Last news in Fakti

6 Декември, 2023 14:52 2 580 45

Бой, глад и лишаване от сън: разказват заложниците на Хамас

  • хамас-
  • заложници-
  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа

Когато Хамас освободи заложници по време на примирието с Израел, на пръв поглед те изглеждаха невредими. Но това е било просто театър.

Бой, глад и лишаване от сън: разказват заложниците на Хамас - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Яир Мозес си припомня трепетното очакване, когато научили, че майка му Маргалит ще е сред заложниците, които Хамас освободи на 24 ноември - часове след прекратяването на огъня. "Бяхме изключително щастливи, но и разтревожени", казва той пред ДВ. Защото семейството не е знаело дали те наистина ще бъдат освободени, как ще бъдат транспортирани от Египет и колко време ще продължи всичко това. Успокоил се едва когато изгледал видеото от предаването на заложниците на Червения кръст, където се виждала и 78-годишната му майка.

На пръв поглед всичките 110 освободени заложници изглеждаха невредими. Повечето бяха поотслабнали, но освен ранените по време на терористичното нападение допълнителни наранявания не се виждаха. Тревожно обаче е психическото им състояние.

Как са били третирани заложниците?

По време на терористичните атаки на Хамас на 7 октомври част от тях с очите си видели убийствата на роднини и съседи. Други пък до самото си освобождаване не знаели каква е съдбата на техните близки. При нападението Хамас убиха 1200 израелци и отвлякоха 239 души в ивицата Газа. Там впоследствие загинаха над 15 000 палестинци според информацията на контролираните от Хамас здравни служби. Тези числа не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Обществеността в Израел лека-полека научава и подробности от седмиците, прекарани в плен. При това не всичко достига до публиката. Яир Мозес казва, че все още пазят в тайна част от разказаното от майка му Маргалит: "Още не можем да споделим всичко. Помолиха ни да не го правим заради безопасността на заложниците, които все още са там." Яир Мозес не казва кой точно ги е помолил. "Но ето какво мога да разкажа. Тя се опитвала да запази позитивната си нагласа, помагала е да хората, когато например трябвало да отидат до тоалетната. Пеела заедно с другите и разговаряла с хората там."

На видеата от освобождаването на заложниците се вижда, че някои от тях махат за сбогом на похитителите си. "Това беше просто фарс, в който те бяха принудени да участват", обяснява професор Ашер Бен-Ариех от университета в Йерусалим. Разказите на заложниците, тяхното физическо и психическо състояние - всичко показвало, че те далеч не са били третирани "добронамерено", посочва Бен-Ариех.

"Било е брутално"

Професорът, който е специалист по психически травми в детска възраст, разказва и за преживяванията на тайландски заложници, част от които били лишавани от храна или от сън. "Било е брутално", казва Бен-Ариех.

Пред ДВ тези заложници разказват, че ги държали в тунел със съвсем слабо осветление, зареждано от акумулатори. За деня получавали по една питка и бутилка вода. Преди избухването на войната, в Израел работеха близо 30 000 сезонни работници от Тайланд, като 5000 от тях събираха реколта в непосредствена близост до ивицата Газа. Терористите от Хамас убиха 39 от тях и отвлякоха други 32. Един от освободените тайландски заложници разказва как ги блъскали с приклади в гърба, за да се качат на пикапите и дори застреляли от упор двама негови приятели, за които просто нямало място в каросерията.

23 тайландски заложници бяха освободени благодарение на усилията на правителството в Бангкок и посредничеството на няколко мюсюлмански държави. Израелското правителство изплати обезщетения от 15 000 евро на всеки освободен тайландски заложник.

Травмирани, гладни и бити

Близките на редица израелски заложници разказват пред медиите, че първоначално храна имало достатъчно, но после започнали да ги хранят само с ориз и бисквити. Лелята на 12-годишния заложник Ейтан казва, че похитителите са удряли племенника ѝ и са заплашвали с оръжие дори децата, когато плачели. В резултат от заложничеството деветгодишната Емили вече само шепнела. "Не можех да разбера какво ми говори", обяснява баща ѝ.

А чичото на 13-годишната Хила разказва, че момичето прекарало 50 дена на тъмно, с малко храна и без възможност да вземе душ. Заложниците спели на пейки или на дюшеци на пода. Наредено им било нощем да пазят пълна тишина, а денем имали право само да шепнат. Лекарите и психолозите препоръчват на семействата на освободените заложници да не ги затрупват с въпроси. На първо време им трябва най-вече усещането, че отново държат нещата под контрол, казва професор Ашер Бен-Ариех.

"Всеки трябва да бъде върнат"

За Яир Мозес кошмарът изобщо не е приключил, защото баща му все още е в ръцете на терористите от Хамас. От 80-годишния човек няма и следа. Израелските власти предполагат, че терористите държат още 138 или 139 души. Техни роднини се срещнаха с премиера Бенямин Нетаняху. След като временното примирие приключи толкова бързо, хората се чувстват измамени. На срещата с Нетаняху присъстваха и няколко от освободените заложници. По думите на премиера те разказвали за брутални изнасилвания и сексуални издевателства. "Чух сърцераздирателни истории. Как хората за гладували и ги мъчела жажда, как ги подлагали на физически и психически тормоз", заяви Нетаняху.

В края на срещата премиерът прочел предварително подготвен текст, според който в момента няма шанс да бъдат освободени други заложници. Част от близките на отвлечените напуснали залата, други се разкрещели. Дори Червеният кръст няма достъп до заложниците, останали в Газа. "Тревогата ми расте с всеки изминал ден. Не само заради баща ми, но и заради другите заложници", казва Яир Мозес. "Всеки трябва да бъде върнат."

Автори: Таня Кремер, Юлиан Кюнг


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Слово пацана

    21 5 Отговор
    Таня Кремер е еврейка 😁😁😁
  • 4 Слово пацана

    25 20 Отговор
    Израел е държава терорист, бандит, касапин!

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дойче Лъже

    21 12 Отговор
    пак на килограм

    Коментиран от #33, #42

  • 7 за палестина

    6 7 Отговор

    До коментар #4 от "Слово пацана":

    подкрепям!
    има един д-р давид йерохам - той е гад

    Коментиран от #10

  • 8 Българските турци

    16 9 Отговор
    Много закъснял рефлекс !...Който се мъчи да прави този отчаян опит за гримиране на действителноста , наистина очаква ли някой да повярва на такова изопачаване ?!...

    Коментиран от #39

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Слово пацана

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "за палестина":

    Слово пацана! 🤙 Вижте се новият руски сериал, като Бригада.. не.. по-добре от Бригада!
  • 11 хмм

    21 13 Отговор
    Държали ги били в тунели със съвсем слабо осветление и им давали по една питка и бутилка вода на ден. Да помислим върху това. Подобно поведение е окачествено като брутално. Да помислим върху това. Заложниците са били в тунелите, защото на повърхността сградите са взривявани от Израел - т.е. съществувала е реална опасност те да бъдат убити от своите. Осветлението било слабо - добре, ама Израел спря тока на Газа и пак е било добре, че поне е имало някакво, макар и слабо осветление. Давали им били по една питка - ами давали са им от своята оскъдна храна, защото Израел спря доставките на храни и лекарства. И само по една бутилка вода на ден - дори това е много, Израел спря водоподаването в Газа и питейната вода е като течно злато. Вместо да са благодарни, че палестинците са ги опазили живи и видимо невредими, те се оплакват от неудобства все едно са очаквали условия минимум като в 5-звезден хотел. При това всички неудобства са ги търпели именно заради действията на Израел, които светът възприема като брутални. Много лош имидж си създават израилтяните, много лош.

    Коментиран от #20, #23, #30

  • 12 Всички тези твърдения се бият

    19 8 Отговор
    с това, което се вижда на видеата от предаването на заложниците. И между другото, има благодарствено писмо на майка до Хамас за отношението към дъщеря й, в което твърди, че накарали детето да се чувства като кралица. Не знам кой може вече да вярва на Дойче Зеле. Да уточня, че категорично осъждам Хамас за случилото се на 7 октомври, но това не дава на Израел правото да убие толкова невинни хора /вече са над 16 000, от които над 6000 са деца/. И писания като горното правят всички нас като европейци съучастници в тези зверства.

    Коментиран от #45

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 пешо

    15 6 Отговор
    дойче , сигурно в лагерите на смърта всяка сутрин есесовците поднасяха кафе на евреите
  • 15 Реплика

    12 6 Отговор
    За липсата на храна и всичко останало да питат Нетаняху.Да са благодарни,че след килимните бомбардировки на израелската армия са останали живи.

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 За липсата на храна и всичко останало

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Реплика":

    да питат Натаняху ......Разбира се че е така.....

    Коментиран от #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ...

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "хмм":

    Пожелавам ти цял живот да живееш в такъв лукс!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз мога видео да ти намеря

    11 12 Отговор

    До коментар #21 от "Селянка":

    Как и Тръмп и Байдън го правят.... Ще повярваш ли ? Ама видеото как от израелски хеликоптери избиват собствените си хора на паркинга и в горичката на фестивала не мога....ама е факт нали ? И от тези прословути 1200 убити май са повече от 50-60 % избити точно от израелската армия....
  • 26 Реплика

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Селянка":

    Не знаеш ли?Защо не знаеш?
  • 27 Селянка

    10 10 Отговор

    До коментар #18 от "За липсата на храна и всичко останало":

    Няма за какво да го питат. Още малко и се приключва с ХАМАЗ. терористи с терористи.

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ХАМАЗ са терористи

    12 7 Отговор

    До коментар #27 от "Селянка":

    Но много по малки от нациста Израел
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Нормален човек на жид да вярва

    6 4 Отговор
    Трябва да е със сериозни ментални увреди
  • 33 Дойче Лъже

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче Лъже":

    Не на килограм а на тон .....
  • 34 А Дойче Зеле

    14 8 Отговор
    Нещо пише ли за онези поне 24000 души, жени и деца които гният в израелските затвори ? За тези които и обвинение даже нямат ?

    Коментиран от #36, #38

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 ХАХАХА

    11 4 Отговор

    До коментар #34 от "А Дойче Зеле":

    Абе как ще пише бе ,тези хора не ги смятат за човеци ,а и освен това са избити демократично ,а не терористично.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Какво искаш

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "А Дойче Зеле":

    да се пише за един терорист в затвора. Стои си в затвора и не наранява хората.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Хуманно

    10 3 Отговор
    първоначално храна имало достатъчно, но после започнали да ги хранят само с ориз и бисквити....
    Преди месец една от освободените каза, че бойците на Хамас ядели същото и се отнасйали хуманно.
  • 41 апи ма за

    0 0 Отговор
    по една резана патка не ви ли думнаха бе...., то те не не нищо другото
  • 42 Всъщност знаеш ли какво

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дойче Лъже":

    Е моето мнение и препоръка, моето мнение е доуче моиче .. нз къв е тоя админ на страницата, да си ходи там в израел при чапутите кой му дава право на тва расистче да, сее семето на расовата дискриминация тук по сайтове.. заложниците много знаят хамас ги гледаше като писано яйце там, осигуряваше им храна вода.. Сега като ги пусна то това беше и зорът им на чапутите веднъж да си тръгнат и хоп обвиненията и лъжите почват.. но не посочиха онези 5000 невинни затворници та чак и баби представяте ли си баби във израелски затвори, за тях защо не говорят какво им е положението ??
  • 43 DW пак лъжеш

    2 1 Отговор
    Пак и пак ЛЪЖЕШ DW .
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.