Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 19:45 884 6

Първите цивилни от Газа преминаха в Египет

  • израел-
  • хамас-
  • газа-
  • египет

Египет реши да започне да приема ранените от Газа няколко часа след като израелски обстрел порази бежанския лагер Джабалия в северната част на ивицата Газа

Първите цивилни от Газа преминаха в Египет - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тежко ранени палестинци, чуждестранни граждани и хора с двойно гражданство, които бяха блокирани в ивицата Газа, вече преминават през граничния пункт Рафах към Египет. Не е ясно за колко време ще е отворен той.

Египетските власти, както и местни медии съобщават, че първата група ранени палестинци вече е напуснала ивицата Газа през граничния пункт Рафах и е влязла в Египет. След като са преминали границата, пострадалите са откарани в близките болници с линейки, съобщава АРД. С оглед на ожесточените израелски бомбардировки, Египет обяви, че ще приеме и лекува палестинските ранени от Газа.

Общо около 90 палестинци трябва да бъдат приети в египетски медицински центрове. Журналист на информационната агенция "Франс прес” съобщава, че е наблюдавал поне 40 линейки да отпътуват от граничния пункт към вътрешността на Египет. Те са извозвали по двама ранени.

Ранените ще бъдат настанявани основно в полева болница

Съобщава се, че ранените биват отвеждани в полева болница на около 15 километра от Рафах и в други близки болници. Най-сложните случаи ще бъдат транспортирани до Кайро, пише АРД.

Говорителят на здравното министерство на Газа, контролирано от Хамас, коментира пред агенция "Франс прес”, че общо 4000 души са изпратени на лечение в Египет. Всички те се нуждаят от медицинска грижа, която не може да им бъде осигурена в ивицата Газа. По-рано от Хамас твърдяха, че споразумението с Египет предполага в съседната страна да бъдат изпратени 81 души.

Как Египет промени решението си

Египет реши да започне да приема ранените от Газа няколко часа след като израелски обстрел порази бежанския лагер Джабалия в северната част на ивицата Газа. Най-малко 50 души са загинали, а други 150 са ранени, съобщават от здравното министерство на ивицата.

В началото Египет отказваше да приеме палестинци от ивицата Газа. Правителството в Кайро изказа опасения, че конфликтът може да се разрастне и да се пренесе в Египет и отвъд. Президентът Абдел Фатах ал-Сиси предложи вместо това Израел да приеме палестинците в Негев.

Рафах е единственият контролно-пропускателен пункт на ивицата Газа, който не се контролира от Израел. Той се смята за най-важния граничен пункт, защото е единственият път на хората от Газа към външния свят. Днес той за първи път беше отворен след нападението на Хамас над Израел от 7 октомври, пише АРД.

Чужденци и хора с двойно гражданство също напускат Газа

Няколкостотин души с чуждестранни паспорти или двойно гражданство също бяха пуснати да минат през Рафах и влязоха в Египет. В списъците, публикувани от Хамас, са и хора с български паспорти или двойно гражданство - като едното е българско. По информация на медиите преминаването в момента се случва много бавно. Не е ясно и колко дълго граничният пункт ще остане отворен.

По информация на "Ройтерс” и американски медии споразумението за това е било постигнато между Катар, Египет, Израел и ислямистката организация Хамас, която контролира ивицата Газа. Американското правителство изрази надеждата си, че американските граждани, които са блокирани в Газа, също ще могат да напуснат ексклава.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦРУ

    6 2 Отговор
    Ако Европа не върнат всички поколения не европейски имигранти то проблема си е насъщен дори задълбочаващ като в България където вече малцинствата са 99% и почти няма естествени етнически българи
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Объркано Атлантиче

    7 3 Отговор
    Какво не ви казват:
    „Висш служител на ООН подаде оставка, след като критикува палестинския геноцид“: Служител на организацията нарече случващото се в ивицата Газа учебникарски случай на геноцид и посочи, че ООН не е в състояние да го спре.

    „Директорът на нюйоркския офис на Върховния комисар на ООН за правата на човека, Крейг Мокибър, напусна поста си, заявявайки, че ООН „не успява“ да изпълни задължението си да предотврати геноцида на палестинските цивилни в Ивицата Газа. В същото време той отбеляза, че САЩ, Великобритания и голяма част от Европа са станали „съучастници в ужасяваща атака“.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мунчо юмручето

    2 1 Отговор
    Мусулманете не искат техните братя мусулмане а нашите европейски комисари ще ги домъкнат във Европа за да си имаме исламисти повечко