Last news in Fakti

20 Март, 2024 07:55 25 855 52

В Хонконг беше приет "дълбоко обезпокоителен" закон

  • хонконг-
  • закон-
  • китай-
  • ес-
  • сащ-
  • великобритания-
  • оон

ООН, ЕС и Великобритания отправиха критики срещу приетия в Хонконг закон за националната сигурност

В Хонконг беше приет "дълбоко обезпокоителен" закон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

ЕС и ООН определиха новия закон за националната сигурност на Хонконг е дълбоко обезпокоителен и може да подкопае основните свободи в града, управляван от Китай, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Обезпокоително е, че закон с толкова важни последствия беше придвижен през законодателния орган чрез ускорена процедура, въпреки сериозните опасения, изразени относно несъвместимостта на много от неговите разпоредби с международното право в областта на правата на човека", заяви в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Коментарите бяха направени в деня, когато хонконгските законодатели единодушно приеха новия законопроект само две седмици след първото му представяне, ускорявайки приемането на важен законодателен акт, който според критиците допълнително застрашава свободите в града. Пакетът от мерки, известен като член 23, наказва престъпления, сред които измяна, саботаж, подстрекателство към бунт, кражба на държавни тайни, външна намеса и шпионаж, с присъди, вариращи от няколко години до доживотен затвор.

Законодателството следва наложения от Китай закон за националната сигурност, приет през 2020 г. след бурни улични протести година по-рано. След налагането на закона десетки продемократични активисти бяха вкарани в затвора, а законодателството предизвика и санкции от страна на САЩ, включително срещу висши държавни служители.

В изявлението на Тюрк се казва, че широко дефинираните и неясни разпоредби в закона могат да доведат до "криминализиране на широк кръг от действия, защитени от международното право в областта на правата на човека, включително свободата на изразяване, мирните събрания и правото да се получава и разпространява информация". Приемането му без "задълбочен процес на обсъждане и смислени консултации е стъпка назад за защитата на правата на човека в Хонконг", добавя той.

В отделно изявление ЕС заяви, че е загрижен за "потенциалното въздействие върху правата и свободите на хората в Хонконг". "Това също така повдига въпроси относно дългосрочната привлекателност на Хонконг като международен бизнес център", според изявлението, което призовава специалния административен район да укрепи доверието във "високата степен на автономия", предоставена съгласно формулата "една държава, две системи", приета при връщането на Хонконг от британско към китайско управление през 1997 г.

Великобритания от своя страна заяви, че законодателството ще повлияе на репутацията на Хонконг като международен град, който зачита върховенството на закона, има независими институции и защитава свободите на гражданите си.

В отговор днес Китай призова Лондон да спре да отправя "необосновани обвинения" относно член 23, се казва в изявление на посолството на Пекин във Великобритания. Службата на Държавния съвет на Китай по въпросите на Хонконг и Макао подчерта, че законът ще "осигури просперитета и стабилността на Хонконг", както и ще защити интересите на чуждестранните инвеститори, демокрацията и свободата.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зрител

    147 11 Отговор
    Щом те са обезпокоени....значи Хонконг е на прав път...
  • 2 долу ЕС

    157 9 Отговор
    за забележете, кои скапани държави критикуват! някой да е чул Китай да им държи сметка за джендарията?

    Коментиран от #8, #42

  • 3 Ден

    103 7 Отговор
    ЕС квичи хахахаха
  • 4 ЕС,GB,сащ(ООН) против

    132 8 Отговор
    Крадците са против, значи закона е същностен.
  • 5 КонТрол

    116 3 Отговор
    "правото да се получава и разпространява информация" кажете го на Джулиан Асанж
  • 6 провинциалист

    126 4 Отговор
    Прочетох внимателно статията и се убедих, че истинският демократ е сериозно обезпокоен, когато някой не си е свалил гащите и не се е хванал за палците.
  • 7 глоги

    47 3 Отговор
    закон за националната сигурност на Хонконг ЧЕ е дълбоко обезпокоителен
  • 8 Бат Жоро

    6 42 Отговор

    До коментар #2 от "долу ЕС":

    Как да държи сметка? Те нали са износител на боклуци, ай ся, ти не хапеш ръката която те храни!!

    Коментиран от #26, #27

  • 9 бен Ходжа

    115 5 Отговор
    Хонконг член ли е на ЕС?
    ЕС е смешен с пищенето си, никакъв фактор не е, а жалко ехо на ФАЩ.
  • 10 Верно ли

    104 4 Отговор
    И какво дълбоко обезпокоява "борците за демокрация" закон, който наказва престъпления, сред които измяна, саботаж, подстрекателство към бунт, кражба на държавни тайни, външна намеса и шпионаж, с присъди, вариращи от няколко години до доживотен затвор, че не разбрах??? Аааа, няма да могат да си правят оранжеви революцийки...

    Коментиран от #38

  • 11 РЕАЛИСТ

    86 3 Отговор
    След като в САЩ осъдиха едни мирно протестиращи, превзели Капитолия, вече Света видя " демокрация в действие". Лабаво няма вече. Видя се как се подхожда към протестиращи.

    Коментиран от #34

  • 12 иде нов световен ред!!!

    86 4 Отговор
    странно джендърите вият на умрело че
    ще им арестуват агентчетата докато клатят правителството и народа така ли? да ви имам и скандалния закон !!! държавата иска да се освободи от подобни боклуци каквито ние имаме в изобилие и заради които потъвамв така атремглаво но не те видиш ли били загрижени за свободата на словото и правата на човека ?!?!? та нали нас със същите лозунги ни поробиха китайците на са прости като нас …
  • 13 Дойни стандарти

    78 4 Отговор
    Пак двойните стандарнарти на сатанинския Запад!
    Такива закони съществуват във всяка нормална страна.
    Но в Китай те не трябва да съществиват ,за да могат западните специалните сатанински служби и соросоидни НПО- та да си вършат спокойно работата.
    Още веднъж се вижда , че ООН трябва да се закрие и да се сформира нова световна независима организация!

    Коментиран от #51

  • 14 дядо поп

    64 3 Отговор
    Не може хора от различни етноси , различни религии , различна култура да изповядват едни и същи човешки ценности. Още повече такива ценности недопустими с морала на повечето нормални хора. Българския народ казва: "Пет пръста от една ръка и един с друг не си приличат , какво остава за хората"! Демокрацията на запада е същата утопия като източния комунизъм! Само че от изтока се осъзнаха , докато западняците се оказаха коне с капаци!
  • 15 Боро

    69 3 Отговор
    Много добър закон. Ако го приложат в България, ще настане сигурност и спокойствие. В пандиза ще влязат всички сегашни и бивши депутати и министри.

    Коментиран от #43

  • 16 Аре

    60 3 Отговор
    Марийче, ами Китай си връзват гащите преди да е станало късно. А демократите да си гледат демокрацията у тях.
  • 17 Иво

    62 1 Отговор
    Не знам защо продължаваме да даваме акъл на нация която процъфтява,след като самите ние деградираме и то с големи темпове.Под "Ние" имам предвид "запада" от който уж сме част.Всеки който е имал възможност да посети някой от големите градове в Европа или САЩ може да се убеди.Масова наркоманизация на младежта,улиците гъмжат от всякакъв вид емигранти,проституция и какво ли не .Иначе пък виждаш ли ,били сме свободни.
  • 18 Когато Дедо

    57 1 Отговор
    Фалшифицира изборите в съединните щати Как не се намери една държава в
    тоя свят за да им
    наложи някакви
    санкции
  • 19 Хахаха

    46 0 Отговор
    И какво ги интересува какви закони приема която и да е държава?????
  • 20 Патриотична крава

    49 1 Отговор
    Защо никой не беше обезпокоен от патриотичният акт, който краварите приеха, след като сами си бутнаха кулите? Той беше много брутален закон, даваше правомощия на краварското правителство да прави каквито си ще извращения над хората
  • 21 Объркано Атлантиче

    64 1 Отговор
    Забележете лицемерието и двойният стандарт:

    Франция при Макрон се превърна в истинска диктатура, наскоро там беше приет законът за поправката на Pfizer.
    Нещо да сте чули за това по американските медии в България ? Някоя държава от Азия или ООН, ЕС държи ли им сметка ? Не !

    Според този закон критиката към иРНК ваксините ще се счита за криминално престъпление, което се наказва с до 1 година затвор или глоба от 15 хиляди евро.
    Чист фашизъм!

    С тази скорост скоро ще бъде въведена забрана за критика на Урсула фон дер Лайен в Европейския съюз; ще бъде невъзможно да се говори за нейното корупционно споразумение с Pfizer и изобщо да се критикуват европейски служители.

    Коментиран от #52

  • 22 Арнауд Кривогледов

    42 1 Отговор
    То докато беше скиптър вируса в България едни човешки права имаше. Върнаха държавата в годините на родовообщинния строй с тоягите от бедност, болести и разруха. Международни организации поставят оценката за възможността да се прави бизнес в България на една плоскост с много африкански държави. Изводите за колониализма си ги направете сами (ако можете). Особено след последните полет събития...
  • 23 Факти

    8 52 Отговор
    Хонг Конг си иска британското управление, но кефът свърши. Земи тоя китайски тоталитаризъм. Великобритания превърна Хонг Конг от пуст остров в град-държава от бъдещето, където хората са свободни и имат най-голямата продължителност на живота. В същото време в Китай дори и днес има 150 милиона недохранени (над 10%), а допреди няколко десетилетия там буквално умираха от глад. Хонг Конг цяла година протестира срещу китайския тоталитаризъм, но им пуснаха короната и ги прибраха. Вече всичко свърши - 7,5 милиона души загубиха свободата си. Не си мислете, че същото не може да се случи и на нас. Ние приемаме свободата си за даденост и не можем да я оценим. Копейките искат Русия, ама като ни настъпи руския ботуш първи ще изквичат.

    Коментиран от #25, #37, #46

  • 24 Холмс

    48 2 Отговор
    Кое му е лошото на този закон?
    Приет с единогласно решение.
    Закон срещу държавна измяна, бунтове и платени протести...
    Ааа, да бе интересите на нашите колонизатори са пипани...
    Това е анти демократично... ох, ох.
    Техния платен палячо от Оон също лае.

    Запада не е изключителен.

    Коментиран от #33

  • 25 Холмс

    52 1 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Британците и глобалистите десетилетия наред точиха целия Китай чрез такива псевдо територии.
    Китайците умираха от глад понеже пращаха продукция в Хонг Конг за 5% от печалбите. Останалите 95% процента печалба се правеха в Хонг Конг преди да пращат стоките по целия свят.
    Тази схема приключи.
    Британците не произвеждат те паразитират.

    Коментиран от #36

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ффф

    34 0 Отговор
    Май се страхувате за живота на шпиончетата ви. Ами ще ги затварят, радвайте се че няма да ги разстрелват!!!(:
  • 32 Констатираща

    31 0 Отговор
    Колкото и да звучи странно, все повече стигаме до извода, че такива строги закони са необходими за създаването на ред и мир в дадена държава и да се гарантира свободата и безопасността на гражданите й, колкото и да звучи парадоксално. Това прилича на възпитанието при децата, когато уж свободно отглежданите деца, които се оставят без ограничения, стават граждани с противообществени прояви, които от всички са порицавани и живеят потиснато.
  • 33 Холмс

    20 1 Отговор

    До коментар #24 от "Холмс":

    Един колонизатор ви е поставил минус.
    На НПО хранилка е този .
  • 34 Констатираща

    23 5 Отговор

    До коментар #11 от "РЕАЛИСТ":

    Точно така е, така сме го учили и го видяхме на практика. В капиталистическия свят има протестиращи, защото има неравенство и несправедливост, а протестите се преследват от органите на реда, докато в социалистическите тоталитарни държави, протести не се допускат, но няма и за какво да ги има, защото хората живеят равнопоставено, спокойно и прилично.

    Коментиран от #44

  • 35 Ноухау

    28 0 Отговор
    Такъв закон трябва да се приеме и в България за да се спрат кражбите и измамите разцъфтяли пред"демокрацията"
  • 36 Саундчек

    24 0 Отговор

    До коментар #25 от "Холмс":

    На паразитите края им налижава, затова и фалцета им се усилва
  • 37 Куче в чекмедже

    27 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Браво, мойто момче, така трябва да говори всеки свободен човек от матряла в бананова колония под ботуша на чичко Сам, ако иска, чичо да му купи тротинетка.
  • 38 Да си спомним

    33 0 Отговор

    До коментар #10 от "Верно ли":

    Кой и с какъв закон осъди Джулиан Асандж на сто хиляди години затвор за дето пусна записа и разкри страшната държавна тайна, как сащ разстрелват невъоръжени хора от хеликоптер ? А, да, най големите защитници на човешките права
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Геро

    21 0 Отговор
    До 1997г Хонконг е бил под английско управление, шпионите им са толкова дълбоко проникнали в управлението че е наложително да ги посплашат. Че водиш ли след някоя година спретнали един китайски Майдан

    Коментиран от #45

  • 41 Циник

    18 1 Отговор
    От снимката се вижда, че им ги мерят, и по размера познават, на чия държава са агенти. Ако са без топки, значи са Европейски такива.
  • 42 Констатираща

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "долу ЕС":

    Свестните държави, както и хора, не се занимават с другите, а се грижат за собствените си задачи и интереси, но когато им поискат помощ, винаги са готови да помогнат. Тези, които си навират носа навсякъде, те усещат, че нещо им куца и го търсят в другите.
  • 43 Роко

    3 8 Отговор

    До коментар #15 от "Боро":

    И ако има такъв закон ту първо ще изпищят от червената пета колона

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Има

    10 0 Отговор

    До коментар #23 от "Факти":

    Договор 100 години .
    Не можаха да разпалят една цветна там
    сега само могат да се облизват.
  • 47 Просветен илюминат

    12 1 Отговор
    Потърсете информация каква е връзката между САЩ,Англия и Ватикана?
    Ако искате да разберете истината следвайте пътя на парите.
    ЕС ще се разпадне.
  • 48 Исторически парк

    8 1 Отговор
    Хах браво пуснали закон против предателите и изловили американските агенти
  • 49 Пилотът Гошу

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Роко":

    Блажени са вярващите.... Той си мисли, че са червени.. 😂😂😂
  • 50 Тайван е Китай

    3 4 Отговор
    Китайското комунистическо правителство е нелегитимно защото китайските комунисти идват на власт по незаконен начин не с избори, а чрез гражданска война! В Китай комунистите никой не ги е избирал! Те са дошли на власт по насилствен начин с преврат! Кремъл стои зад гражданската война в Китай!
    Китай се управлява от червени терористи дошли на власт с преврат с помоща на съветска русия следователно китайското комунистическо правителство е нелегитимно!
    Единствената легитимна китайска власт се намира в Тайван!

    комунистите никога и никъде не са идвали на власт по законен начин чрез избори! комунистите винаги и навсякъде са идвали на власт по незаконен начин като са предизвиквали хаос (чрез разпространяване на дезинформация), размирици, метежи, тероризъм, граждански войни и прокремълски преврати! Подобни методи използват и нашите продажници майкопродавци "възраждане (на комунизма)" които сеят лъжите на русия и простотокостя!
  • 51 Православен

    1 5 Отговор

    До коментар #13 от "Дойни стандарти":

    Сатанистите са в Кремъл начело с антихриста кагебеец Путин член на сатанинската комунистическа партия която седемдесет години воюваше и унищожаваше християнството, събаряше църкви, избиваше истинските православни свещенници и ги пидменяше с агенти на КГБ. Днес същите комунистически сатани отново управляват в Кремъл! Затова русия е пръв приятел и съюзник на антихристиянски комунистически и ислямистки режими като китайския и иранския - смъртни врагове на православието! Или си с Христа или си в коалицията на Сатана и неговия отбор - русия, китай, иран които воюват с Бог!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.