Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юни, 2024 17:50 3 197 72

ISW: Украинската армия се прицели в руската ПВО отбрана

  • ракети-
  • пво-
  • крим-
  • русия-
  • украйна

През нощта на 11 срещу 12 юни украинските сили са нанесли удари по една батарея за противовъздушна отбрана С-300 и две батареи за противовъздушна отбрана С-400 в близост до окупираните Белбек и Севастопол

ISW: Украинската армия се прицели в руската ПВО отбрана - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възможно е украинските сили да полагат усилия, насочени към разрушаване на руската противовъздушна отбрана, което, ако е успешно, би могло да даде възможност на Украйна да използва по-ефективно пилотирани въздушни сили в дългосрочен план.

Това се казва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

На 12 юни украинският генерален щаб съобщи, че през нощта на 11 срещу 12 юни украинските сили са нанесли удари по една батарея за противовъздушна отбрана С-300 и две батареи за противовъздушна отбрана С-400 в близост до окупираните Белбек и Севастопол, Крим.

Някои руски източници предполагат, че украинските сили са използвали ATACMS по време на удара от 11 до 12 юни, въпреки че ISW не може да потвърди кои системи са използвали украинските сили.

Основателят на украинското Главно управление на военното разузнаване (ГУР) полк "Кракен" Костянтин Немичев потвърди на 12 юни, че украинските сили са използвали HIMARS за унищожаване на четири руски системи С-300 в Белгородска област на неуточнена дата, а украинското издание Suspilne посочи изявленията на Немичев като първото официално украинско потвърждение за удари срещу руска батарея С-300 в Белгородска област на 1 или 2 юни.

Последните действия са принудили Кремъл да прехвърли ПВО части от Крим в Белгородска област.

Възможно е украинските сили да се стремят активно да влошат руската противовъздушна отбрана, преди Украйна да получи значителен брой самолети, за да създадат условия за бъдещото използване на пилотирани самолети от Украйна по-близо до фронтовите зони.

Възможно е украинските сили да се опитват да деградират руската противовъздушна отбрана преди очакваните доставки на изтребители F-16 за Украйна, които според съобщенията ще започнат в малки количества през лятото и есента на 2024 г.

Възможно е украинските сили в крайна сметка да успеят да работят по концепция за операции, която съчетава въздушни сили в подкрепа на наземни операции, ако украинската армия получи достатъчен брой изтребители, западните партньори обучат достатъчно подготвени пилоти и ако Украйна успее да влоши руските способности за противовъздушна отбрана.

На 12 юни военни кораби на Северния флот на Русия пристигнаха в пристанището на Хавана, Куба, за планирания петдневен престой в пристанището.

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че Армения "ще напусне" и "ще реши кога да напусне" ръководената от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС) по време на сесия за въпроси и отговори в Националното събрание на Армения на 12 юни на фона на продължаващите усилия на Армения да се дистанцира от отношенията с Русия в областта на сигурността и политиката.

Грузинското опозиционно издание "Мтавари" съобщи, че грузинското правителство планира да възобнови дипломатическите отношения с Русия.

Руските сили потвърдиха напредъка си край Волчанск, Сиверск и Авдеевка и в западната част на Запорожка област.

Руският президент Владимир Путин изтъкна служители на руски отбранителни компании в списъка на последните носители на награди за труд по време на речта по случай "Деня на Русия" на 11 юни, което показва, че Путин продължава да поставя акцент върху укрепването на руската отбранително-промишлена база (ВПК).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    5 5 Отговор
    M,,, T,,,,,, колко нула има вече че се обърках
  • 2 Нормално

    26 31 Отговор
    Идват Еф-ките.

    Коментиран от #59

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Реалист

    35 44 Отговор
    Всеки ден "вторая" търпи унижение след унижение. А преди малко повече от 2 г., много мислеха, че са някаква сила .
    Московия открадна историята на Киевска Рус и сега притежателите и, славните украинци, ще си я върнат!

    Коментиран от #9

  • 5 гостгост

    24 35 Отговор
    Русия какво ПВО има ? Кюнците им не могат да видят нищо в небето,камо ли да го прехванат.
  • 6 Абе, долара загнива, хахаха

    45 19 Отговор
    Саудитска Арабия няма да поднови изтеклият 50 годишен договор със САЩ за обвързването на добива на нефт с продажбата му с долари, измислен и уреден от Хенри Кисинджър. Всички неща рано или късно свършват! Добре е това да не се забравя. Особено в държави като България, която вече беше член на един тоталитарен блок. ЕС и НАТО СА ТОТАЛИТАРЕН БЛОК. Тяхното време също ще свърши и то много по-драматично от на СССР. Оттук насетне СА може да търгува нефта си с каквато валута си поиска.
    А Гешева

    Коментиран от #12, #13, #14, #22, #47

  • 7 Реалност

    25 33 Отговор
    Руслямия е в икономически, социален и продоволствен колапс! Милиони в РФ мизерстват и гладуват.
    Не могат да си плащат сметките, заплатите не са редовни, долара се продава от банките по 200 рубли ...
    Колко още може да издържи, преди да се сгромоляса както СССР и се разпадне на 25 Републики ?
  • 8 Груйо

    23 42 Отговор
    Клоаката на Европа, наречена Русия тепърва ще страда заради безочието и арогантността си. Не може най-великото ти изобретение да е външна тоалетна, а ти да претендираш за световно величие

    Коментиран от #51

  • 9 да си го кажем

    25 45 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Това са митове от времето на СССР.Днешна Русия е една военна мижитурка.Просто един регионален окупатор.Русия във военно отношение дори не влиза в първите 5 държави.Единствения гарант за действията на руските терористи е факта,че имат ядрено оръжие.Това е и причината да си отварят така смело устата.В противен случай при една конвенционална война САЩ ще прегазят Русия като хлебарка за няколко часа.

    Коментиран от #16, #34, #36, #43, #67

  • 10 Прицели се

    27 13 Отговор
    в прашките на Зеленска

    Коментиран от #69

  • 11 Сатана Z

    43 16 Отговор
    Укроинците лъжат повече от Македонците и Циганите взети заедно.

    Коментиран от #41

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Също

    41 11 Отговор

    До коментар #6 от "Абе, долара загнива, хахаха":

    Другата важна новина е, че САЩ предават на НАТО изцяло отговорността за въоръжаването на Украйна, при това го става ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за страните членки. Това означава, че САЩ задължават Европа да води войната в Украйна. Процес, който описвам от есента на миналата година. Включително САЩ задължиха Виктор Орбан да не ПРЕЧИ НА ВОЙНАТА НА НАТО срещу Русия и Унгария се съгласи срещу изваждането и от списъка с държави, които трябва да пратят войници в Украйна.
    Това означава, че освен, че ще бъдем задължени като държава членка да произвеждаме и изпращаме оръжия на Украйна, БЕЗПЛАТНО, ще бъдем задължени да ИЗПРАТИМ ВОЙНИЦИ НА ТЕРЕН. И тук никакво Народно събрание няма да има думата. По предишният парламент, на 12 февруари 2023 година предаде командването на армията в ръцете на НАТО. В България НЯМА антинатовски партии и представители в новото Народно събрание.
    Гешева

    Коментиран от #39, #48

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Допълнение

    8 7 Отговор
    ..... с помощта на спътници, дронове, оръжия и оператори на САЩ.

    Коментиран от #18

  • 16 Ха ха ха

    22 19 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Кенефът НАТО ли бе б зказарменик козарски
    Адмирал Левин начело с поличка и високи токчета и двойките пилоти геьове на Б 52
    Нападат на заден ход

    Коментиран от #27

  • 17 Също

    33 14 Отговор

    До коментар #12 от "И като долара загнива....":

    Глупостите за неутралитет като член на НАТО са абсолютни глупости, казани от хора без политическа грамотност. Има 2 изхода от ситуацията. Първият е излизане от НАТО, което е възможно точно в момента, когато ни изтича договора. Вторият е победа на Русия в Украйна и разгром на НАТО, което е абсолютно възможно и даже задължително. Защо е всичко това? Глобалистите се намират във фаза на тотална загуба на контрол върху света, върху народите, върху инструментите за източване и притежание на света. Поради това им е нужна война, както винаги. Не успяха да бият Русия в Украйна. Изглежда са решили да се опитат да я бият в обединен блок като НАТО. Тази война е почти задължителна, за да могат да си осигурят победа на изборите в САЩ. Хайде да видим....
    Анастасия Гешева
  • 18 Помагат

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "Допълнение":

    Хората.
  • 19 РИП четвърта икономика в света

    16 27 Отговор
    Другари рублата я удари влака..катерете бобслея и се пускайте по пързалката че не остана служба
  • 20 Също

    29 12 Отговор

    До коментар #14 от "рашастан в колапс":

    Една важна забележка към тази информация с ефект на бомба.
    САУДИТСКА АРАБИЯ ОТКАЗА ДА УЧАСТВА В СРЕЩАТА НА Г-7, БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ПОКАНЕНА КАТО НЕЧЛЕН ОТ ДЖОРДЖА МЕЛОНИ.
    Много е важно гумените глави у нас, във властта и около нея да започнат да разбират, че светът на Запада свършва и условията в него почти никъде вече не съществуват. Това в нашите медии не се говори, разбирам и отново ще кажа, ако не се променят, нашите жълтопаветници ще се окажат информирани като в Северна Корея при Ким Чен Ир, дядото на Ким Чен Ун.
    Гешева

    Коментиран от #23

  • 21 тагаренко

    20 11 Отговор
    Колкото и да се целят, укрите мрат като мухи
  • 22 АУУУУУ

    15 19 Отговор

    До коментар #6 от "Абе, долара загнива, хахаха":

    ДА БЕ, ТЕ И ОТ МОСКОВСКА БОРСА ГО КАЗАХА.....НЯМАЛИ ДА ПОЛЗВАТ ДОЛАРА......Е ЧЕ СЕ СРИНАХА , ТОВА Е НОРМАЛНО 🚾🚾🚾🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #25

  • 23 Tётя Myтpoфaнoвa

    13 14 Отговор

    До коментар #20 от "Също":

    Молодец ! Так держать !
    Имаш ли още да копираш или да ти пратя нови.
    Хубаво ги уплаши !

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Неук,

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "АУУУУУ":

    И не само те.
  • 26 12345

    27 14 Отговор
    Няма НИТО едно ДОКАЗАТЕЛСТВО нещата упоменати в статията да се случили, само ДУМИ.

    Виж преди два дни Руснаците пуснаха видео как се унищожават 2 дивизиона С-300 с Искандер, взривяващите се ракети хвърчаха навсякъде.

    Тоест едните си мечтаят и лъжат, другите филмират и ни го показват.

    Лъжите на УНИАН са трагични, както винаги.

    Коментиран от #32

  • 27 Възрожденец

    15 27 Отговор

    До коментар #16 от "Ха ха ха":

    На токчета ходи едно тунинговано с ботокс пpocто жуже, помислило се за късия Петър I.
    Генерали са му генерал-лейтенант Александър Матовников, който си размятва Zagниka пред войничета, а главния му пропагандон Соловьов е отгледал расов амбpиaж, като всички путинофили

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Еха

    24 9 Отговор
    Ама Украйна и армия ли има вече? Пишете НАТО
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    29 9 Отговор

    До коментар #27 от "Възрожденец":

    На токчета ходи наркозелен потник. Има в нета хиляди снимки. И във Вююнюс беше на токчета. В соц. мрежа Х от цял свят хората му се смяха и колажи направиха с този дрип.л...ьо

    Коментиран от #49

  • 31 От оня свят

    16 6 Отговор
    За пускане на фалшиви новини ще има затвор от 15 години до живот, а законът за това ще бъде за тероризъм, като фалшивите новини са същото като терористичен акт, като разликата е само в средствата, но последствията от фалшивите новини са в пъти по трагични.
    Всички пускащи фалшиви новини да не си мислят, че са журналисти, вие сте просто терористи, за които милост няма да има.
  • 32 Сега вече успокои ли се?

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "12345":

    Унищожи още нещо и можеш да запееш. 🤣.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Здрастии копейкиИИ 🤪🤡

    11 20 Отговор
    KoпейкиииИИ, взе да ми минава страха от руската мечка, след като гледам как я дере украинският юнак.
    Дайте нещо да се пострахувам малко ! 😆😆😆 😆😆😆

    Коментиран от #38

  • 36 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    "Русия във военно отношение дори не влиза в първите 5 държави.Единствения гарант за действията на руските терористи е факта,че имат ядрено оръжие.Това е и причината да си отварят така смело устата.В противен случай при една конвенционална война САЩ ще прегазят Русия като хлебарка за няколко часа." 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂Както направиха с Виетнам и Афганистан??? За Югославия да не говорим,не посмяха даже да мислят за наземна операция.
  • 37 Фейкове и маниполации отУкрайна!?

    8 7 Отговор
    Пропагандата сее Засилила!?
  • 38 Зелен

    11 7 Отговор

    До коментар #35 от "Здрастии копейкиИИ 🤪🤡":

    Дай Боже така да продължат да ги дерат тия украинци,ама дали ще им остане територия? Само 30000 жертви дават укрите или са загинали още 8 души???
  • 39 стоян

    8 9 Отговор

    До коментар #13 от "Също":

    До 13 ком - ще ще ще бъдем задължени - много ще не ще да плашите путинофилите - защо не писа за по важните новини в русия росбанк официалния курс долар рубли 132 рубли за долар от днес - а друга банка 200 рубли

    Коментиран от #42, #44

  • 40 Ний ша Ва упрайм

    3 4 Отговор
    ауууууууути да видиш! Дайте да гледаме руска ТВ!
  • 41 Хахахаха

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "Сатана Z":

    Абе незнам, дали украинците лъжат, но знам че рашите след 3 години война са все още там, от където тръгнаха преди три години! Донецк!
  • 42 Мишел

    9 5 Отговор

    До коментар #39 от "стоян":

    Фантазираш. Днес, 13.05.2024, в 19 .00. официалният курс долар- рубла е 88.38.

    Коментиран от #52, #54, #55

  • 43 Мишел

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Според традиционната ежегодна класация на US news end would reports от 23.10 2023г. руската армия е първа по сила в света.
  • 44 Ъхъ

    7 3 Отговор

    До коментар #39 от "стоян":

    Днес, 13.06.2024 г.

    89,02 р. за долар
    95,74 р. за евро
  • 45 Ами нормално

    8 11 Отговор
    За пореден път параднат армия станаха за без аналогов позор.
    Така нареченото ПВО вече е за посмешище и даже най рекламираните C400 се оказа, че дори и себе си не може да предпази, а става жертва на стара американска ракета с технологично ниво от 1990г.
  • 46 Стуенчу да чете

    7 5 Отговор
    Согласно опубликованным ЦБ сведениям, 14 июня курс доллара США будет равен 88 рублям 2 копейкам, а евро – 94 рублям 8 копейкам. Заметим, что это первые официальные значения, опубликованные после прекращения торгов данными валютами на Мосбирже. До этого в Центробанке пояснили, что курсы доллара и евро будут рассчитываться, ориентируясь на биржевой курс юаня. Курс китайской валюты на 14 июня составит 12 рублей ровно.

    Коментиран от #50

  • 47 Долара загива

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "Абе, долара загнива, хахаха":

    И от 40 години не е бил толкова скъп спрямо останалите световни валути. Как така?
  • 48 Като е "задължително"

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Също":

    Как Унгария си направи отвод?? А Словакия?
  • 49 Може да е с токчета

    5 6 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Но поне не е плешив, дърт и живеещ в бункер като плъх.
  • 50 Да ти кажа

    6 5 Отговор

    До коментар #46 от "Стуенчу да чете":

    Чети още буламачи. А днес 13.06. курс продава на търговските банки е 200 рубли за долар в Москва.

    Коментиран от #63, #64

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Статистик

    5 3 Отговор
    Вероятно, най-вероятно, с голяма вероятност, изглежда и т.н ФАКТИ !!!! САМО ниско чели, навлизащи в парламента ивчовци могат да сочат това като истина и да му се радват .
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Така, така

    6 6 Отговор

    До коментар #42 от "Мишел":

    А реалния курс на които можеш да купиш долари вече тръгва от 150 рубли за долар като има банки които продават долара и над 200 рубли

    Коментиран от #58, #66

  • 56 Реалист

    5 5 Отговор
    С лъжи за поразени руски ПВО няма да скриере срама пт изгорелия самолетоносач в Червено море

    Коментиран от #62

  • 57 От страни

    7 1 Отговор
    Не е украинската. Краварите препипват слабите места на Русия. ПВО-то, локаторите за ракетните сили за да преценят ще могат ли да го елеминират евентуално ако се наложи да бъде нанесен превентивен ядрен удар.
  • 58 От страни

    9 5 Отговор

    До коментар #55 от "Така, така":

    Не лъжете хората. В Русия съм и нема никви проблеми с доларите да ги купиш и курса не е мръднал със повече от стотинки.
  • 59 Ами хайде де...!

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Нормално":

    Вече ще се пенсионирам в очакване на това ,,Оръжие-Чудо"-Ф-16 ...!
    А то все не идва и не идва...😪😨🙄😧🤔😖...!
  • 60 Дедо ви.

    5 6 Отговор
    Да бе и как ще стане!?!?! Германия не може да прехвърли повече системи за противовъздушна отбрана Patriot на Киев, каза ръководителят на военното министерство.
    Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус заяви, че страната няма възможност да прехвърли на Украйна допълнителни установки от зенитно-ракетни системи (ЗРК) Patriot освен тези, които вече са прехвърлени. Според него Германия вече е прехвърлила три такива установки в Украйна, което е една четвърт от всички налични запаси от този тип оръжия.
    Полша също се отказва. Нато разполага едва с5% от нужното ПВО за защита на границите си !!!
  • 61 Васил

    5 7 Отговор
    Рашисткото ПВО е тотален боклук!

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Тъй ли?

    4 1 Отговор

    До коментар #50 от "Да ти кажа":

    ти вероятно като банкер от маалата мислиш, че банките продават по 200?
  • 64 Ъхъ

    5 3 Отговор

    До коментар #50 от "Да ти кажа":

    най-високата цена, по която се продава долара е 93 р., а най-високата за евро е 100 рубли....всеки що -годе грамотен човек може да влезе в която и да е руска банка и да провери курса на доларя и еврото...
  • 65 Естествено

    5 2 Отговор

    До коментар #61 от "Васил":

    Както всичко друго тяхно.Не случайно по време на СССР произвеждаха другите страни от СИВ и страни като Украйна присъединени насила към СССР
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 НАЛИ?!

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "да си го кажем":

    Видяхме как САЩ бяха прегазени като хлебарки от ...Афганистанските козари,с тоягите...!
    Пак бива,че някоя и друга Щатска хлебарка се спасиха,закачени за колесника на самолета...!
  • 68 не може да бъде

    2 0 Отговор
    От тази статия разбирам само това че highly likely всичко е възможно!/
  • 69 Тредстоун

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Прицели се":

    Въоръжените сили на Украйна ликвидираха 980 руски окупатори през изминалия ден, а също така унищожиха 17 танка, 21 бронирани бойни машини и 34 артилерийски системи. Общо от началото на пълномащабната инвазия руската армия вече е загубила повече от 522 хиляди военни.



    Общите бойни загуби на руската армия към 13 юни 2024 г. са следните:

    личен състав - 522 810 (+980 за последното денонощие) души;
    танкове - 7 928 (+17);
    бойни бронирани машини - 15 208 (+21);
    артилерийски системи – 13 770 (+34);
    РСЗО - 1 099;
    системи за противовъздушна отбрана - 846 (+2);
    самолети - 359;
    вертолети - 326;
    дронове - 11 075 (+33);
    крилати ракети – 2 285 (+5);
    кораби/лодки - 28;
    подводници - 1;
    превозни средства и автоцистерни – 18 794 (+58);
    специално оборудване – 2 294 (+4).

    Коментиран от #70, #72

  • 70 Хайде сега направи справка,

    0 1 Отговор

    До коментар #69 от "Тредстоун":

    какви са загубите на Съветския съюз през втората световна война, в жива сила и техника и как точно приключи войната.
  • 71 Р.К.И.

    0 0 Отговор
    Разчистват терена и въздуха за идващите самолети Ф16. Още по-тежки времена се задават за непобедимата.
  • 72 Р.К.И.

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Тредстоун":

    Ще се критикуваме. Слизането под 1 000 за денонощие е отпускане. От доста време не бяха падали под 1 000.
Новини по държави: