Last news in Fakti

1 Август, 2022 04:12 3 407 28

1 август 1990 г. Жельо Желев е избран за президент на България

  • жельо желев-
  • президент-
  • българия

Това става от 7-то Велико Народно събрание

1 август 1990 г. Жельо Желев е избран за президент на България - 1
Снимка: БГНЕС

На 1 август 1990 г. Жельо Желев е избран за председател-президент на Република България от ВНС. Това става възможно, след като преди това се проваля опита за избор на д-р Петър Дертлиев.

При гласуването на 1 август 1990 г. в пленарна зала Жельо Желев е избран за президент от квотата на СДС, а Атанас Семерджиев за вицепрезидент от квотата на БСП.

На 19 януари 1992 г. на втория тур на първите преки демократични избори за президент в страната Желю Желев и Блага Димитрова са избрани за президент и вицепрезидент, издигнати от коалиция Съюз на демократичните сили. На този пост е до януари 1997 г. С дейността си като държавен глава Желев има заслуги за запазването на гражданския мир в страната в изключително трудни и опасни условия, както и за подписването през 1994 г. на Рамковия договор за участие на България в програмата на НАТО „Партньорство за мир”.

Д-р Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Шуменско. През 1958 г. завършва философия в СУ „Климент Охридски”. От 1961 до 1964 г. е редовен аспирант във Философския факултет на Софийския университет. Бил е член на БКП, но през 1965 г. е изключен и интерниран в с.Грозден заради критиката в дисертацията му за Лениновото определение на материята. По политически и идеологически причини остава без работа до 1972 г.

През 1974 г. защитава дисертация „Философското определение на материята и съвременното естествознание” и става кандидат на философските науки, а през 1995 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура. От 1977 до 1982 г. е завеждащ секция „Култура и личност” в института. През 1982 г. излиза книгата му „Фашизмът” с първоначално заглавие „Тоталитарната държава”, която е забранена и спряна от разпространение, но преведена на 10 езика. През 1988 г. защитава докторска дисертация „Релационна теория на личността”.

В края на 80-те години Желю Желев е един от инициаторите и организаторите на първите неформални опозиционни организации в България. На 3 ноември 1988 г. е сред учредителите на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България. На 19 януари 1989 г. участва в срещата на 12 български интелектуалци - дисиденти с френския президент Франсоа Митеран в посолството на Франция в България.

На 7 декември 1989 г. на учредителното събрание на коалицията Съюз на демократичните сили (СДС) е избран за първи председател на Координационния съвет (КС) на коалицията, преизбран на 6 юли 1990 г. Участва в Кръглата маса (3 януари - 14 май 1990). Бил е депутат в VII-о Велико народно събрание /ВНС/.

През 1991 г. е избран за член на Висшия съвет и за „доктор хонорис кауза” по философия на Международната академия „Медичи”. На 5 септември 1992 г. в Майнц, Германия е избран за индивидуален член на Либералния интернационал и член на Бюрото на организацията, а от 8 септември 1994 г. е неин почетен патрон. През 1996 г. основава и председателства фондация „Д-р Желю Желев”. От 1998 г. е член на Борда на директорите на Атлантическия клуб в България. Инициатор е за създаването на Балканския политически клуб през май 2001 г. в София и е избран за председател. На 28 април 2001 г. под негов патронаж е създадена Асоциацията на философите от Югоизточна Европа.

През 2004 г. като специален представител на българското председателство в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) д-р Желю Желев осъществява в Грузия серия разговори по проблема за разрешаването на конфликта в Южна Осетия. През март 2005 г. като специален пратеник на държавния глава Георги Първанов участва в Срещата на високо равнище по демокрацията, тероризма и сигурността в Мадрид. През 2011 г. е специален пратеник на министъра на външните работи Николай Младенов в Тунис като наблюдател на изборите за конституционно събрание на страната.

Желю Желев е почетен доктор на университетите в Мейн, Тел Авив, Анкара, Модерна (Лисабон), на Американския университет в Благоевград, на ЮЗУ „Неофит Рилски”, на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Два пъти е обявен за „Мъж на годината” (1990,1992). На 26 ноември 2002 г. е отличен от Атлантическия клуб в България за приноса му в утвърждаването на атлантическите ценности.

На 7 март 2005 г. президентът Георги Първанов удостоява д-р Желю Желев с най-високото държавно отличие - орден „Стара планина” с лента за изключително големите му заслуги като държавен глава, за приноса му в изграждането и утвърждаването на демокрацията и по повод 70 години от неговото рождение.

На 15 януари 2010 г. македонският президент Георге Иванов му връчва най-високото държавно отличие на Македония - орден „Осми септември” за приноса му България първа да признае независимостта на Македония, както и за утвърждаването на нейната международна позиция.

Автор е на книгите „Фашизмът” (1982), „Реалното физическо пространство” (1989), „Човекът и неговите личности. Релационна теория за личността.” (1991), „Обръщенията на президента към народа и парламента” (1998), „Националната кръгла маса - 3 януари-14 май 1990 г.” (1998), „В голямата политика” (1998), „Обръщения към нацията”, „Интервютата януари 1989-септември 2000 г.” (2004), „Въпреки всичко” (2005), „Митове и легенди за българския преход” (2014).

От 2013 г. д-р Желю Желев участва в Съвет на президентите - инициатива на президента Росен Плевнелиев, където заедно с президента (1997-2002) Петър Стоянов и президента (2002-2012) Георги Първанов обменят неформално мнения по различни теми и важни за страната въпроси.

Последно на 28 януари 2015 г. в този формат те се обединяват около необходимостта от установяване на нов тон на общуване сред българските политици, което е от изключителна важност за постигането на вътрешнополитическата стабилност, от която България се нуждае.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кенеди

    78 6 Отговор
    Тогава започна началото на краят на България!!! А , мижитурки като жельо ни помогнаха!!!
  • 2 дедо Герчо

    38 3 Отговор
    Д-Р ПЕТЪР ДЕРТЛИЕВ,БЕШЕ И СИ ОСТАВА ВЕЛИК ЧОВЕК !
  • 3 стадо овце

    68 5 Отговор
    Ама моля ви се , не ни подсещайте за тези времена . Ако знаехме какво са ни подготвили СДС , щяхме с камъни да ги замеряме , а не да избираме Жельо за президент .
  • 4 Зелю

    53 3 Отговор
    Смешник
  • 5 Деций

    63 3 Отговор
    "Голям демократ",вербуван от ДС на кариаристична основа,така пише в досието му.Ще остане в историята с ликвидационните съвети,разстрела на икономиката и селското стопанство,със селското си поведение,с външният си вид будещ присмех и унижение за страната.В место да сее тикви във село жабокряк(Веселиново)което най му подхожда ,го направиха Президент!За мен ролята му в политиката е повече от вредна.
  • 6 Срамна дата!

    62 2 Отговор
    Една марионетка и предател назначена ни от краварите, която съсипа България като държава и икономика! За този нищо добро няма как да се каже историята да го съди!
  • 7 Заради тоя

    52 1 Отговор
    Боклюк сега сме на това положение с Македония, ако имаше мозък щеше още веднага да постави условията за признаване на тая измислица и нямаше да имаме никакви проблеми.
    Спасихме ги от разпад, дарихме им оръжия, за да ни плюват сега.
    Е тоя евиновен.
  • 8 плюс минус

    55 2 Отговор
    България е единствената страна от бившия соц лагер, в която всичко се разсипа - селско стопанство, икономика, образование, здравеопазване.......
    Желев, Ф. Димитров, Ив. Костов, "царя"
  • 9 позор

    39 1 Отговор
    Не можем да кажем добра дума за него, направи много злини на България. Може би защото не беше българин, а турчин.
  • 10 БСП КОМУНЯГИТЕ В ШОК......

    3 20 Отговор
    Началото на краят им
  • 11 Констатация

    37 1 Отговор
    Каквато ви е демокрацията , такъв ви и президента.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 човек от народа

    29 1 Отговор
    Бог ще ни прости греха , че го избрахме !
  • 14 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    10 0 Отговор
    комуняга!
  • 15 ганю

    28 4 Отговор
    той си беше марионетка каквото му се кажеше отвън това правеше и нищо добро за България
    всичките да ги събера за 33 г не могат и да стъпят на малкия пръст на Бай Тошо
    което той създаде за 30 г и което и досега унищожавате
  • 16 ганю

    18 1 Отговор
    Бай Тошо нямаше сметки в чужди банки като сегашните беше си народен човек
    а около него всичките крадяха
    както и сегашните крадливи лицемерни хитри
  • 17 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    2 5 Отговор
    Нещо беше написал по въпроса Желев.

    Коментиран от #24

  • 18 тъмни времена

    20 4 Отговор
    Тъжна дата в българската история!
    Лицето Ж.Ж. заложи бомбата с т.н. "държавата македония"!
    СДС докараха американските окупатори и колониалисти и посяха семето на джендъризма!
    СДС оплодиха майка България и се родиха урудчета, като Бойко, Кирчо, Курнела, Аймед, Иван, Ристьо т.н.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Механик

    19 1 Отговор
    Един от най-противните и вредни за България.
  • 21 Елка Митрофановица

    10 5 Отговор
    Лицето Желев, което предаде България на руснаците и тяхната мафия през мутрите и ДС. Никога няма да простим за Боянските ливади.
  • 22 Бгг

    14 2 Отговор
    Какво ми хвалите. Може да лъжете малките само. Желев беше слаб и безличен президент, предател на националните интереси.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 А то

    6 1 Отговор

    До коментар #17 от "КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ":

    какво излезе, че капитализма е фашизъм.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КОМУНИЗЪМ=ФАШИЗЪМ

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "А то":

    Явно по целият свят е фашизъм...и в Русията тоже
  • 27 Брат Румен Ралчев

    1 1 Отговор
    Тая мижитурка още я споменават.
  • 28 Питам азъ

    1 1 Отговор
    Кой купи жабата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове