    Вл.Зеленски беше обиден, че западните политици и пресата започнаха да му обръщат по-малко внимание, това заяви американската журналистка Натали Морис в ефира на канала в YouTube.
    «Владимир Зеленски се чуди защо телефонът му не звъни без прекъсване, както преди? Сигурно е невероятно разочароващо за един нарцистичен човек, защо той беше лидер на един от най-популярните конфликти в света, а сега не може попадне на обложката на Vogue или на церемонията по връчването на Оскарите.
    Какво става, момчета? Аз съм популярният човек със зелената тениска, какво по дяволите става?» — присмива се тя на Зеленски.
    Според нея статусът на „любимец на медиите“ се оказал много мимолетен.
    „В отговор на невъзможността да привлече вниманието на западните медии, Зеленски предприема отчаяни стъпки: моли да отиде в Израел, предлага да бомбардира Иран, обвинява Русия за конфликт, който няма към нея никакво отношение“, добавя Морис.
    «Звездата на Зеленски» се срути само за седмица, допълва тя.
    Както В. Зеленски призна по-рано в интервю за телевизионния канал France 2, ескалацията в Израел рискува да отклони вниманието на международната общност от конфликта в Украйна.
    Според Axios САЩ възнамеряват да изпратят на еврейската държава десетки хиляди артилерийски снаряди, запазени за украинските въоръжени сили.

    Коментиран от #22

  • 2 Майна

    12 1 Отговор
    5750 убити в ГАЗА ( информацията е от сутришна извадка..)
    Хуманитарен дневен РЕД..
    Бомбандировки..
    Зелена енергия..
    Борете се за този античовешки ред,а.
    Бомбите са природосъобразни..
    Затваряйте си всички източници на енергия- те са опасни

    Коментиран от #7, #20

  • 3 какво да се прави

    10 1 Отговор
    света се промени . турция е за реформи в оон . юса спряха за малко сухопътната инвазия . то и така е геноцит . има и чужди граждани в газа . разума ще дойде . хизбула ще нахлуят в изрел .
  • 4 Иркутск

    2 9 Отговор
    Ционистите да следват примера Русия и да изравнят с земята Газа както Русия изравни земята в Чечня а ако случайно не могат да се справят с бомби да намерят някой камилар сребролюбец тип Кадиров и нещата ще се наредят

    Коментиран от #8

  • 5 Студопор

    9 0 Отговор
    Сега зеленият просяк ще остане без грам внимание.
  • 6 Браво

    13 1 Отговор
    Не очаквах да цитирате Гутиереш.Как посмя да критикува политиката на Израел тази пионка още не ми е ясно.

    Коментиран от #10

  • 7 Зозо

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Най-токсичните нации хвърлят бомби краварската нация азиатскостепната нация и циониската нация
  • 8 Само питам

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Иркутск":

    Ти ако видиш Грозни днес свят ще ти се завие.И в сънищата си не може да си представиш толкова красив и подреден град .И не го сравнявам с българските запустели градчета.

    Коментиран от #11

  • 9 да де

    8 0 Отговор
    Така е според мошетата гоите нямат право да критикуват "избрания народ".
  • 10 Ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Браво":

    Сега остава Гутиерес да каже: Русия не нападна заради вакуум,а заради 8 год.терор над Донецк и Луганск .
  • 11 Иркутск

    1 6 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Сега Грозни може и да е най-добрия град за живеене на планетата но беше сравнен с земята от Русия сега ционистите правят същото с Газа

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Само питам

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иркутск":

    Шамил Басаев с бомби срина блокове и училища в Русия .Нямаше как да не го изтрият от Земята руснаците.Но цивилните жертви в Грозни бяха десетки пъти по- малко от това,което се случва в Газа .И Русия не засегна религиозните чувства на чеченците.Да видим дали някой ден палестинци ще се бият под израелското знаме,както правят чеченци в момента ОД руското.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Само питам

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    ...под руското.
  • 16 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Зеленски кога?
  • 17 Иркутск

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Само питам":

    Ако ционистите намерят някой влиятелен лидер който до вчера се е бил срещу тях и който си обърне разбиранията както Кадиров се биеше срещу руснаците и си превъртя разбиранията по-примера на Чечня след 20-години ще са в защита на ционистите в момента живите и останалите от чеченската война трябва да са благодарни че са оттанали живи и дума няма за войната
  • 18 Да кажа

    8 2 Отговор
    Чифутите все по нагли стават ! В качеството на какви ще контролират кой и как да мисли и да се изказва за тях! Не им ли стига омразата,която натрупаха в световен мащаб?! Геноцида на който подлагат 2 000 000 души няма оправдание,напротив! Масовите протести в света го доказват,макар и нашите медии да не го отразяват.

    Коментиран от #21

  • 19 Баба

    5 0 Отговор
    Израел спира да издава визи на представители на ООН след изявление на генералния секретар на организацията Антонио Гутериш за „задушаващата окупация“ на палестинските жители в продължение на 56 години.
    „Заради изявленията му ще откажем да издадем визи на представители на ООН“, каза постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан по радио „Галей Цахал“. Той каза, че „дошло е времето да им (представителите на ООН) дадем урок“.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 български интелектуалец

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да кажа":

    Тъпчо, какво ще кажеш ако чалмите заколят децата ти? Не виждфаш ли че 8-10г. ислямчета
    хвърлят камъни с прашки по танковете на израилската армия.След 10г. тези същите какво
    смяташ че ще хвърлят бомби! И за това не е виновен Израел,а ООН и арабите които отказват
    да приемат палестнци и децата им.Защото всяка религя включително исляма е хуманна.
    Земите на които е държавата Израел са на най голямата държава в древността.И се казва
    ИЗРАЕЛ. Израел на Саул,Давид,Соломон и още 20 израелски царе.
    Сега Израел слец 1948г. превърнаха пустинята (каквато беше при палестинците) в плодородна градина)
    И запомни че първият монотеист е Аврам и неговия Йехова.Исус и Мохамед приемт неговия монотеизъм.
  • 22 руски десидент

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Невежа марксистко прочети 21 за да знаеш.Подобно нещо е казал и ИСУС на филистимяните.
    И знай,че евреите Маркс,Енгелс,Ленин,Сталин са ерес на комунизма на Авраам.