30 Юли, 2024 05:18 2 798 13

Унгария и Полша се скараха заради Украйна

  • унгария-
  • полша-
  • украйна-
  • русия

Унгарският външен министър обвини полския си колега в лъжа

Унгария и Полша се скараха заради Украйна - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарският външен министър обвини вчера полския си колега, че е излъгал, докато напрежението във връзка с различията между Варшава и Будапеща относно Украйна прерасна в дипломатически спор, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Някога близки съюзници, отношенията между Полша и Унгария се влошиха заради решението на Будапеща да запази топлите икономически и дипломатически връзки с Русия, а неотдавна и с унгарското блокиране на Европейския съюз за възстановяване на средства на държавите членки, които са предоставили боеприпаси на Киев.

Напрежението стана още по-силно изразено, когато ново проевропейско правителство дойде на власт в Полша през декември, с което приключи периодът, в който Варшава и Будапеща бяха съюзници по въпроси като върховенството на закона или правата на ЛГБТ+ общността.

В интервю за онлайн списанието "Вишеград инсайт", публикувано вчера, полският външен министър Радослав Шикорски заяви, че унгарският му колега Петер Сиярто изглежда е променил мнението си относно полското предложение за провеждане на среща на ЕС в Украйна, след като е получил инструкции от Будапеща.

"Радослав Шикорски премина друга граница и излъга, когато заяви, че аз ентусиазирано съм подкрепил неговото глупаво предложение за провеждане на следващата неофициална среща на външните министри на ЕС в Украйна“, написа Сиярто на страницата си във "Фейсбук".

Говорител на полското външно министерство заяви, че Шикорски е останал с впечатлението, че Сиярто е приел предложението.

"Ако е било иначе, това означава, че той (Шикорски) е интерпретирал поведението на министър Сиярто по погрешен начин“, заяви говорителят Павел Вронски.

Това беше само последната от поредицата разменени остри позиции между двете правителства през последните дни, припомня Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан изнесе в събота реч, в която обвини Полша в лицемерие и купуване на руски петрол чрез посредници. "Те ни изнасят лекции на морална основа, критикуват ни за нашите икономически отношения с Русия, а в същото време безгрижно правят бизнес с руснаците“, каза той.

Заместник-министърът на външните работи на Полша Владислав Теофил Бартошевски заяви в неделя пред агенция ПАП, че Полша не прави бизнес с Русия и попита защо Орбан не "създаде съюз с Путин и някои авторитарни държави от този тип", вместо да остава член на ЕС и НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин към

    41 12 Отговор
    Орбан..
    Работя методично и съвсем скоро проблема Украйна ще бъде отстранен.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Европеец

    4 18 Отговор
    Тия унгарците що ли не се пишат от евразия като не им допада ЕС?!
  • 5 РЕАЛИСТ

    16 4 Отговор
    В ЕС ВСИЧКИ ЛЪЖАТ. ПО ПРИНЦИП АНГЛОСАКСИТЕ СА ЛЪЖЦИ. ОРБАН НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СИ ВЪРЗВА.

    Коментиран от #10, #12

  • 6 Ти си

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "пламен":

    Колега , нещо не со разбрал . Унгарците неказват че не ом харесва ЕС а начина по който се развива и управлява . Против , лицемерието , корупцията , двойните стандарти и прикриват форма на диктатура под формата на бякакви ценности .
    Надявам се да знаеш каква е била първоначалната идея за създаването на ЕС и каква е била визита за него.
    От Европа на нациите по думите на деГол се превърна в Европа на бюрократите и техния дуктат в стремежа за заличаване на националните държави .
    Чети , колега ......

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Скоро скоро

    5 12 Отговор

    До коментар #1 от "Путин към":

    кога? Още 3 дни? Само бясни рус.офили отказват да видят с очите си колко жалка и безпомощна е Рашка... Нормално, все пак 45 години са им промивали мозъчетата колко е силен СССР, докато не се сгромоляса

    Коментиран от #8

  • 8 TV Бобов дол

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Скоро скоро":

    Смешно е да сравняваш мога на СССР с тази на Русия . За теб СССР е просто някакво съкращение с което не си запознат иначе бямаше да правиш такива смешни сравнения . Русия няма капацитета на СССР - липсват и 16 републики с техните материални и човешки ресурси .
  • 9 Много знаеш

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    какво искат унгарците! Искат ЕС да върви по свирката на Путин и да цоцат от две места. Ромска им работа.
    Другото са инсинуации.
  • 10 Че те не са в ЕС

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Пак изпьоска голямо л.но..както обикновено.
  • 11 Да бе!

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Ти си":

    Щото в Унгария чунким нямаше корупция, лицемерие и двойни стандарти. А бе, кой ви ги пише елементарните опорки? А вие ги четете безкритично и ги пускате без мозък. Малко собствено мислене не е излишно
  • 12 Хаха

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "РЕАЛИСТ":

    Те Рушляците
    Най честните в света .

    Хахаха

    Особено
    Бункерния Пинокио.

    Жалки Червено Петно
  • 13 Ето това е

    0 0 Отговор
    защо Орбан не "създаде съюз с Путин и някои авторитарни държави от този тип", вместо да остава член на ЕС и НАТО.

    Естествено отговор няма
    Няма и да има .

    То сега Унгария обедня ,заради кражбите
    На Орбан
    Ако излезе от ЕС ,
    Ще стане още по голям Батак
    Унгария.
Новини по държави: