Last news in Fakti

9 Април, 2024 09:36 1 153 15

Турция е най-големият доставчик на хуманитарна помощ за Газа

  • ивицата газа-
  • газа-
  • израел-
  • палестина-
  • турция-
  • хуманитарна помощ

Израел наложи безпощадна блокада на ивицата Газа, оставяйки населението ѝ на ръба на оцеляването

Турция е най-големият доставчик на хуманитарна помощ за Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Турция оглави списъка на страните, предоставящи хуманитарна помощ за палестинците в обсадената ивица Газа по време на смъртоносната израелска офанзива срещу анклава, по данни от израелския военен клон, който обработва доставяните помощи, предаде Анадолската агенция за БТА.

Данните, публикувани от COGAT, показват, че Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ) са предоставили по 26% от общия обем помощи, дарени на ивицата Газа. Саудитска Арабия и Катар са предоставили съответно 15% и 7% от помощите, което ги поставя на трето и четвърто място в списъка.

COGAT отбеляза, че около 322 камиона, превозващи хуманитарна помощ, са влезли в Газа вчера. Броят им обаче е много по-малък от необходимия за овладяване на тежките нужди на палестинците в обсадения анклав. Според базираната в Газа правителствена медийна служба анклавът се нуждае от 1000 камиона с хуманитарна помощ всеки ден.

Израел води смъртоносна военна офанзива срещу ивицата Газа след трансгранична атака в началото на миналия октомври от палестинската групировка „Хамас“, при която бяха убити около 1200 души. Над 33 200 палестинци бяха убити и почти 76 000 ранени на фона на масово унищожение и недостиг на стоки от първа необходимост. Израел също така наложи безпощадна блокада на ивицата Газа, оставяйки населението ѝ, особено жителите на Северна Газа, на ръба на оцеляването.

Военните действия на Израел принудиха 85% от населението на Газа да напуснат домовете си на фона на остър недостиг на храна, чиста вода и лекарства, като 60% от инфраструктурата на анклава е повредена или унищожена, според ООН. Израел е обвинен в геноцид в Международния съд, който в четвъртък поиска от Тел Авив да направи повече за предотвратяване на глада в Газа.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    21 2 Отговор
    Някой трябва да направи и някое добро дело , защото определени сили доставят само бомби върху главите на децата от Газа !!!

    Коментиран от #11

  • 2 честен ционист

    6 10 Отговор
    Турция ще отвори коридор за над 2 млн палестинчета на път за ГКПП Капитан Андреево

    Коментиран от #4, #7

  • 3 с турските палестинчета са си правоверци

    8 0 Отговор
    а ние тука крихме какво става в палестина , нито дипломацията нещо смрънка , нито бившия кабинет нещо свърши . сега като гледат ердоган ще правят като него за да ги изберат избирателите повече . безплатен гласуващ е най-често срещан в бг . тук старите премиери никой не ги помни . сега ако питат за луканов ще си спомним как с павлов и павлова управляваха и се дърпаха .
  • 4 ====

    2 18 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Турция да си прибере сънародниците палестинци, които по времето на Османската империя са емигрирали в Палестина. Сега обратно в Анадола. Палестинците по произход са турци.

    Коментиран от #5, #9

  • 5 Ганьо

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "====":

    Ти мисли ако реши да брани нашата граница
    като нас ...
  • 6 Египтянин

    3 8 Отговор
    Палестинците са скакалци от северо-западна Африка, които се установяват там по времето когато сме под Турско робство и тия земи са част от турската империя. Турция трябва да си ги прибере.Египет и другите арабски държави не ги искат в държавите си.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 Ти внимателно брой

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Като минат през вас, колко патки ще ти ударят.

    Коментиран от #15

  • 8 Кое да си прибере

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Египтянин":

    Земите ли?
  • 9 Емигрирали по време на ОИ

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "====":

    И още са живи ли?
  • 10 Ха ха ха

    1 10 Отговор
    Турция се загрижила за терористите в Газа вместо за собствения си народ. Пострадалите от земетресенията все още в палатки и фургони.
  • 11 СОЕЗО

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Според статуята изброените 4 страни Турция, Обединените Арабски Емирства, Саудитска Арабия и Катар осигуряват 74 % от хуманитарната помощ за Газа.


    А демократичния запад колко ли?

    Коментиран от #12

  • 12 Турчин

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "СОЕЗО":

    "Демократичният свят" доставя оръжие, бомби,самолети на Израел. За да могат да убиват по-вече деца и жени.
    Тези кадри са ни познати от Босна, Чеченистан, Мианмар ,Палестина, Ирак, Сирия, Либия....
    Все дело на "демократичните сили"...
  • 13 Добре

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Египтянин":

    Те трябва да си останат в земите си. Израел трябва да се прибере в Америка. То за вас все турците са лоши. Те винаги са били водещи в хуманитарни помощи, независимо за кого. Но нищо, бог вижда, но вие сте далече от него
  • 14 Мачо

    0 0 Отговор
    В природата родителите се грижат за потомството си. Следователно това е анти природна политика.
  • 15 АБЕ...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ти внимателно брой":

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Новини по държави: