Last news in Fakti

26 Юни, 2024 10:36 3 294 14

"Искаме да затворим парламента и всеки депутат да подаде оставка"

  • кения-
  • протести-
  • африка-
  • преврат-
  • парламент-
  • данъци-
  • убити

Западната преса коментира масовите протести в Кения

"Искаме да затворим парламента и всеки депутат да подаде оставка" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Масовите протести в Кения срещу новоприетия закон за повишаване на данъците днес е основна тема в западния печат, предаде БТА.

Кенийската полиция вчера откри огън по демонстранти, които се опитаха да нахлуят в сградата на парламента, докато депутатите гласуваха закон за повишаване на данъците, пише британският в. "Гардиън". При размириците бяха застреляни най-малко петима души, а част от сградата бе подпалена.

"Искаме да затворим парламента и всеки депутат да подаде оставка. Ще имаме ново правителство", заяви един от демонстрантите, цитиран от британския вестник. Демонстрантите се противопоставят на повишаването на данъците в страната, където много от хората страдат от поскъпването на живота, а много от протестиращите настояват държавния глава Уилям Руто да се оттегли, пише още "Гардиън". Миналия четвъртък бе убит един човек, а най-малко 200 бяха ранени при размириците, които обхванаха редица градове из цялата страна, сочат данни на правозащитни организации.

Много от демонстрантите са младежи, които използват социални мрежи като "Тикток" и "Екс", за да организират акциите си, да набират средства и да мобилизират още демонстранти срещу президента Уилям Руто, посочва "Гардиън".

По данни на "Амнести Интернешънъл" през последните пет дни са били отвлечени най-малко 12 души, заподозрени в участие в протестите.

Кенийската телевизия Кей Ти Ен вчера съобщи, че е получила заплахи от правителството, че ще бъде закрита заради начина, по който отразява общественото недоволство. Същевременно неправителствената организация "Нетблокс", която следи за спазването на правата на интернет потребителите, каза, че по време на демонстрациите са регистрирани "сериозни смущения" на връзките с мрежата. Ден по-рано кенийският телекомуникационен регулатор отрече да има плановете за спиране или ограничаване на достъпа до мрежата в страната, разказва още "Гардиън". Министърът на отбраната снощи обяви, че е изпратил военните части, които да помогнат на полицията за овладяването на "извънредната ситуация в областта на сигурността, предизвикана от продължаващите насилствени протести".

Президентът Руто от своя страна определи демонстрациите като "предателски" и допълни, че зад тях стоят "престъпници". "Не трябва да допускаме престъпността да се намесва в демократичното изразяване", подчерта кенийският президент.

"Днешните събития бележат критична повратна точка в начина, по който реагираме на сериозните заплахи за националната ни сигурност. Правителството е мобилизирало всички ресурси, с които разполага, за да гарантира, че подобна ситуация няма да се повтори отново, на каквато и да е цена", каза още Руто, цитиран от "Гардиън". Въпреки че неотдавна Руто получи похвали от американския президент Джо Байдън, който го покани на държавна вечеря във Вашингтон, кенийският президент стана крайно непопулярен у дома заради повишаването на данъците, пише в. "Вашингтон пост".

Законопроектът, който разпали обществения гняв, беше внесен за обсъждане в парламента през май и включваше мерки като увеличаване на облагаемите доходи, на акцизите и данъците върху добавената стойност, както и въвеждането на нови данъци върху доходите. Миналата седмица канцеларията на президента обяви, че в текстовете са направени промени "съобразени с мнението на хората и на другите заинтересовани страни". В изявлението се посочваше, че са премахнати предложения като 16-процентният ДДС за хляба, някои данъци върху финансовите услуги, данъка върху моторните превозни средства, увеличението на таксите за мобилни парични преводи и данъците върху продукти като растително масло.

Парламентът законопроектът на първо четене миналата седмица, а вчера депутатите го приеха с 195 гласа "за" и 106 "против", отбелязва "Вашингтон пост". Въпреки внесените промени много кенийци продължиха да отправят остри критики към законопроекта, тъй като не са били отменени данъците върху основни продукти като яйца, лук и олио, както и на още много стоки и услуги, допълва в. "Ню Йорк таймс". Критиците на президента Руто го обвиниха в корупция и лошо управление на държавните средства.

Източноафриканската страна с население от 54 млн. души, която сега е обхваната от размирици, дълго време бе смятана за остров на икономическа стабилност в един иначе неспокоен регион, посочва изданието. Избухналите улични протести са неприятен развой и за правителството на Байдън, който силно подкрепя президента Руто. Кения е стабилен съюзник на САЩ в Африка, където американското влияние бързо отслабва, пише още "Ню Йорк таймс".

Само ден преди вчерашните безредици Байдън официално даде Кения статут на "важен съюзник извън НАТО", а Руто изпрати първата група от 400 кенийски полицаи, които заминаха на мисия в Хаити, финансирана основно от Вашингтон САЩ, припомня вестникът.

Определянето на Кения за съюзник извън алианса, което открива пътя за по-тясно сътрудничество в областта на сигурността между Кения и САЩ, беше един от основните резултати от държавното посещение на Руто във Вашингтон миналия месеца, пише още "Ню Йорк таймс". Руто бе посрещнат в Белия дом с държавна вечеря, на която присъстваха известни личности като бившият президент Барак Обама, чийто баща е кениец.

Посолството на САЩ в Кения заедно с още 12 западни дипломатически мисии вчера публикуваха изявление, в което се казва, че дипломатите са "шокирани" от сцените на насилие около сградата на кенийския парламент и "дълбоко обезпокоени" от твърденията, че някои протестиращи са били отвлечени от силите за сигурност. В изявлението се призовава за "сдържаност от всички страни". Същевременно говорителят на Държавния департамент Матю Милър осъди насилието. "Изразяваме съжаление за убитите и ранените и изказваме съболезнования на семействата, които са загубили близките си. Призоваваме за сдържаност, за да се възстанови редът и да се осигури пространство за диалог", каза Милър, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Руто получи подкрепата на западните държави и заради силното си застъпничество за радикални реформи на международната финансова система и за облекчаване на дълговете, за да се стимулира икономическият растеж в Африка.

Той настояваше за по-голямо африканско представителство в ръководствата на Световната банка и Международния валутен фонд, които са доминирани от богати държави. Руто също така се обяви за инвестиции от компании, които могат да се възползват от огромните количества възобновяема енергия в страни като Кения. До неотдавна изглеждаше, че той успява да постигне успех по това направление. По време на посещението на Руто във Вашингтон компанията "Майкрософт" и фирмата за изкуствен интелект от Обединените арабски емирства "Джи 42" заявиха, че ще инвестират един милиард долара в "зелен" център за данни в Кения, като това би била най-голямата инвестиция в областта на цифровите технологии в страната, пише още "Ню Йорк таймс".


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    26 1 Отговор
    Кога ще ги стигнем кенийците! Веднага след Никога, да.

    Коментиран от #12

  • 2 Готино

    31 1 Отговор
    Готино, и ние това искаме тук. Стана време да взимаме пример от Африка.
  • 3 Злобното Джуджи

    31 1 Отговор
    Без съмнение това трябва да се случи и у нас.
    Всички "народни представители" на съд, с ефективни присъди и конфискация на имуществото, включително и на най-близките им роднини.
  • 4 Някой

    22 2 Отговор
    Тюх! Американците загубиха поредна марионетна държава в Африка. Тъкмо се бяха настанили да си правят там база, след като ги изгониха от Чад и Нигер. А държавата на бившия американски президент се считаше за проамериканска...
    Сега трябва да се чудят къде да се местят...
  • 5 Хахаха

    11 1 Отговор
    Това е демокрацията във Африка правиш протести и те разстрелват

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Жмръц

    22 1 Отговор
    Даже и Африка ни задмина...Нашето стадо явно си обича 0вчерина и вълците,дето кани.
  • 8 Кога ще ги

    18 1 Отговор
    стигнем кенийците? Представяме ли си свят без ГЕРБ, ДПС, ПП, ДБ и СДС. Свят без евраци, шенгени и зелени глупости. Свят в който България е независима и свободна. Свят, в който България е неутрална?

    Коментиран от #11

  • 9 странно

    9 1 Отговор
    и ние искаме същото значи трябва да си направим гражданска война за да ни чуят
  • 10 то у бг

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    те бият и пръскат с вода по
    улиците на София и никой не съди бг в Хага
  • 11 Нема ка бегето да бъдело неутрално

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кога ще ги":

    Бг политици трибва да бъдат закачени винаги за силните на земята че да грабят милиарди и да ги лъжат там че нещо си.....44 година усетиха че ссср ше спечели и се закачиха за ссср и станаха комунисти преди тва играха с германия що мислеха че германия ше спечели но не беха крайно категорични в това и чекаха да видят реално на къде отиват нещата...като се разтури ссср беге политици станаха демократи и европейци за да прибират трилиони от европата...народа е просто декор а държавата параван зад който се крият мофиотите управници
  • 12 'солютно

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "ТаУмВзе":

    Трябва да си внесем малко кенийци та да ни научат как се прави демокрация.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Васил

    1 0 Отговор
    Еххххххххххххххххх защо това не се случи при нас явно Африканците имат повече акъл от Българите.