Last news in Fakti
  Тема: Украйна

21 Март, 2024 04:10 795 5

ЕС обсъжда въпросите за сигурността и отбраната, и военната помощ за Украйна

  • европейски съюз-
  • сащ-
  • украйна

САЩ увериха Киев, че военната помощ ще стигне до страната и подкрепата ще продължи

Европейският съвет ще обсъди днес и утре въпросите за сигурността и отбраната, за военната помощ за Украйна, миграцията, земеделието и разширяването на ЕС. Това посочва в дневния ред на започващото в обедните часове заседание в Брюксел, предаде БТА.

В навечерието на срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи, че доставката на боеприпаси за украинските въоръжени сили е неотложен въпрос. Той добави, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще продължат разговорите по предложенията за използване на приходите от облагането на запорираното руско имущество в полза на украинската страна, както и за предотвратяване на заобикалянето на наложените срещу Русия санкции. Мишел очаква да се потърси решение как за отбраната да бъдат осигурени повече средства чрез съвместни обществени военни поръчки.

Още новини от Украйна

Предвижда се на заседанието да бъде обсъдена отново обстановката в Близкия изток. Мишел изразява очакване Европейският съвет да обмени мнения по проблемите на европейските земеделци и да се насочи към решителни действия. Председателят на Европейския съвет предлага участниците в срещата да разговарят за бъдещото разширяване на ЕС.

Преди срещата Европейската комисия представи предложения за преговорни рамки с Украйна и Молдова, както и за пристъпване към преговори с Босна и Херцеговина. Комисията предложи също промени в европейската селскостопанска политика в отговор на исканията на земеделците.

Междувременно съветникът по национална сигурност на Белия дом Джейк Съливан каза по време на посещение в Киев, че големият пакет американска военна помощ, блокиран от месеци от републиканците в Конгреса, ще "стигне до Украйна", и обеща, че подкрепата на Вашингтон ще продължи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Жизненоважната американска помощ е блокирана в Конгреса на САЩ от края на миналата година, което поставя под още по-голямо напрежение изпитващите недостиг на боеприпаси украински войски.

"Уверени сме, че действията ни ще позволят това да се случи. Ще осигурим тази помощ на Украйна", каза Съливан на съвместна пресконференция след среща с Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент.

Съливан не посочи срок за предоставянето на помощта, но каза, че няма нужда да се говори за "план "Б", с което отхвърли идеята, че помощта може да бъде отпусната под формата на заем.

"Уверен съм, че ще изпълним план "А". Ще постигнем силна двупартийна подкрепа в Камарата на представителите за пакета от помощ за Украйна и ще отпуснем парите, както следва да направим", каза съветникът. Той допълни, че процесът "вече се е забавил прекалено дълго".

Руските войски са окупирали повече от една шеста от територията на Украйна и отново преминаха в настъпление след отблъскването на украинската контраофанзива миналата година, посочва Ройтерс. Руската армия бавно напредва в Източна Украйна, а украинските войски изпитват недостиг на боеприпаси и жива сила, на фона на съмнения, че отбранителните им съоръжения не са достатъчно надеждни.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По дргугому питане

    16 1 Отговор
    Щеше ли да има въпрос за сигурността на Европа, ако бяха съблюдвани Минските споразумения?
    И ако Зеленски беше казал "Не искаме да влизаме в НАТО"?
  • 2 Абе, докъде

    10 1 Отговор
    Контранаступиха украинците?Взеха ли вече Мариупол, Крим падна ли?Леопардите влязоха ли в Севастопол?Прочутите хаймарси събориха ли керченския мост вече?
  • 3 Джейк Съливан

    10 1 Отговор
    Обещавам да ви купя колело, ама някой друг път, сега няма пари.
  • 4 Tези, май няма

    10 0 Отговор
    Какво друго да обсъждат, та помоща за Украйна? Тази Украйна стана център на планетата... Защо не ги интересуваше, когато бандеровците убиваха етнически руснаци цели 8 години? Някаква помощ или пък да са наказали киевската хунта? Просто тука проличава наистина огромното желание да се унищожи Русия. Тези не се спират пред нищо. Но ще изживеят поредното си поражение.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.