9 Юли, 2024 11:53 14 668 10

Без участието на Китай и Русия: Четири страни от Централна Азия започнаха съвместни военни учения

  • участие-
  • китай-
  • русия-
  • централна азия-
  • съвместни учения

Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан - без неутралния Туркменистан, участват в ученията заедно с кавказката държава Азербайджан

Без участието на Китай и Русия: Четири страни от Централна Азия започнаха съвместни военни учения - 1
Снимка: БГНЕС

Четири страни от Централна Азия започнаха съвместни военни учения по суша, море и въздух без участието на Русия и Китай - двете най-влиятелни сили в този богат на суровини и стратегически за световната търговия регион, предаде Франс прес, цитирано от БТА.

"Всички контингенти пристигнаха", заяви пред АФП говорител на казахстанската армия, която е домакин на тези учения между пет бивши съветски републики, които говорителят определи като "първи по рода си".

В тези военни учения, наречени "Бирлестик-2024" ("съюз" на казахски), които се провеждат в Каспийско море, до 17 юли ще участват около 4000 военнослужещи, включително военни кораби, самолети, артилерия и танкове.

Четири централноазиатски държави - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан - без неутралния Туркменистан, участват в ученията заедно с кавказката държава Азербайджан.

Министерството на отбраната на Киргизстан заяви, че по време на ученията войниците ще трябва да освободят остров, завзет от терористи, и да проведат операции за осигуряване на безопасността по море и защита на инфраструктурата.

Тези държави редовно участват във военни учения с Русия като част от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) или с Китай под егидата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

За сравнение, в последните военни учения, организирани от ОДКС в Централна Азия през есента на 2023 г., участваха 1500 военнослужещи.

След близо три десетилетия на напрежение, което понякога прерастваше в конфликт, през последните години централноазиатските републики значително засилиха сътрудничеството си, отбелязва АФП.

Тази тенденция се засилва от подновения интерес на световните сили към този регион, който е богат на суровини и стратегически важен за транспортирането на стоки, на фона на предизвикателствата към традиционното влияние на Русия, която е обсебена от своята инвазия в Украйна.

Нещо повече, всички тези страни са част от така наречения "Среден коридор", пресичащ Каспийско море, който е бързо развиващ се търговски път между Китай и Европа, теоретично по-бърз и по-сигурен.

Този маршрут се очертава като алтернатива на традиционния маршрут по на север през Русия, която пострада от западните санкции, а непрестанните нападения на йеменските бунтовници хуси в Червено море правят този важен за световната търговия морски маршрут опасен, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 опала

    22 3 Отговор
    всички си точат ножовете за пари
  • 3 Буря в чаша вода

    35 14 Отговор
    Може Русия и Китай да не участват, но гаранция първо са били питани - "А може ли да си направим учения?"

    Коментиран от #4, #6, #9

  • 4 ма да

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Буря в чаша вода":

    Чух че и РФ-Китай правят учения около Филипините. Интересно кой ли е командващия?

    Коментиран от #5

  • 5 Кой

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ма да":

    Готвача.
  • 6 Аааа не!

    17 6 Отговор

    До коментар #3 от "Буря в чаша вода":

    Питали са елена поптодорова!😅😅😅
  • 7 Видяла

    17 5 Отговор
    Видяла жабата, че подковават коня - и тя подала крак!?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Номад

    29 5 Отговор

    До коментар #3 от "Буря в чаша вода":

    Това е да не България?Те не са териториално зависими държави, решават сами!
  • 10 Аттила

    4 3 Отговор
    Първи стъпки на Туран