7 Август, 2024 14:46 613 2

​Конституционният съд на Тайланд разпореди разпускането на опозиционната партия "Движение напред"

  • тайланд-
  • конституционен съд-
  • разпускане-
  • опозиционна партия

Решението идва шест месеца след като съдът нареди на продемократичната партия да се откаже от плана си за реформиране на закона за кралските обиди

​Конституционният съд на Тайланд разпореди разпускането на опозиционната партия "Движение напред" - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд на Тайланд разпореди разпускането на опозиционната партия "Движение напред", която спечели парламентарните избори през 2023 година, заради противоречивата ѝ кампания за изменение на закон, който защитава монархията от критики, съобщава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

Решението идва шест месеца след като съдът нареди на продемократичната партия да се откаже от плана си за реформиране на закона за кралските обиди, като постанови, че той е противоконституционен и рискува да подкопае системата на управление на Тайланд с краля като държавен глава. "Движение напред" не е съгласна с това решение.

Въпреки че разпускането вероятно ще разгневи милиони гласоподаватели, които подкрепиха "Движение напред" на изборите, въздействието на решението се очаква да бъде ограничено. Само на 11-те настоящи и бивши ръководители на партията ще им бъде забранено да участват в политиката през следващите 10 години.

Това означава, че 143 от нейните депутати ще запазят местата си и се очаква да се реорганизират в нова партия, както направиха през 2020 г., когато предшественикът на "Движение напред" - "Бъдеще напред" - беше разпуснат поради нарушение на финансирането на кампанията.

Ако всички 143 депутати се присъединят към една и съща партия, тя ще бъде най-голямата в парламента и ще се очаква да продължи прогресивна програма, която включва военна реформа и премахване на големите бизнес монополи, заедно с други политики, срещу които съперниците на "Движение напред" се обединиха, за да блокират формирането на правителство миналата година.

Решението идва в критичен момент в тайландската политика, след като се появиха пукнатини и в крехкото примирие между роялистите и друг дългогодишен съперник - популистката управляваща партия "За тай".

Следващата седмица Конституционният съд ще се произнесе по дело, заведено от 40 консервативни бивши сенатори, които искат да освободят премиера Срета Тависин заради назначен от него адвокат, който е бил в затвора. Премиерът отрича да е извършил нарушение и казва, че назначението е било неуместно.

Делото на Тависин е сред факторите, които засилват политическата несигурност и разтърсват финансовите пазари, с перспектива за политически катаклизми, ако той бъде отстранен.

Нов премиер ще трябва да бъде гласуван от парламента, което потенциално ще изправи "За тай" срещу коалиционните партньори и ще доведе до разклащане на управляващия съюз и преструктуриране на кабинета и политиките.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трол

    3 1 Отговор
    Разпуснали са тайландското Величие.
  • 2 ГЛЕДАЙ ТИ КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ БЕ -КОНСТИТУЦ

    2 0 Отговор
    И ТАМ ЦАТИ ЕДНА ДЕМОКРАЦИЯ , МА ПО КРАВАРСКИ!!!!ПРИЕМАТ СИ Т.Н. ЗАКОНИ ДЕ И УЖ ДЕЙСТВАТ ЗАКОННО И ДЕМОКРАТИЧНО ! БЕТЕР ЛИЦЕМЕРНИЯ КОМУНИЗЪМ ,КОЙТО ПЛЮЕХМЕ НА ВРЕМЕТО ,АМА ЗАЩОТО ХАБЕР СИ НЯМАХМЕ ОТ ЕЙ ТОЯ, ДЕТО НИ ДЕЙСТВАТ СЕГА ПО НЕГО.
    ЕЙ, КАКВА ДЕМОКРАЦИЯ БЕ - КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ГО РЕШИЛ ????А КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД ЧИЙ Е ???