Last news in Fakti

16 Януари, 2024 12:17 1 140 3

Румънският министър на земеделието: Не съм подписвал писмо до ЕК за вноса на зърно от Украйна

  • румъния-
  • министър на земеделието-
  • писмо-
  • европейска комисия-
  • внос-
  • зърно-
  • украйна-
  • унгария

В съобщение до медиите унгарското министерство на земеделието заяви, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на вносни мита върху украинското зърно

Румънският министър на земеделието: Не съм подписвал писмо до ЕК за вноса на зърно от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу заяви, че не е подписвал никакъв документ, с който се иска от Европейската комисия въвеждане на мито върху вноса на зърно от Украйна, както се казва в прессъобщение, публикувано вчера от унгарското министерство на земеделието, предаде Аджерпрес и БТА.

Той посочи, че единственото искане, отправено към ЕК заедно със страните от Източна Европа, визира премахване на две от изискванията за Добри земеделски и екологични условия (GAEC), съответно GAEC 7 (за ротация на културите) и GAEC 8 (условието 4 процента от земята на фермата да се остави необработвана).

В съобщение до медиите унгарското министерство на земеделието заяви, че министрите на земеделието на България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия са изпратили писмо до Европейската комисия с искане за въвеждане на вносни мита върху украинското зърно, като твърдят, че евтините украински селскостопански продукти засягат техните експортни пазари, напомня Аджерпрес.

"Някои страни поискаха това нещо за всички земеделско-хранителни продукти, не знаех конкретно за частта със зърното. Разбира се, това е политическо решение, но ви казвам само едно нещо: за да се постигнат някои важни цели за румънското земеделие, трябва да се остави пространство за преговори с Европейската комисия. Исканията ще бъдат поставени на Съвета на министрите. Решението ще бъде изключително политическо за всяка страна. Ще имам разговор от тази гледна точка в рамките на управляващата коалиция и, разбира се, ще ви съобщим за тези решения", посочи Барбу снощи.

Той уточни, че в разговорите, които е имал с представителите на петте страни, засегнати от войната в Украйна, Румъния е поискала отмяна на GAEC 7 и GAEC 8 за румънските фермери, а разговорите ще се състоят по време на Съвета на министрите този месец.

"Не знам какво е казал унгарският министър, но моето искане беше много ясно и ако е включено в декларацията на петте страни, то е премахване на GAEC 7 и GAEC 8, за да не оставяме да пустее 4 процента от земята на румънските фермери", подчерта Флорин Барбу.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закс

    9 0 Отговор
    Смее ли да подпише ?
  • 2 Правосъден Рай

    10 0 Отговор
    Когато знаеш, че имаш един отряд колеги в затвора, всеки намек да се объркаш вече е притеснителен, а тук на убийците им се разминава с поклащане на показалец, какво да говорим за властта.
  • 3 БАНко

    10 0 Отговор
    СЛЕД ПОДАРЪЦИ В МИЛИАРДИ ЗА ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА ОТ ГЕРМАНИЯ И БЛОКИРАНА ДЪРЖАВА , ДОЙДЕ РЕД И НА ПРЕДАТЕЛИТЕ В РУМЪНИЯ , ФРАНЦИЯ , ХЪРВАТИЯ , БЕЛГИЯ , ХОЛАНДИЯ ...... !!!
Новини по държави: