Last news in Fakti

11 Юни, 2024 11:05 3 046 23

Опасен инцидент в Източнокитайско море! Китайското министерство на отбраната предупреди Нидерландия

  • китай-
  • нидерландия-
  • изтребител-
  • фрегата-
  • източнокитайско море

Изтребители на китайските военновъздушни сили прелетяха няколко пъти около нидерландска фрегата и приближиха нидерландски хеликоптер в морето по начин, който "предизвика потенциално опасна ситуация“

Опасен инцидент в Източнокитайско море! Китайското министерство на отбраната предупреди Нидерландия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайското министерство на отбраната предупреди Нидерландия да ограничи действията на нейните военноморски и военновъздушни сили , след като нидерландското министерство на отбраната заяви, че китайски изтребители "опасно" са се приближили до холандски кораб в Източнокитайско море, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изтребители на китайските военновъздушни сили прелетяха няколко пъти около нидерландска фрегата и приближиха нидерландски хеликоптер в Източнокитайско море по начин, който "предизвика потенциално опасна ситуация“, съобщи нидерландското министерство на отбраната в събота.

В изявление на министерството се казва, че фрегатата "Тромп" е патрулирала в петък в подкрепа на санкциите на ООН срещу Северна Корея, когато е била обиколена няколко пъти от два китайски изтребителя. По-късно към хеликоптера Ен Ейч 90 на кораба са се приближили два китайски изтребители и един хеликоптер.

Чжан Сяоган, говорител на китайското министерство на отбраната, заяви, че Нидерландия "невярно твърди, че извършва мисия на ООН и демонстрира сила в морското и въздушното пространство под юрисдикцията на друга държава, което създава напрежение и подкопава приятелските отношения между двете страни".

Чжан заяви, че Китай иска да предупреди Нидерландия, че "на нарушенията и провокациите ще бъде даден решителен отпор от китайската страна."


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    48 7 Отговор
    Пак ли им свършиха памперсите на холандците? Лошо. Ама да са мислили овреме.
  • 2 Сап

    58 8 Отговор
    Дракона ще нарита някой краварски пудел
  • 3 Край

    39 5 Отговор
    Нидерландия да почва да строи стена, че ако една седмица китайците ядат боб, ще отделят толкова метан, че ще ускорят глобалното затопляне и до месец половината нидерландия ще е уотърландия.

    Коментиран от #10

  • 4 така е

    8 48 Отговор
    Самите китайци си признават, че китайската армия е картонена, като руската.

    Коментиран от #5

  • 5 Колкото майка ти признала

    32 6 Отговор

    До коментар #4 от "така е":

    на баща ти за съседа.
  • 6 зле

    4 34 Отговор
    китайците се месят в бизнеса с чипове на нидерлдската държава в тайван, те са си с правото да с пазаят бизнеса а китайците искат да им го вземат, няма как да стане

    Коментиран от #7, #20

  • 7 хе хе

    24 5 Отговор

    До коментар #6 от "зле":

    ASML отдавна няма нищо общо с Тайван и всичко е в Айндховен. Измисли си друга опорка.

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 българина

    48 3 Отговор
    къде е Нидерландия къде е китайско море ? като има резолюция на оон израел да спре геноцида, що не патрулират натовци в Газа? ей на тоз въпрос искам да ми отговори някой соросогад
  • 10 Хахахаха

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Край":

    С две думи, пак ще си сменят името!😂😂😂

    Коментиран от #17

  • 11 Сталин

    36 4 Отговор
    Западните мародери изгладняха ,след като бяха наритани от Русия и не могат повече да крадат от Русия и сега обикалят океаните за друга плячка
  • 12 българина

    24 3 Отговор
    ако 300 млн китайци отидат едновременно в нидерландия, ще трябва пак да сменят името, Нидерландия -2 етаж
  • 13 хе хе

    20 2 Отговор

    До коментар #8 от "зле":

    Едно време на остров Тайван бягат праволинейните китайски КОМУНИСТИ. те основават Тайванската държава. Интересно кои комунисти сега управляват Китай? Четете книги бе.
  • 14 Анджо

    3 22 Отговор
    Русофила заобича и китайската диктатура , защо не си поплачете за израждане ,разграждане а чакай бе възраждане бяха. И на тоя му стана голяма работата , даже започна и в истерия да изпада.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Уточнение

    22 1 Отговор
    1. Северна Корея (както и Южна Корея) няма излаз на Източно китайско море. Тя е на Жълто и Японско морета. Но пък Тайван е точно там.
    2. В случая нидерландската фрегата се е намирала в района на Тайван.
    3. Да, Тайванския проток според непризнатата от никого (вкл. Нидерландия и САЩ) Република Китай (Тайван) е международни води. Не и според Китай.
    4. Дори и да се приеме, че това са международни води, от гл.т. на Китай свободното корабоплаване там не включва военни дейности. Как си представяте например, турците да допуснат излитания на военни хеликоптери от кораби преминаващи през Босфора?!
    5. Спазването на санкциите на ООН срещу Северна Корея се наблюдава от специална група експерти - наблюдатели на ООН, но няма никакви сили на ООН за тяхното налагане. Нидерландците действително лъжат, че са изпълнявали задача в подкрепа на санкциите.
    Извод: Просто поредната провокация срещу Китай. Войната там наближава. Помните ли британския кораб, който навлезе в руски води до Крим и руснаците стреляха пред него? Тогава британците твърдяха, че плували в международни води, щото не признавали Крим за руски. Е, сега това е подобен случай.
  • 17 Да на

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Хахахаха":

    Подводноландия
  • 18 Какво дирят там в

    6 2 Отговор
    Името Източнокитайско море е Китайско. Та какво правят там Холандците ?
  • 19 Атеш айдар марийка мир изливка джамбазче

    1 2 Отговор
    Гледайте телеграм каналите zачистка,енот херсон,изнанка,оркестр вагнера,глазамиЧеловека,бобр и др. Влезте във фронтовик18+(скрит канал)и гледайте как урките стават на парчета
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 цербер

    0 0 Отговор
    са се приближили два китайски изтребителя
  • 22 Лгбтиландия в китайско море?

    4 0 Отговор
    Холандските гейове какъв го дирят в чужди териториални води и то на другия край на света.
  • 23 МИТ

    0 2 Отговор
    Май китайците почнаха да плашат гаргите като едвали са уплашили нидерланците които са европйска сила по малка от Китай но сила от Европа а срещу САЩ ще се поиспотят да хленачт че не стават за нищо
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания