Last news in Fakti

16 Януари, 2014 09:55 841 0

ЕК: Европейското гражданство не се продава

  • ек-
  • ес-
  • гражданство-
  • вивиан рединг-
  • малта

Европейската комисия осъди остро намеренията на няколко държави да продават гражданство на неевропейци

ЕК: Европейското гражданство не се продава - 1
Снимка АП/БТА

„Европейското гражданство не трябва да се продава“. Това предупреди Европейската комисия след възникнал спор относно намерения на някои страни-членки на ЕС да предоставят паспорти на заможни чуждестранни инвеститори.

Еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че държавите-членки трябва да предоставят статут на граждани само на лица, когато има "реална връзка" с въпросната страна. Речта й бе публикувана на сайта на Европейския парламент.

"Гражданството не е за продан", заяви еврокомисарят. "Предоставянето на гражданство в отделна държава-членка означава и предоставяне на гражданство за целия Европейски съюз и правата, свързани с него", добави тя.

Рединг заяви, че изпълнителният орган на ЕС отделя специално внимание на държави-членки, които дават гражданство на неевропейци в замяна на инвестиции.

Последният пример е Малта, където се водят ожесточени спорове по такъв проект.

Проектът за малтийското гражданство, предложен от лейбъристкото правителство на премиера Джоузеф Мускат, има за цел да предоставя малтийски паспорти на чужденци, които имат намерение да инвестират 1,15 милиона евро в страната, част от които ще бъдат инвестирани в недвижими имоти.

"Основателно е да се постави въпросът дали правото на гражданството в ЕС, трябва да зависи от размера на нечий портфейл или банкова сметка", каза Рединг.

Няколко евродепутати също се изказаха против въвеждането на цена за гражданството в ЕС по време на дебатите по въпроса в сряда.

Резолюция за гражданството и продажбата му ще бъде подложена на гласуване в ЕП днес.

Ханес Свобода, лидер на групата на социалистите и социалдемократите в Европейския парламент, призова  по време на обсъжданията да не се споменава името на Малта, като се аргументира, че би било несправедливо да се сочи с пръст към отделни страни.

Правителството на Малта още снощи заяви, че е взело под внимание коментарите, направени от председателството на Европейския съюз, на Европейската комисия и на Европейския парламент по време на дебата за гражданството, пише изданието „Таймс оф Малта“.

То заяви много ясно, че към днешна дата, гражданство е въпрос от национална компетентност. Също така стана ясно, че има и други държави със свои собствени програми за гражданство, визи и схеми на пребиваване.

Португалия, Латвия, Кипър и Великобритания са сред страните-членки със съществуващи схеми, предоставящи права за пребиваване на чужденци в замяна на финансови инжекции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА