Last news in Fakti

4 Април, 2024 21:35 2 460 37

Още по-високи цени на горивата ли ни очакват през лятото?

  • петрол-
  • бензин-
  • бензиностанция-
  • опек-
  • дизел-
  • цени-
  • горива-
  • черно злато

Посещението на бензиностанция става все по-скъпо: растящите цени на петрола достигнаха 5-месечен пик

Още по-високи цени на горивата ли ни очакват през лятото? - 1
Снимка: Shutterstock

Петролът е най-скъп в момента от октомври насам. Един барел (159 литра) суров петрол тип Брент достигна най-високата си цена от 89,99 долара в средата на седмицата. Само през март цената се е повишила с около пет долара, пише АРД. От началото на годината цената е скочила с над 16 на сто. Това се усеща и по бензиностанциите.

Бензинът е по-скъп, дизелът - по-евтин

Както показва изчисление на статистическата служба "Statista”, базирано на данни от Германската асоциация на автомобилната индустрия (ГААИ) и Евростат, в края на март 60-литров резервоар със "супер” бензин E10 вече е струвал 109 евро в Германия. В момента литърът бензин Е10 струва средно 1,833 евро, а през март средната му цена е била 1,787 евро - увеличение с 2,8 цента в сравнение с предходния месец, пояснява АРД.

В същото време цената на дизела е спаднала с 1,8 евро цента - до 1,728 евро за литър средно през март. Това е следствие от края на отоплителния сезон, тъй като дизеловото гориво и мазутът по принцип са един и същ продукт, само че с различен етикет.

Кризата в Близкия изток също се отразява на цените

Каква е причината за повишаването на цените на петрола? В краткосрочен план най-вече се отразяват повишените геополитически рискове в Близкия изток, отбелязва АРД. Президентът на Иран Ебрахим Раиси заплаши Израел с ответни мерки след нападението срещу иранското посолство в Сирия. Това подхрани нови опасения за ситуацията на пазара.

От месеци насам петролните компании избягват да извършват превози през Червено море, опасявайки се от нападения на йеменските бунтовници хути. Това не само повишава транспортните разходи, но и ограничава доставките в световния океан.

Повишаването на цената на петрола обаче се дължи и на нарастващия икономически оптимизъм на пазара, тъй като перспективите за глобален икономически растеж напоследък се подобриха според много участници на пазара. Икономическите данни от САЩ и Китай в частност са все по-добри, пише германската обществено-правна медия. Това говори за нарастващо търсене на петрол, тъй като и двете страни са сред най-големите потребители на петрол в света.

Причините са разнообразни

Не на последно място, сезонните ефекти също не работят за поевтиняването на петрола. Става дума за "сезона на пътуванията": периодът преди Великден обикновено е съпроводен с рязко увеличаване на трафика, което се отразява в повишаването на цените на петрола.

"Увеличението на цените 20 дни преди Великден до Цветница е средно около десет процента от 1987 г. насам", подчертава пазарният експерт Роберт Ретфелд пред АРД. На този фон няма как цените на петрола да спадат.

Конфликтът в Близкия изток е основен източник на несигурност за петролния пазар. "Ако този конфликт се разшири, той може значително да наруши световните вериги за доставка на суров петрол", предупреждава анализаторът Рикардо Еванджелиста.

Вероятно обаче ОПЕК+ отново ще наклони везните. В началото на март осемте страни от петролния картел се споразумяха да удължат доброволното си намаляване на производството до края на второто тримесечие. Ако тези съкращения на производството бъдат удължени отново до края на годината, ще има риск от лек недостиг на доставки. За Международната агенция по енергетика (МАЕ) това е най-вероятният сценарий, уточнява АРД.

Въпреки това цената на петрола ще зависи и от това доколко страните от ОПЕК+ се придържат към ограниченията. Напоследък отделни държави са добивали значително повече петрол от договореното. Междувременно Министерството на енергетиката на САЩ очаква по-сериозно увеличение на производството на суров петрол в САЩ. Въпреки това експертът по суровините от "Комерцбанк” Карстен Фрич смята, че общата картина няма да се промени.

По-високи цени през лятото?

Експертите на "Банк оф Америка" очакват средна цена от 86 щатски долара за барел петрол от типа Брент за тази година - на фона на рисковете в Близкия изток и подобрените икономически перспективи, като през лятото цените на петрола вероятно ще достигнат връх от около 95 щатски долара за барел.

За шофьорите това ще означава вероятно по-скъпо гориво в предстоящите месеци. В момента най-високи цени на петрола се наблюдават в Дания и Нидерландия, където да напълниш догоре един резервоар от 60 литра с бензин излиза съответно 124 и 122 евро.

Ангела Гьопферт (ARD) | Мина Киркова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жица

    60 2 Отговор
    Сбогом Газпром, сбогом Лукойл. Да са ни халал ценностите

    Коментиран от #6, #21, #24

  • 2 Реалист

    52 5 Отговор
    В Русия бензина е 0.90 лв в ЕС и ФАЩ ходете пеш
  • 3 Дали автора има завършен 3 клас?

    30 0 Отговор
    мазутът по принцип са един и същ продукт, само че с различен етикет.

    Коментиран от #15

  • 4 Джамбaза

    48 3 Отговор
    Докато Украйна взривява граждански обекти цената ще се качва.
    Дори Байдън ще загуби изборите по тази причина.

    Коментиран от #17

  • 5 Лост

    24 1 Отговор
    Защо е сложено това знаме вляво от факти?

    Коментиран от #11, #16, #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ха х ха

    13 5 Отговор
    тъй като дизеловото гориво и мазутът по принцип са един и същ продукт, само че с различен етикет.
  • 8 😆😆😆

    42 2 Отговор
    То не бяха европейски ценности, атлантически, натовски и подобни глупости, да угодим на външното управление, я яжте му глава та тогава 🤨
    😆😆😆
  • 9 Тото

    28 1 Отговор
    Неее ще падат само !!! Естествено!!!!!!! Те прекупвачите които ни продават Руски петрол ще намалят цените!!!!!! Или наще Партньори САЩ ще ни докарат колкото си искаме даже безплатно!!!😂😂😂
  • 10 Последния Софиянец

    0 7 Отговор
    Преди няколко вечери бях на заведения,ядох и пих и пя Камелия и съм и много ядосан и обиден,исках да се снимам с нея и тя ме отряза. И сега в МОЕТО заведение,ще я накажа ще викам всички певци да пеят само нея не. Ще гледа отстрани как изпуска хонирара .

    Коментиран от #29

  • 11 Мдаа

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Вероятно са Британски сайт!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ксаниба

    10 4 Отговор
    нее бее!! Америкосите ще свалят цените ви!!(((Ахахса
  • 14 БАЙ КУРТИ

    23 2 Отговор
    Ами естествено , че ще се вдигне цената. Триполовите хвърлят къчове, и викат петрола е демократичен / но нашите демократи , посредници си напълниха гушите .
  • 15 🙄🙄🙄

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дали автора има завършен 3 клас?":

    Мазут – нефтеният остатък, който се получава след дестилиране на бензиновите, керосиновите и дизеловите фракции😉
  • 16 Факти

    14 0 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Господарите така наредиха.
  • 17 Русофил

    3 27 Отговор

    До коментар #4 от "Джамбaза":

    Съгласен съм да плащам 10 лева за литър, само да се занулят руските рафинерии.
    Тъкмо няма да има големи задръствания.

    Коментиран от #20, #22, #26, #28

  • 18 Робската планета Земя

    21 0 Отговор
    Това беше ясно, остава неясно, кога ще се забранят изборите в България.
  • 19 Ромчо

    17 1 Отговор
    Ши карате каруци бе като бай Ромчо и ши бирете жилязу, глупави БУЛГАРИСТАНЦИ
  • 20 Знаем

    19 1 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    То у ваше село няма задръстване и хлебозавода ви не е на газ.
  • 21 Пляс , пляс педалите

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Жица":

    Аз са движа само с водно колило ..
  • 22 Джамбaза

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Съгласен си, ама не плащаш, а четеш колко е поскъпнал петрола.
    Сорос да не е намалил надницата?
  • 23 Жега

    7 1 Отговор
    Стайков да гоооо дуууу hhhhh
  • 24 Жицеф

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Жица":

    Ай , Чиститу ... Путя е БОК ..
  • 25 Газолина

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Лост":

    Повечето сайтове, които не са на английски, имат такова копче (не е флагче). Примерно европейските или азиатските сайтове. Веднага се превежда съдържанието на английски, без секцията за коментариите обаче.
  • 26 Герджиков

    14 0 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    За десет лева трябва цял ден да бууу хашш във Фатки ,или просто можеш един менует да ми направиш.
  • 27 Русофили за България

    6 9 Отговор
    Скоро Русия ще победи и ще възтържествува справедливост на планетата и тогава цените ще бъдат нормални и достъпни, няма да има капиталистическа експлоатация от страна на САЩ и другите англосаксонски и еврейски правителства! И тогава ще възтържествува ТКЗС и отново бабите ще извършват щастлива копан по доматите по селата, и отново ще имаме празни магазини със салам и други липсващи деликатеси които ще бъдат достъпни само в Кореком! Слава на Русия в която никой не иска да живее! Слава на българския патриотичен русофил работещ в Германия! Слава на диктатора Путин!
  • 28 ГМО прост

    20 1 Отговор

    До коментар #17 от "Русофил":

    Голяма уста /10 кинта за литър/ . По добре ла...пни голям ку....., и ще се возиш на манивелата ми. Ей ПРОСТ ТРИПОЛОВ СОРОИДСТ , вари го печи го говедото си остава говедо
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Смех в блатото

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "Дрътия Софианец":

    Как сме пъдарче,можеш да го по дууух вашш и изобщо на работа да не ходиш.Изпра ли си кафявия ароматен панталон?
  • 31 Ко ма интересува умрелата жермания

    12 0 Отговор
    Като печатат трилиони за украйна мукрайна и раздават помощи така ше става 1 кило бенз 20 евро 1 бургер 20з евро минаване през тунел 800 евро 1 апартамен 60 милиона евро🤣🤣🤣
  • 32 Факт

    4 0 Отговор
    Хи хи хи
  • 33 Тираджия

    11 1 Отговор
    Това е резултат от санкцийте, които трябваше да засегнат Русия, ама май ние го отнасяме най бедните както винаги!
  • 34 Перо

    8 0 Отговор
    Къде е на Добрев намалението с 1 лв., след дерогацията?

    Коментиран от #35

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Тити

    0 2 Отговор
    От край време като дойде пролетта цените на бензина скачат нищо ново.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.