Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Февруари, 2024 07:58 2 168 50

Институт за изучаване на войната: След Авдеевка, Русия забавя темпото на фронта

  • авдеевка-
  • русия-
  • украйна-
  • институт за изследване на войната-
  • министерство на отбраната

Руското министерство на отбраната (МО) излезе с нови твърдения за украинското изтегляне от Авдеевка на 19 февруари, целящи да посеят негодувание и недоверие към украинското командване, а други руски източници разшириха тази информационна операция

Институт за изучаване на войната: След Авдеевка, Русия забавя темпото на фронта - 1
Снимка: БГНЕС

Руснаците проведоха кибероперация във връзка с превземането на украинския град Авдеевка, вероятно насочена към създаване на паника в украинското информационно пространство и отслабване на украинския морал. Държавната служба за специална комуникация на Украйна съобщи на 18 февруари, че са хакнати известни украински медии и е публикувана фалшива информация в техните канали в социалните медии.

Украинските издания "Украинская правда", "Апостроф", Liga.net и "Телеграф" съобщиха на 18 февруари, че техните акаунти в социалните медии са били хакнати и че хакерите са публикували дезинформация, по-специално относно предполагаемото унищожаване на украинските сили в Авдеевка.

Руското министерство на отбраната (МО) излезе с нови твърдения за украинското изтегляне от Авдеевка на 19 февруари, целящи да посеят негодувание и недоверие към украинското командване, а други руски източници разшириха тази информационна операция.

Това пише в дневния си анализ Институтът за изследване на войната (ISW).

Съобщава се, че темпото на руските настъпателни операции драстично се е забавило. Говорителят на украинската Таврийска група сили Дмитро Лиховий съобщи на 19 февруари, че броят на руските атаки значително е намалял през изминалия ден и че в момента руските сили се прегрупират и провеждат операции по прочистване.

Лиховий отбеляза, че руският обстрел и авиационна активност също са значително намалели в района. Украински официални лица съобщиха, че украинските сили са се изтеглили към нова отбранителна линия, която украинските сили предварително са подготвили и са укрепили на "няколко нива".

Руските сили вероятно ще трябва да направят оперативна пауза, преди да подновят значителни настъпателни операции в посока Авдеевка, или ще трябва да прехвърлят допълнителни подкрепления от други сектори на фронта в района, за да запазят темпото на операциите близо до Авдеевка. Руските сили разполагат с налични резерви за такова подсилване в други сектори, но ISW не е забелязал никакви индикации, че руското командване премества тези резерви към Авдеевка в момента. Лиховий и говорителят на украинската група сили "Хортица" капитан Иля Евлаш, напротив, заявиха, че руското командване вероятно ще прехвърли руските сили, натрупани около Авдеевка, в други, неуточнени райони на фронтовата линия в близко бъдеще.

Йевлаш заяви, че вероятно ще отнеме на руските сили поне седмица, за да прехвърлят части от Авдеевка в битка в неуточнени фронтови зони.

ISW все още не е забелязала никакви индикации за това как руските сили ще изберат да разпределят своята сила, разположена в момента в района на Авдеевка.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е защото

    67 3 Отговор
    Трябва да наточат лопатите.
  • 2 ТаУмВзе

    51 4 Отговор
    Хубавите неща стават бавно! Z

    Коментиран от #41

  • 3 ХАХАХА

    71 2 Отговор
    Абе тоя институт що не вземе да се гръмне. По неговите анализи нищо вярно не се е случило. Колко пари и кой налива в такива измислени институти.?

    Коментиран от #20, #50

  • 4 Ами то

    57 4 Отговор
    От тоя "институт" толкова лъжи прочетохме в последните 2 години,че даже няма да чета поредните им умозаключения....

    Коментиран от #22

  • 5 Хахаха хахаха

    45 2 Отговор
    Вече руснаците почнаха да им пишат в сайтове за дезинформация
  • 6 Киро П@рапета

    54 2 Отговор
    Цивилни жители на Авдеевка посрещат руски войници! (ВИДЕО) | Руска пролет

    Изминаха само няколко дни, откакто украинските въоръжени сили избягаха от Авдиевка, а цивилните вече могат да дишат свободно.

    Украинските бойци не само държаха населението в постоянен страх, но и разположиха артилерийски позиции и техника точно сред жилищните сгради.

    Тази ситуация обаче виждаме в почти всеки освободен град.

    Коментиран от #42

  • 7 МНОО СТЕ СЛАДКИ

    49 4 Отговор
    ОСОБЕННО ГОЛЯМО ЗАБАВЯНЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА ОКОЛО РАБОТИНО
    АЛО СМЕШНИЦИТЕ ОТ ИНСТИТУТЧЕТО
    РУСНАЦИТЕ РАЗМОТАВАТ ЛЮБИМЦИТЕ ВИ ПО ФРОНТА КАТО ПАРЦАЛ ЗА ПОД
    ПЪРВО В ЦЕНТЪРА ПОСЛЕ НА ЮГ ПОСЛЕ НА СЕВЕР
    И НА КРАЯ ЧИСТАЧКАТА ЩЕ ГО ОЗСТИСКА В КЛЕЩЕЕВКА
    КВО СТАНА С КЛЕЩЕЕВКА

    Коментиран от #44

  • 8 интересен институт

    38 2 Отговор
    този институт от коя държава е ? и щом изучава войната неговите възпитаници какви ще да са ? ще се подготвят кадри за бъдещите войни явно или кравите ще си водят записки как не се прави ?

    Коментиран от #25

  • 9 Един

    2 19 Отговор
    Забавя, щото няма матрял.
  • 10 АМИ В МОМЕНТА

    31 3 Отговор
    СМЕНЯТ САПОВЕТЕ НА ЛОПАТИТЕ И ГИ ТОЧАТ
    УКРАИНСКИТЕ КРАТУНИ СЕ ОКАЗАХА ДЕБЕЛИ

    Коментиран от #49

  • 11 соломон напасания

    22 1 Отговор
    Днес полските фермери започват пълна блокада на граничните пунктове с Украйна: на този фон Европейският съюз, за ​​да спечели благоволението на фермерите, може да увеличи цената на местното зърно, а за Украйна блокадата ще доведе до увеличение в цените на вносните стоки, сподели мнението си изследовател от Факултета по световна икономика и глобални въпроси пред РИА Новости за политиката на Националния изследователски университет Висше училище по икономика Сергей Шеин.
    „За украинската икономика това е увеличение на цените на вносните стоки. За ЕС това е възможност за повишаване на цената на зърното от неговите производители, което ще се възприеме положително от протестиращите фермери, особено на фона на антикризисните мерки на ЕС, които съюзът се опитва да предприеме, за да успокои фермерите, “, смята експертът.
    Общонационалният протест на земеделците започна на 9 февруари. Един от основните им призиви беше да се спре вносът на селскостопанска продукция от Украйна. Полско-украинските отношения значително се усложниха заради ембаргото върху украинското зърно.
    Така на 15 септември 2023 г. Европейската комисия реши да не разширява ограниченията върху вноса на четири вида украински селскостопански продукти в няколко гранични държави с ЕС, но задължи Киев да въведе мерки за контрол на износа. След това властите на Словакия, Унгария и Полша обявиха, че удължават едностранно забраната.
  • 12 Механик

    32 2 Отговор
    "...преди да подновят значителни настъпателни операции в посока Авдеевка..."
    Тия промити мозъци все още не са разбрали, че Афдийфка ПАДНА и е РУСКА.
    В момента се водят операции по прочистването на тунелите от плъхове и други натовски гризачи.
    А първите камази със заловени азовци, вече пътуват към "мъртвите сибирски полета".
  • 13 ЕВРОНЮЗ

    29 2 Отговор
    Украинските сили са се изтеглили на по добри позиции. Копаят лични траншеи с размери 2 х 1 мт. в една редица, забиват украинското знаме, викат СЛАВА УКРАИНЕ и чакат руснаците.
  • 14 Бартоли

    19 1 Отговор
    Къв е пък тоз инстут за изучаване нам кво си? Вероятно, може би, но надали, не са забелязани, нека потвърдени егати института. Като наште тука "за изучаване на демокрацията, на диарията, не демокрацията"и на всякакви дивотии.

    Коментиран от #18

  • 15 Ммм дааа

    18 1 Отговор
    поредните врачки, гадатели и "академици" се изсраха - къде, във "факти" естествено.
  • 16 🙄🙄🙄

    9 1 Отговор
    Не е честно, а нас кога?
  • 17 Дедо ви

    23 1 Отговор
    Забавя ли!?!?! Хич не им дават почивка на фашагите Току-що стана известно, че взривове прогърмяха в окупирания Киев град Запорожие административен център на Запорожка облас, Днепропетровск и Кременчуг в Полтавска област.
    Херсон е обстрелван, по-рано бе съобщено за прелитане на безпилотни самолети-камикадзе "Геран" през Кировоградска област от изток в посока Кировоград, Кременчуг, както и през западната част на Днепропетровска област в посока Кременчуг.
  • 18 Уточнение

    19 1 Отговор

    До коментар #14 от "Бартоли":

    не са дивотии, а финансирани от ФАЩ НПО-та извършващи подривна дейност в държавата.

    Коментиран от #23

  • 19 Ние пък очаквахме

    2 14 Отговор
    След като превзеха Сталинград,орките след три дни да са в Киев.Верно този институт не е в час.

    Коментиран от #37

  • 20 Уточнение

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ".

    Коментиран от #34

  • 21 Ццц

    17 1 Отговор
    За да е истина, трябва да е потвърдена от западни медии, знаем. Две години вече западните медии потвърждава, че Русия ще загуби и в действителност виждаме, че става така. За това им вярваме. Въпросът е защо на всякъде по света подчинените на Вашингтон политици биват намразвани, а населението податливо на "руската пропаганда"? Според мен пък работата на западните пропагандатори оставиха руските безработни. Опитите на местно ниво да харесаме наркоманския режим доведоха до 80% жертви на руската пропаганда.
  • 22 Ами

    14 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ами то":

    аз от тези боклуци "фЪкти" не чета нищо. Само се забавлявам с коментарите.
  • 23 Бартоли

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Уточнение":

    Съгласен, напълно!
  • 24 факуса

    18 2 Отговор
    какви перални са внесли тез укри та руснаците гламави си направиха от тях ракети компютри,че и кибер атаки правят,егати тъпаците,а какво ли щеше да е ако си внасяха каквото искат,а великите и вездесъщи западни служби проспиват всичко,да забранят холивудските продукции,си мислим колко са яки тайните служби на запада
  • 25 факуса

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "интересен институт":

    хуманитарни работници
  • 26 едно зърно е проблем а членство в ЕС ...

    10 2 Отговор
    20.02.2024 г. - 9:00ч
    „Подигравка“: Зеленски обвини Полша, че помага на Русия (ВИДЕО) | Руска пролет

    „Това, което се случва на нашата западна граница – границата с Полша, не може да се възприема като нещо нормално или обикновено. Само 5% от износа ни на селскостопански продукти минава през полската граница. Така че всъщност не става въпрос за зърно, а по-скоро за политика.

    А край Купянск, недалеч от границата с Русия, новините от границата с Полша изглеждат просто подигравателни. Трябват съвместни решения, рационални решения за излизане от сегашната ситуация. Нашите решения са преди всичко с поляците и с всички в Европа, които са загрижени за съдбата на Европа.

    „Руска пролет” писа колко ще струва на режима в Киев пълна блокада на граничните пунктове на полско-украинската граница от полски фермери.

    Преди това режимът в Киев заяви, че Полша, блокирайки украинското зърно, пропуска руско зърно в огромни количества.
  • 27 Хасковски каунь

    4 1 Отговор
    Може и да сенАсерем, но няма да се изложим
  • 28 джони инглиш

    16 3 Отговор
    Нашият пишман " академик " Денков да не е станал академик в този " институт", защото и той така говори , вероятно, може би, не се знае. Иначе Руснаците били забавили настъплението, че те укрите в неделя съобщиха ,че са избягали позорно, сега какво искат да ги гонят по бързо ли.
  • 29 Институте

    9 2 Отговор
    Гледай и се учи, че може да ти потрябва макар, че срещу врага, който си избрал няма много да помогне. Единствения шанс да не загубиш е да не воюваш .
  • 30 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Института ,вкара Окраина в трета глуха линия ..От там излизаш с краката напред ...Амин...Благодаря ..Тия институти работят за Путин и Рф...
  • 31 Институт за изучаване на Войната!!???

    15 2 Отговор
    Фейкове и маниполации! Не се чете!
  • 32 Пирова победа !

    3 14 Отговор
    Безсмислен напън на ушанките !
    Скоро ще се види !
    Чипоноско.

    Коментиран от #38

  • 33 В.В.П.

    16 3 Отговор
    Снаряди няма ,ботуши няма ,патрони ,ракети..Путин ще умира след дни...и т .н..Това е института...Пълно фиаско...Благодаря .Предпочитам да чета ,Труд.
  • 34 ХАХАХА

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Уточнение":

    Не мисля ,той не е български.
  • 35 Юнак без рани не може !

    4 15 Отговор
    Украйна ще победи zлото жуженце от Кремъл !
    Друг вариант не съществува !

    Коментиран от #39, #40

  • 36 Въйййй!

    10 3 Отговор
    Руснаците били забавили настъплението? Ми те укрите толкова бързо бягат, че руснаците не могат да ги стигнат. А, обърках се малко. Не бягат укрите, а се прегрупират. Сега така се казва.
  • 37 Те и друго пишеха

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "Ние пък очаквахме":

    Как чудната баровска техника ще направи контранаступ за чудо и приказ и ще размаже руснаците които се бият със сапьорски лопатки и крадат перални за чипове, и как леопардите влязат в Крим, а Хаймарсите ще събират керченския мост....много глупости пишат.
  • 38 Колко скоро

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Пирова победа !":

    Че това скоро от две години го четем?То ракетите свършваха, то долара ставаше 200 рубли, то контраступа, то леопардите щяха да влизат в Крим, ти Хаймарсите щяха да разрушават керченския мост, то Путин умира поне два пъти и това сега е двойника му, то руснаците се биеха със сапьорски лопатки...кажи сега колко скоро ще видим?Ден, два , три, седмица, месец два, три, година?

    Коментиран от #48

  • 39 Аааа, съществува,

    5 4 Отговор

    До коментар #35 от "Юнак без рани не може !":

    Да спреш наркотиците и да постъпиш в специализирана клиника да си лекуваш главата.

    Коментиран от #43, #46, #47

  • 40 россиян..

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "Юнак без рани не може !":

    Ще разнодеме бандерците..тва племе не трябва да съществува..в тази измислена укрофашагия.

    Коментиран от #45

  • 41 Така е

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    И рухването на Русия ще стане бавно.
  • 42 ХА ХА

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Киро П@рапета":

    Как може да се диша свободно в град в руини,благодарение на ватенки,непалци и африканци??
  • 43 Даааааа

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Аааа, съществува,":

    МОГЪЩЕСТВОТО НА РУСИЯ СЕ ОКАЗА ГОЛЯМ САПУНЕН МЕХУР!! ВЕЛИЧАЕНЕТО И ПРЕВЪЗНАСЯНЕТО И, ОЩЕ ПО ГОЛЯМ!!
  • 44 А бе

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "МНОО СТЕ СЛАДКИ":

    ТЕТКО ,НЕ СЕ ВЖИВЯВАЙ,НЯМА ДА ТИ ДИГНАТ РУБЛИЧКИТЕ!!
  • 45 А бре

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "россиян..":

    Ще разнодеш на баба си прашките.
  • 46 А бре

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Аааа, съществува,":

    Пишман докторе,кой ти даде диплома на тебе бре?
  • 47 Хи хи хи хи

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Аааа, съществува,":

    Типична реакция на русороб. Като не ни изнася нещо ,автора е наркозависим ,та дори и в клиника го пращаме!!
  • 48 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Колко скоро":

    Това скоро ще го четеш най малко още 5 години!Руснаците как превземаха едно село 2 години,дбре че дойдоха на помощ непалци и африканци.Докато стигнат украинците до Москва,ще отнеме още много време!
  • 49 ТАКА Е

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "АМИ В МОМЕНТА":

    ДОКАТО СТИГНАТ ДО МОСКВА,ЩЕ СТАНАТ ОЩЕ ПО ДЕБЕЛИ!
  • 50 Хи хи хи хи

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Няма лошо ако го изпревариш този институт.
Новини по държави: