Last news in Fakti

11 Март, 2024 08:52 2 541 21

Защо Египет разпродава своите брегове

  • египет-
  • мвф-
  • брегове-
  • плаж-
  • оае-
  • саудитска арабия-
  • инвестиция-
  • икономика

Египет продава част от своята брегова ивица на инвеститори от Обединените арабски емирства. Сделката ще влее много пари в закъсалата икономика на страната.

Защо Египет разпродава своите брегове - 1
Снимка: Shutterstock

Новината бе съобщена с въодушевление – очаквал се истински обрат за Египет, след като в страната ще влязат 35 милиарда долара: тази гигантска сума ще инвестират в Египет Обединените арабски емирства (ОАЕ). Повечето пари се вливат в един строителен проект на Средиземно море, близо до град Александрия. Според египетското ръководство това е най-голямата подобна инвестиция в историята на страната.

Първият транш от сумата вече е преведен, останалата част според очакванията ще пристигне до два месеца. От египетска гледна точка тази новина е чудесна: страната е тежко задлъжняла и страда от липса на твърда валута. В резултат от това инфлацията и цените растат, а много египтяни едва свързват двата края.

Египет очаква пари и от Международния валутен фонд (МВФ)

Помощният пакет в размер на 10 милиарда долара трябва да стабилизира египетската икономика. Но МВФ поставя и условия, включително и обезценяване на египетската лира и приватизация на част от държавните имущества. Много такива имущества се намират в ръцете на всемогъщата египетска армия и според възгледите на МВФ трябва да отидат в частни ръце. Сегашната инвестиция от ОАЕ няма да остане последната. В момента се говори, че и Саудитска Арабия щяла да инвестира 15 милиарда долара в един туристически обект на Червено море.

Не всички обаче се радват на тези инвестиции. Египетският журналист и граждански активист Хосам ел-Хамалауи, който живее в Германия, забелязва определена тенденция: „Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси вече от години взима кредите от къде ли не, за да осъществява огромни проекти, отговарящи на неговите собствени икономически възгледи. Той винаги залага на това, че регионални или международни сили ще го подкрепят, просто защото Египет е прекалено голям, за да се бъде оставен да се провали“, обяснява журналистът.

Нужни са повече усилия

Египетското правителство изхарчи „с невероятна бързина“ предишни финансови инжекции от този род, казва Тимъти Колдас от вашингтонския Институт за средноизточна политика „Тахрир“. „Вярно е, че такива финансови инжекции за известно време създават доверие у инвеститорите, но ключът към същинското доверие се крие в сериозните икономически реформи. За да бъде възстановено това доверие, е нужно доста повече от позлатата на поредния нов шикозен курорт“, казва експертът в разговор с ДВ.

Ел-Хамалауи и други наблюдатели обръщат внимание и на протестите на жителите на Рас ал-Хикма край Александрия, които предстоящото ново строителство заплашва с прокуждане. Заплашена е и природата в района, смятат критици. Заради продължаващия конфликт в ивицата Газа в момента Египет се намира под много силен политически и икономически натиск. Сраженията в Газа тежко удариха такива важни пера от египетската икономика като приходите от туризма и от корабоплаването през Суецкия канал. „На фона на войната в Газа и на гражданската война в Судан стабилността се превърна в първостепенна цел на режима на ас-Сиси на неговите съюзници. Дори, ако за целта трябва да се плати с отказ от спешно необходимите икономически реформи“, пише политическият коментатор Маджед Мандур.

Собствени интереси

Но защо Саудитска Арабия и други държави са готови да правят инвестиции в Египет? Хасан Алхасан от Международния институт за стратегически изследвания казва, че всъщност става дума за познатата вече от години „спасителна дипломация“, която практикуват някои богати държави край Персийския залив. Става дума за големи финансови или материални помощи, които се отпускат на държави в криза. Тази практика още от 70-те години на миналия век била „ключов инструмент във външната политика на държавите от Залива“. Държавите от Залива многократно са спасяват египетската икономика, обобщават експерти. Напоследък обаче практиката се е променила: „спасителната дипломация“ се използва вече за печелене на собствено влияние и за достъп до държавни имоти, които подлежат на приватизация.

Държавите от Персийския залив вече притежават египетски фирми от корабоплаването, нефтохимията, финансовия сектор и търговията на дребно. Тези богати страни държат в свои ръце и редица исторически хотели, а оповестените нови туристически планове добавят допълнителен аспект към тази тенденция.

Автор: Катрин Шеър


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    10 4 Отговор
    Ами идеално място където могат да мигрират всички палестинци. Да, ама не. Не ги искат, там е проблема.

    Коментиран от #2, #5, #13, #14

  • 2 Апропо

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Саудитска Арабия приема само богаташи, като Роналдо и Меси. Не допуска прошлеци. Ужас. Тия чаршафи нямат милост към ближния по вяра.
  • 3 Йо Несбьо

    8 0 Отговор
    Отговорът изглежда очевиден и лесен за дефиниране, но реформите изискват "стягане на колана" и определено не са приятни.

    Упрекват Сиси, че страната е тежко задлъжняла, но тя е такава от десетилетия, просто дълговете се трупат и изсмукват всички ресурси.

    МВФ препоръчвали обезценяване на валутата, защото египтяните едва свързват двата края. Явно с по-малко пари ще живеят по-добре...

    Да, икономист съм, знам, че обезценяване на валутата винаги се препоръчва в такива случаи, за да насърчи износа и да направи туристическите пакети по-атрактивни. Обаче мерките са тежки.
  • 4 ИВАН

    6 0 Отговор
    Ще цъфнат и ще вържат, само ще вземат на местните хора поминъка.
  • 5 Такааа

    9 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    А според мен палестинците никъде няма да мигрират защото са на собствена земя за разлика от евреите

    Коментиран от #8

  • 6 провинциалист

    10 1 Отговор
    Както се вижда, за разлика от големите играчи, които си оправят заемите с разпалване на войни, малките играчи са принудени да разпродават. Ние сме от малките играчи и ни бутат възторжено към теглене на все по-големи заеми.

    Коментиран от #15

  • 7 Васил

    2 9 Отговор
    Ама да дойдат рашистите от Брикс да ги спасят с малко копейки!
  • 8 Историк

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Такааа":

    Земята е на Израел. Няма палестинска държава.

    Коментиран от #16

  • 9 Анонимен

    4 6 Отговор
    Палестинците се радваха на изтъпленията извършени на 07.10.2023, че излизаха по улиците и биеха или плюеха по отвлечени жени или мъртви израелци.
    Сега и да реват, все тая. С палестинската автономия се приключи, завинаги. Когато си прост, то е за цял живот, а за палестинците и съдба.

    Коментиран от #12

  • 10 Колко процента от БВП

    5 0 Отговор
    струват едни брегове? БГ да си прави сметката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Не бързай!
  • 13 Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    И турците от България.
  • 14 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мдаа":

    Родината на евреите е Украйна.
  • 15 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "провинциалист":

    В противен случай убиват, както убиха Николае Чаушеску.
  • 16 Иван

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Историк":

    Родината на евреите е Украйна.
  • 17 Е нали рублата била силна😂😂😂

    2 6 Отговор
    Що египет не се обърне към вездесъщата русия и путин нали са богове и мега богати или пък към бразилия нали били не знам си що си там неква сила😂😂😂😂
  • 18 Да го

    6 0 Отговор
    разкарат тоя Сиси, ще им пратим нашето Кокорче и ще ги оправи завинаги!
  • 19 бай Даньо

    4 0 Отговор
    Защото може да му ги вземат без пари
  • 20 Хмм

    2 0 Отговор
    Къде отиде любовта към палестинците? Катар, Кувейт, ОАЕ, Бахрейн, Иран, Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Ливан и т.н…..много добре познават характера на палестинците и затова затвориха границите си за тях.
  • 21 ...

    0 0 Отговор
    при вдигането на температурата с 3 градуса нивото от преди индустриално време на водата ще се вдигне с 50метра, а това значи 30% от Египет е под вода