Last news in Fakti

13 Юни, 2024 13:46 5 357 32

ЕС трябва да вземе съдбоносно решение за България

  • шенген-
  • ес-
  • българия-
  • австрия-
  • румъния-
  • граница-
  • шенгенско пространство

Според дипломати от ЕС представителите на България и Румъния отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство

ЕС трябва да вземе съдбоносно решение за България - 1
Снимка: Shutterstock

На първо място в дневния ред на днешната среща в Люксембург на министрите на вътрешните работи на страните от Европейския съюз ще бъде изпълнението на пакта за миграцията и убежището в ЕС и разширяването на Шенгенското пространство с включването на България и Румъния, предаде австрийската новинарска агенция АПА за БТА.

"Трябва да преценим как функционира Шенген по въздух. След това може да бъдат обсъдени следващите стъпки", подчерта позицията на страната си преди заседанието на Съвета на ЕС австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Според дипломати от ЕС представителите на Румъния и България вероятно отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство. Към момента Австрия блокира единодушното решение, което трябва да бъде взето от Съвета. Новоизбраното дясно правителство на Нидерландия все още не е споменавало за евентуално вето.

В края на март България и Румъния влязоха в Шенгенското пространство с въздушните и морските си граници - "Air Schengen"). "Имаме повече проверки по шенгенските [граници] от когато и да било преди", подчерта Карнер. Той даде за пример Европейското първенство по футбол и Олимпийските игри, заради които Германия и Франция засилват контрола по границите си.

"Австрия иска това, което всички ние искаме: по-силно Шенгенско пространство и контрол по външните граници - за това работим", заяви Анели Верлинден, министър на вътрешните работи и институционалните реформи на Белгия и настоящ представител на председателството на Съвета. "Нуждаем се от напълно функциониращо Шенгенско пространство, но разбира се при гарантирана сигурност на нашите граждани.", допълни тя.

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта, че Румъния и България са "членове на Шенген". "Остава да бъде премахнат контролът по вътрешните граници, което се очаква да се случи през тази година", каза уверено тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 15 Отговор
    Решението е взето отдавна. Ще има нова Палестинска държава, ама не на Обетованата земя.

    Коментиран от #7

  • 2 Русофил

    19 57 Отговор
    Докато БГ е разграден двор за руснаци няма Шенген

    Коментиран от #13, #14

  • 3 съдбоносно решение

    47 6 Отговор
    Представяте ли си как в европарламента Ицо Хазарта как се моли да приемат България в Шенген? :))))))

    Коментиран от #26

  • 4 да де

    35 3 Отговор
    Аре стига празни приказки ясно е че десните едва ли ще гласуват ЗА нас, а за Австрия да не говорим.
  • 5 България в Шенген

    37 2 Отговор
    Иначе блокиране на всички резолюции💪
    Щом аз ще чакам по границите, значи и резолюциите на ЕС може да чакат с мен
  • 6 Ти си

    31 5 Отговор
    Колко драматично звучи заглавието ".....съдбоносно решение за България...."
    Та кое е толкова съдбоносно та да се чуди човек как досега сме оцелели без това решение на някой си , от някъде си за нещо си за което много ни дреме ?
    Пак борба за кликове
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Съдбоносното решение

    18 5 Отговор
    на ЕС за България в Шенген е елементарно и е вече взето. Решението е НЕШЕНГЯС
  • 9 🥕 на пръчка за българския народ

    22 4 Отговор
    Важно е да се подхвърлят всякакви залъгалки за да може народът да слушка. Това ,че ще го пляскат ,е ясно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Австрия още помни обсадата на Виена

    8 12 Отговор
    Ако пусне България и Румъния сухоземен Шенген това означава превземане на Европейския съюз
    България има най стария автопарк и като почнат ПТП и застрахователите ще пропищят

    Коментиран от #28

  • 12 Избирател

    13 2 Отговор
    Според дипломати от ЕС представителите на България и Румъния отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство представителите на България и Румъния отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство"

    Аха стана ми ясно - ние нямаме правителство и не се знае дали ще имаме и кой ще ни управлява и дали няма да се стигне до нови избори но видиш ли "Дипломатите от ЕС" знаят че "България и Румъния отново ще поискат пълно приемане в Шенгенското пространство". Ами те само врачки тези дипломати от ЕС - гледат на кристално кълбо.

    Коментиран от #15

  • 13 000013

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Искаш да кажеш че трябва да спираме само руснаците а останалата паплач трябва да се разхожда свободно из двора ни а някой дори военни бази да имат в него ?
    По-идиорско изказване небях чел !

    Коментиран от #27

  • 14 Пе до фил

    8 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Стига рева. Ще ти дадат да подържиш играчката ,но ще ти вземат закуската.
  • 15 Евро Пейка

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Избирател":

    Дипломатите предполагат че всяка страна си има дългосрочни цели и стратегии и се изпълняват независимо от това коя партия е на власт защото това са надпартийни приоритети за държавата !
  • 16 Лилавата от Централна гара

    3 2 Отговор
    Къв шинген, кви пет Евро, бре?
    Те мойте 16 чаа ве та у Белгиътъ и у Холанску тъй са постлали, чи кът видят саму българин да пиши, зъ глъвъта са фащтът сички...
  • 17 Павел пенев

    13 7 Отговор
    Не им искаме съдбоносните решения, искаме да излезем от този идиотски съюз. Българите не гласуват защото са отвратени от т.нар.демокрация и платените политически лакеи,които я налагат силово.
  • 18 Сатана Z

    4 6 Отговор
    Не България иска Шенген,а Турция,която също натиска да приемем €врото.
    Пътят на България към Шенген(Европа) винаги е минавал през Истамбул.Наследниците на Турската империя дори и разпаднала се имат пълна власт над бившите си владения подобно на Британската и Руската .
    Някой ви е излъгАл ,че сте независима демокрация ,след като политиката на БГ се определя от сараите и посолството.
  • 19 дядото

    9 4 Отговор
    защо ни е да членуваме в тези съюзи,какви членове сме ние българите.доходите ни са от 4 до 10 пъти по-ниски,а разходите поне 1 път по-високи спрямо техните,без да броим безплатните образование на децата,здравеопазване и какво ли не.плащаме милиарди за това членство,а ни диктуват и живота и външната и вътрешна политика.не,благодаря,ние сме завладяна територия,а не равноправни членове на този съюз
  • 20 Разбирач

    6 4 Отговор
    Начиии унгарците, които блокират постоянно разни решения, са сигурна шенгенска граница и пазят добре?! Да им имам критериите на тез димократи ( знаем наследници на коя идеология)!
  • 21 456

    10 7 Отговор
    Не разбирам защо още стой е в този ЕС, а не се махнем от там!? Той е пагубен за нас българите, пагубен е и за родината ни. От него печелят само шепа олигарси.
    Заради този ЕС България загуби, суверенитет, икономика и население.
    Принудиха ни да си затвори заводи и предприятия-хората останаха без поминък и дом, здравеопазването ни се срина, срина ни се и образованието и всичко за да падне е на нивото на запада. А в замяна на мястото на нашите производства дойдоха тяхните с ниското заплащане и качество и същевременно печалбите не остават в България /няма пари за подобряване на нещо пр/Половината население напусна страната с идеята на търсене на работа и дом. Бългрчета се раждат на вън но не и в България /виж статиската/. И най-вече суверенитет - НЯМА ГО правим това което ни казват иначе-санкции.
    Някой ще каже взели сме пари-добре но колко взехме, колко дадохме, колко и върнахме и най-вече какво ни помогнаха. Въпроси на който трябва да се даде отговор /ако има все още честни и мислещи/
  • 22 Бе, ние не си знаем

    7 5 Отговор
    силата! Тези всичките немчета, австрийчета, белгийчета и подобни, щяха да ни пълзят в краката, ако имахме истински мъже във властта!
    Как? Изгонваме сащиянските бази от България и пускаме там руски, ракетни бази със среден обсег - цяла западна Европа под прицел!
    И тогава ще ги рекетираме ние, а не те нас!
    Те, моля ти се, ни извиват ръцете, а ние гледаме и се гърчим? Я, да ги видим, ако на наша територия има ядрени ракети, насочени към тях, КОЙ тогава ще определя музиката, а?
  • 23 456

    14 5 Отговор
    За какво ни е ЕС-за близо 20 години България е по-бедна дори и от ВСВ. Залъгват ни - Шенген и какво ли не. Днес е Австрия, утре ще е някой друг. Използват ни за евтина работна ръка на запад. Нищо не остана от народ, армия или икономика. Реално България до 2022 е на загуба по пари/ има статистика в която включва членски внос, пари по програми, възстановени пари на ЕС по програми, глоби /. Борехте се за "демокрация" - ето колко е демокрацията:ние ви казваме - вие изпълнявате /пример Унгария:глоба от 200 милиона €за това, че има свое мнение/. До тук не виждам ползата от ЕС. Но това е моето мнение и се надявам, че ще можем поне това да изнажем.

    Коментиран от #25

  • 24 съдбоносно чак

    8 1 Отговор
    Със влизането на България във шенгена краденето ще стане безгранично. И Европата ще загине пред баце и шиши
  • 25 Ами и моето мнение

    11 2 Отговор

    До коментар #23 от "456":

    за ЕС и натото е същото!
    Западналите са чакали и рекетьори. При тях няма съюзници. Ще ти извиват ръцете и ти свалят 10 ризи от гърба и не го смятат даже за ненормално. Те си мислят: "Щом сме по-силни, имаме право да ги тъпчем!"
    За това само напускане и свободна и независима страна!
  • 26 Разглезено богаташче от БСП

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "съдбоносно решение":

    Ако си мислиш че това .айно ще ходи на работа се лъжеш
  • 27 Ние сме добре

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "000013":

    2006-7 год бях в Брюксел.Още тогава имаше оформени арабски,афроамерикански квартали
    Местните белгийци се местиха.Чудя се сега какво е.Гледах клип за Париж -две напречни улици около джамия,пълни с молещи се.Радвам се,че никой не иска да живее в България. Нека си останем ние,които знаем защо.
  • 28 факуса

    3 3 Отговор

    До коментар #11 от "Австрия още помни обсадата на Виена":

    затуй който пътува с кола извън българия да си плаща допълнително що требе аз да плащам,че някой иска с кола да ходи,има самолети влакове автобуси
  • 29 Коко

    9 3 Отговор
    България трябва да вземе съдбоносно решение и да напусне тая кочина.
  • 30 Ани

    3 5 Отговор
    ЕС трябва да намери сили да се справи с Австрия която си е една полусоциалистическа дъргава която не се реформира след 1989 г и продължава да е свърталище на руските интереси в Европа. Също така и с други платени от Москва политици в Западна Европа. Продължителното бавене води до въпроси като това дали нашите взаимоотношения се честни и какъв е необявения дневен ред.
  • 31 Йоупп

    2 2 Отговор
    Аре , чак пъ съдбоносно
  • 32 българин

    5 0 Отговор
    кой има файда от този шенген - не народа а фирмите а кой участва в 30 фирми поне чрез поставени лица - не мога да се сетя