Last news in Fakti

12 Март, 2024 09:50 2 069 9

Крадци на бебета: кой и защо отвлича деца в Кения

  • африка-
  • деца-
  • бебета-
  • кения-
  • насилие-
  • отвличане-
  • крадци-
  • кражба

В Кения това е станало ежедневие: организирани групи отвличат деца, които обикновено продават на бездетни семейства

Крадци на бебета: кой и защо отвлича деца в Кения - 1
Снимка: Shutterstock

"Изминаха три месеца, откакто изчезна онова 3-годишно момче Питър, което още не е намерено. И друго дете, едно момиче от същия квартал, наскоро изчезна безследно. Всички сме много притеснени", казва в репортажа на АРД от Найроби Мириам Джосия, продавачка на брикети в един от най-бедните райони на кенийската столица.

Хиляди изчезват всяка година

В средата на декември Питър изчезнал, докато си играел пред бараката от ламарина, в която детето живеело заедно с майка си Модестар Лумбаси. Сега 30-годишната жена живее в постоянен страх и за другото си дете - шестмесечно момиченце. Обикновено тя я носи във вързоп, привързан плътно към тялото си. Не може да я остави дори и за секунда, независимо какво прави, разказва тя пред АРД. Дори и когато отива в тоалетната взема детето със себе си или го заключва вътре в бараката.

Питър Лумбаси е само едно от хилядите деца и младежи, които изчезват всяка година в Кения. Не съществува официална, публично достъпна статистика за тези случаи. Изпратените от АРД въпроси към съответните държавни органи засега остават без отговор, се уточнява в публикацията. От интервю, дадено от един кенийски министър преди време, става обаче ясно, че само за една година - от юли 2022-ра до май 2023 г. - са докладвани 6841 случая на изчезнали деца. От тях малко под 1300 са се прибрали по-късно у дома - 19 на сто от изчезналите.

В Германия също ежегодно изчезват хиляди деца и младежи, но според данните около 97% от тях отново биват намирани.

Промяна в начина, по който се отглеждат децата

През 2020 г. кенийската журналистка Нжери Мванги разкри за Би Би Си, че огромен брой деца се отвличат и продават на бездетни семейства. Разследването предизвиква вълна от възмущение и един от извършителите бе осъден на 25 години затвор. Но оттогава нищо значително не се е случило. Според журналистката съществува цяла мрежа, която се занимава с отвличания на деца. Никой не знае кой точно краде децата и къде ги откарват. Като цяло извършителите са станали много по-предпазливи, казва тя пред АРД.

Мванги се тревожи и за това, че кенийското общество се е променило към по-лошо. Дълго време цялата общност, не само родителите, се е грижила за децата, следвайки мотото: за отглеждането на едно дете е нужно цяло село. Днес обаче хората имат много проблеми и мислят повече за себе си.

От друга страна, засегнатите семейства обвиняват полицията, че действа прекалено мудно и че не проявява достатъчно интерес към случаите на отвличания на деца. Тъкмо тук се намесва Мариана Муниендо. Тя ръководи финансираната с дарения организация Missing Child Kenya и помага на отчаяните родители, продължава АРД.

Организацията, която помага при издирването

Тя се грижи, заедно с петима служители, за това децата да бъдат откривани колкото е възможно по-бързо - основно с помощта на интернет. Муниендо описва Missing Child Kenya като организация, подкрепяна от общността. В края на краищата тя разчита на това, че докладите за издирване се предават по-нататък по административната верига. Опитва да разясни на хората, "че те също са нашите очи и уши на терен".

През последните 8 години Missing Child Kenya е работила по 1548 случая на изчезнали лица. Почти 1100 от тях са се събрали със семействата си. Средно организацията в момента поема по един нов случай ежедневно. Все още обаче не е успяла да открие малкия Питър Лумбаси, тригодишния син на Модестар Лумбаси.

Тази седмица обаче полицията в Найроби постигна рядък успех: след получен сигнал са били освободени деца от къща в покрайнините на града. Първоначално беше съобщено за 16 деца. По информация на АРД обаче, броят им вероятно е много по-голям. Арестувани са били жена от Кения и мъж от Танзания, за които полицията предполага, че са част от мрежа за трафик на хора.

След като разбрали, Модестар и други родители тръгнали обнадеждени към полицейския участък. "Казаха, че трябва да изчакам. Не съм ядосана. Ще чакам. Те просто си вършат работата ", казва жената пред АРД.

Автор: Сърджан Говедарица (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 3 Отговор
    Скоро ще сте като кенийчетата закичени с гривнички с номер. И заплата на 3 месеца.
  • 2 👏👏👏

    11 3 Отговор
    Ами тази джендъска политика с еднополовите бракове 🙄, те децата да не цъфтят по дърветата 👏👏👏

    Коментиран от #3

  • 3 хей комуна

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "👏👏👏":

    иска да те осинови
  • 4 дядо поп

    1 0 Отговор
    Ми , гладни са!
  • 5 да питам

    1 2 Отговор
    Абе , нашата 2326кенийска колхозня , може ли да ми преведе - gender , po ruzzkii
  • 6 Е, как кой?

    1 1 Отговор
    Еднополовите двойки, как се сдобиват с деца? Вземете за пример сем.Обама. По традиционният начин, все още не се получава.
  • 7 Механик

    5 1 Отговор
    Дойчевеле няма ли да пита паня Зилинска за ония дечица дето ги продаде на английските ЧВК и отидоха за органи или при богатите педофили?
    Или тама не е удобно за да се задават въпроси?
  • 8 Автора

    1 0 Отговор
    Автора
    Автора



    Автор: Сърджан Говедарица (ARD)
  • 9 Продават

    1 1 Отговор
    ги на Путин

    да ги яде.