Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Октомври, 2023 16:16 1 979 37

Сърдечно ръкостискане с Путин! Виктор Орбан отива на срещата на върха на ЕС за Украйна

  • владимир путин-
  • виктор орбан-
  • украйна-
  • унгария-
  • русия

Подобен стил на говорене беше приветстван отвъд Атлантика, където бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти похвали унгарския лидер в последните си речи

Сърдечно ръкостискане с Путин! Виктор Орбан отива на срещата на върха на ЕС за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

До неотдавна лидер на Европейския съюз можеше публично да нарече унгарския премиер Виктор Орбан "диктатор" и това да предизвика смях у всички, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

През 2015 г. Орбан вече беше непокорен аутсайдер на ЕС и беше критикуван от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не само за това, че управлява самопровъзгласена "нелиберална демокрация", но и за това, че задава тона на срещите на върха на ЕС, където необходимостта от единодушие дава на всеки един лидер огромна власт по множество въпроси.

Сега смях почти не се чува. Ръкостискането на Орбан миналата седмица с руския президент Владимир Путин, който след нахлуването си в Украйна е обществен враг № 1 на ЕС, потвърди това.

И тъй като днес 27-те лидери на ЕС се събират за традиционната си есенна среща на върха в Брюксел, участието на украинския президент Володимир Зеленски, който ще се включи чрез видеовръзка, само ще засили вниманието към Орбан.

"Някои лидери директно ще засегнат много негативните последици" от срещата на Орбан с Путин, каза дипломат, който помоли да запази анонимност поради чувствителността на въпроса. "Някои ще го кажат много директно."

Друг високопоставен дипломат от държава членка заяви, че "той (Орбан) седеше там много уютно – това беше забележително. Отделно от това, нека да преминем към същността на въпроса. Унгария е усложняващ фактор във всяка дискусия за подкрепа и помощ [за Украйна], това е видно за всички. Не е нужно да бъдем дипломатични по този въпрос", каза дипломатът, като също пожела анонимност поради чувствителността на въпроса.

Не че Орбан лесно се смущава, напротив той често преуспява пред лицето на огромната опозиция вътре в блока.

В подкрепа на тази теза АП посочва, че в началото на седмицата Орбан наля масло в огъня, когато сравни ЕС, който е отпуснал милиарди евро на Унгария, откакто тя излезе от съветско господство, със самите бивши комунистически лидери на Москва.

"Появяват се неща, които ни напомнят за съветските времена", каза Орбан в началото на седмицата. "За щастие Брюксел не е Москва. Москва беше трагедия. Брюксел е просто една лоша съвременна пародия."

Подобен стил на говорене беше приветстван отвъд Атлантика, където бившият президент на САЩ Доналд Тръмп на няколко пъти похвали унгарския лидер в последните си речи.

Орбан беше първият лидер от ЕС, който подкрепи Тръмп, когато той се кандидатира за президент през 2016 г. Неотдавна Орбан заяви, че бившият американски президент е единственият човек, който може да сложи край на руската война в Украйна.

Коментарите му не предизвикаха смях в централата на ЕС в Брюксел. Освен това Орбан може да има нов съюзник около масата на днешната среща на върха, когато левият популист Роберт Фицо ще представлява Словакия като министър-председател след изборната победа на партията му миналия месец, отбелязва агенцията.

Подобно на Орбан, Фицо говори топло за Русия и задава въпроси за дългата поредица от свързани с войната санкции, наложени на Москва. По време на предизборната кампания в страната си Фицо вдигна летвата, когато в явно противоречие с политиката и обещанията на ЕС обеща да оттегли военната подкрепа на Словакия за Украйна.

Когато се готвеше да замине за срещата на върха, Фицо подчерта: "Нека бъде ясно, няма да гласувам за никакви санкции срещу Русия, докато не получим на масата анализ на въздействието им върху Словакия", заяви Фицо, твърдейки, че предишните санкции са навредили на страната му.

Тези думи са добре дошли за Орбан, тъй като той е напът да загуби най-големия си съюзник в блока – националистическото правителство на Полша. Опозицията, водена от бившия председател на Съвета на ЕС Доналд Туск, спечели националните избори в Полша на 15 октомври и сега се стреми да върне страната в центъра на разработването на политиките на ЕС, премахвайки голяма част от съществуващия политически съюз с Орбан.

В момента Зеленски може да очаква в ЕС Орбан да забави решенията по въпроси, вариращи от финансова подкрепа и доставки на оръжие до потенциалното членство на Украйна в блока, като се възползва от клаузата за единодушие.

Откакто войната започна през февруари 2022 г., 27-те държави от ЕС се държат заедно, макар и някои пакети със санкции да бяха забавени заради допълнителни искания от страна на Орбан, припомня АП.

"Всеки път, когато ме обземе мрачно настроение по този въпрос, трябва да кажем, че въпреки Унгария, ние успяхме като съюз да предприемем огромни стъпки", каза висш дипломат от страна от ЕС.

"Но това си остава трудна работа и понякога атмосферата става неприятна", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Какво се чудите...

    10 22 Отговор
    Тоя е от командата на Янош Кадар.
  • 3 Диктатори са медиите

    36 4 Отговор
    Диктувате ни какво да мислим но, не се получава щот сме по мислещи и по знаещи от диктаторите !

    Медиината власт загуби.
  • 4 Механик

    23 40 Отговор
    Не мога да разбера как свободолюбивите унгарци се примиряват с Орбан .

    Коментиран от #21

  • 5 Мнение

    39 12 Отговор
    Когато главния в държавата защитава първо интересите на народа си, това е картинката!
    Когато спуснатата сглобка, фалшифицирала изборите, ти обяснява как трябва да спреш тецовете, петролната рафинерия и АЕЦ-а си (без да имат добра алтернатива за народа си), тогава бъдещето на страната изобщо не е добро!

    Време е посолствените отрочета да се махат от властта и да влизат по затворите, поради престъпленията и националните предателства, които са извършили!!!

    Само Възраждане!!!
  • 6 ето малка част от

    18 6 Отговор
    ЕС се държи нормално с Путин . С газта за ЕС ще става само по зле . Затова няма правителство което да определи твърда цена . Само сърбия .
  • 7 да де

    20 3 Отговор
    Абе кой американски президент не беше ли казал за един диктатор "да той е куче, но е наше куче" та, ако Орбан играеше по "правилната" свирка едва ли западняците щяха да имат нещо против него.
  • 8 Риболовеца

    27 10 Отговор
    Орбан може и да не е перфектният държавен ръководител, но със сигурност е един от най-адекватните. Няма вечни конфликти, утре руснаците и украинците ще заровят томахавките, но Унгария ще бъде от малкото държави с достойно и премерено поведение.

    Коментиран от #14, #15

  • 9 УНГАРИЯ

    11 27 Отговор
    ПИ ЕДНА СТУДЕНА ВОДА ! кво си мислите че , ЕС ще го трае този ли ?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Българин

    11 26 Отговор
    Тоя Орбан голямо леке! Същия лапар като нашия фатмак.

    Коментиран от #20

  • 12 Смех в блатото

    8 17 Отговор
    Предстои реформа в ЕС и Орбанчо ще хване гората, щото ще му пресъхне влиянието И той като Шрьодер ще се спасява в Сибир :)
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 7 Отговор
    Тази снимка е от преди войната.....вече,това дето наричате,руски путин го няма.не излиза на светло!Дайте сега и пригожин.......
  • 14 Смех в блатото

    9 15 Отговор

    До коментар #8 от "Риболовеца":

    Когато Украйна изрита руските фашисти от територията си унгарските фирми много ще искат да участват във възстановяването на Украйна, но тогава украинците ще си спомнят за "отстояващия националните интереси ... на руснаците" Орбан и ще стане геобразен. :)
  • 15 Мнение

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Риболовеца":

    Съгласен съм с по-голямата част от коментарът Ви, но имам една малка забележка.
    Войната на територията на Украйна, НЕ е между украинския и руския народ, а е между нато (фащ еднолично, чрез "дълбоката държава", чиито представители се събират на форума в Давос, Швейцария) от една страна и Русия от друга!!!

    За съжаление ползват украинския народ като пушечно месо за пъклените си планове!

    Коментиран от #16

  • 16 Атина Палада

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    И аз имам една малка забележка към твоя коментар...
    Според мен конфликта е между т. н. глобалисти и Китай! Русия е само преградата,която трябва да преодолеят... Ако падне Русия, с Китай ще се справят лесно (военно)
  • 17 !!!?

    10 10 Отговор
    Орбан - тротонетката на Путин в ЕС !!!?

  • 18 Тръмп

    7 5 Отговор
    Орбан е президент на Турция!
  • 19 Никой

    9 12 Отговор
    На конференцията " Европа и светът " ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел напомни на другаря Виктор Орбан ,че никой не задължава Унгария да е член на ЕС.Това е свободен избор: каза Ж . Борел. Така ,че щом като на Унгария не и харесва в ЕС да излезе от него и прав и път.Един унгарски брекзит и чао Европа ,идвам Евразия . Толкоз просто. Обаче дали му стиска на Орбан да подложи Унгария на икономически мита. България вече икономически не е последна в ЕС ,последна е Унгария.
  • 20 Механик

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Радев се състезава с Орбан кой по-качествено ще избърше, оближе, подсуши и напудри изцапаните от специалната военна обосрация задни части на Путин. Засега Орбан води в класацията, но Радев не се дава и като нищо ще дръпне
    на финалната права. Има огромен хъс и талант!
  • 21 Гошо

    10 6 Отговор

    До коментар #4 от "Механик":

    точно защото са свободолюбиви за това са с Орбан а не с михлюзи като тия от нашето правителство
  • 22 !!!?

    11 7 Отговор

    До коментар #1 от "жив и здрав":

    Ако Орбан е родолюбец то Радев е родоотстъпник след като лобира за отпадане на българските такси за пренос на газ за Унгария и Сърбия !!!?

    Коментиран от #28

  • 23 Гост

    5 5 Отговор
    Идва времето когато демократите в САЩ няма да са фактор, а с това време ще доидат и много промени за ЕС и марионетките. Ще е интересно и забавно.
  • 24 грух

    8 8 Отговор
    Браво, Орбан, истински мъж и държавник, милеещ за народа си ! А не като нашите слузести ококорени мазни и продажни мекотели..
  • 25 Наблюдател

    3 3 Отговор
    Орбан е сиамския близнак на баце бойко.
  • 26 Благой от СОФстрой

    6 5 Отговор
    Маджаpото и Öвcтрийците винаги са били на страната на фашистите, 1939г. с Хитлeр, 2022г. днес с Путлер!!!
  • 27 Сандо

    7 4 Отговор
    Орбан е държавник,който вижда развитието на света и води страната си към нормално бъдеще по възможно най-ниско рисков начин.За разлика от нашите невежи,които са само част от шпалира пред Хегемона.
  • 28 радев..

    4 4 Отговор

    До коментар #22 от "!!!?":

    Е стабиляга..само той в прав текст каза на сглобкаджийте,че таксите слагат контрата на тиквуните за шенген..

    Коментиран от #34

  • 29 Ива

    1 4 Отговор
    Политик и държавник, който мисли за народа си, независимо от посолства и чужди началници. РЕСПЕКТ!
  • 30 Смех в блатото

    3 0 Отговор
    Абе, Унгария още ли е в ЕС? :)

    Не изпълнява критерийте за свободна и демократична държава :)
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Атина Палада

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "радев..":

    Ами това е целта... Сглобката е скритата пета колона...
  • 35 таласъма

    1 0 Отговор
    Орбан въсщност се прави на приятел на Путин и Русия но много вероятно е да се окаже двоен агент
  • 36 фотограф

    1 0 Отговор
    за снимката са накарали орбан да клекне а путин са качили на табуретка
  • 37 Следователно

    0 0 Отговор
    От 2014 г., след Майдана в Украйна почна тотална асимилация на малцинствата. Забрана на ползване на майчин език. Това се отнася и за 500 хиляди българи. Орбан защитава 150 хиляди унгарци откакто е на власт - още много преди да почне войната! Стопираше преговорите за влизане в ЕС на Украйна!
    А какво мислят тези продажници от ПП и Денков вече знаем - не им пука за волжските българи!
Новини по държави: