Last news in Fakti

25 Януари, 2024 10:44 644 12

Новоизбраният президент на Тайван: Надяваме се САЩ да продължи да ни подкрепя

  • тайван-
  • новоизбран президент-
  • сащ-
  • подкрепа

Той добави, че ще продължи да защитава статуквото на мира и стабилността през Тайванския пролив

Новоизбраният президент на Тайван: Надяваме се САЩ да продължи да ни подкрепя - 1
Снимка: Shutterstock

Новоизбраният президент на Тайван Лай Чинг-те каза в четвъртък, че се надява, че Съединените щати ще могат да продължат да подкрепят твърдо Тайван, тъй като той се срещна с първата група американски законодатели, посетила Тайпе, след като спечели избори по-рано този месец, предаде

Лай, от управляващата Демократична прогресивна партия на Тайван (DPP) и настоящ вицепрезидент, ще встъпи в длъжност на 20 май. Китай, който твърди, че Тайван е негова територия, смята, че той е опасен сепаратист и отхвърли предложенията му за преговори.

На среща с лидерите на тайванската група на Камарата на представителите на САЩ, републиканския представител Марио Диас-Баларт и представителя на Демократическата партия Ами Бера, Лай каза, че демокрацията и свободата са основни споделени ценности със САЩ.

"Тайван е разположен в първата островна верига и стои на предната линия на авторитарното разширяване на Китай. Това прави Тайван ключово стратегическо място. Стабилността през Тайванския проток е изключително важна за регионалния и глобален мир и просперитет", каза Лай.

Лай добави, че ще продължи да защитава статуквото на мира и стабилността през Тайванския пролив.

"Надявам се, че Съединените щати могат да продължат да подкрепят твърдо Тайван, да задълбочат двустранното сътрудничество и отношения и да работят с други демократични партньори, за да осигурят мир и просперитет в региона", каза той.

"Надявам се също, че двамата съпредседатели и нашите приятели в Конгреса на САЩ могат да продължат да подкрепят Тайван в укрепването на способностите му за самоотбрана."

Диас-Баларт каза на Лай, че основното му послание е, че подкрепата на САЩ за Тайван е твърда, реална и "100% двупартийна".

"Бъдете сигурни, че имате подкрепата на Конгреса на Съединените щати", каза той.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че само народът на Тайван може да реши бъдещето си.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван, въпреки липсата на официални дипломатически връзки.

Китай многократно е предупреждавал Съединените щати да спрат подкрепата си за Тайван и въпросът е постоянен дразнител в китайско-американските отношения.

Миналата седмица Лай и президентът Цай Инг-уен бяха домакини на двама бивши високопоставени американски служители, които бяха на посещение като част от неофициална делегация, изпратена от президента на САЩ Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    11 1 Отговор
    Надайте се. Те пари нямат, а и южните щати нещо се бунтуват
  • 2 Слава САЩ

    1 12 Отговор
    САЩ таран срещу терористите!

    Коментиран от #11

  • 3 Да, бе

    13 0 Отговор
    На тая тема да се чуе със зеленски... Той ще му обясни.
  • 4 Зеленски съм

    10 0 Отговор
    И аз се надявах.
  • 5 ха ха

    10 0 Отговор
    по това се познават инсталираните правителства , те не искат подкрепа от народа си а от престъпниците които са ги назначили
  • 6 Механик

    9 0 Отговор
    Ще ви подкрепя, естествено. Както подкрепиха афганците, след това укрите, а сега май и сирийците.
    Ама вие не се притеснявайте! САЩ стоят ТВЪРДО зад вас.
    п.п.
    Ще се наиграете и вие скоро време. Ще ви гледаме сеира и на вас.

    Коментиран от #12

  • 7 Той ще ви подкрепят

    8 0 Отговор
    Че свят ще ви се завие. Справка: историята.
  • 8 Урюрвкос

    6 0 Отговор
    и там са на командно дишане
  • 9 Боруна Лом

    6 0 Отговор
    БРАТО, ВИЖ ПОДКРЕПАТА В УКРИЯ!ДАНО НЕ СИ МНООООГО ТЪЪЪП?
  • 10 Абе македонци,

    3 0 Отговор
    не сте ли си и вие китайци? Какво може САЩ да ви помага? Искате ли и вие, като Укра да свършите? САЩ само така "помагат", с краката напред!!!
  • 11 така ли?

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Слава САЩ":

    Надайте се, тайванци, на полезна за вас помощ от обора. Това не е в целите им. Краварите са бедствие за цялата планета. Водената от сащ политика по целия свят сее омраза към тях !!! Ако не РЪЧКАТ по света в своя полза, ще има МИР на земята!

    САЩ и Колективният ЗападНАЛ много настоятелно се вглеждат в проблемите в страни, разположени далеч от тях, за да ги разделят. От десетилетия щатът Тенеси иска независимост, както и други щати. ДА СТЕ ЧУЛИ представители на ДЕМОКРАТИЧНИЯ САЩ да ги поне коментират? А какво се случва с Каталуная, знаем, не знаем за Тирол, Елзас и т.н.
    Толкова са прозрачни нареклите се демократи! Само тяхното мнение е "демократично". И не ПИТАЙ за останалите.
  • 12 добавям

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Механик":

    На все повече хора им става ясно, че САЩ само палят войни и после бягат с двеста! И оставят засегнатите да се оправят сами!
    Целият запад е икономически труп.
    Водените от САЩ "удари" са чист тероризъм и военни престъпления. Светът го вижда и го знае.
    Решават да нападна държава, събирате два-три лузера /като България/ и ....нападат.