Тема: Украйна

26 Септември, 2024 04:14 1 911 31

Републиканците поискаха отстраняването на украинския посланик в САЩ, видяха намеса на Киев в изборите

  • сащ-
  • украйна-
  • доналд тръмп-
  • майк джонсън-
  • володимир зеленски

Тръмп обвини Зеленски, че отказва да сключи споразумение в Москва

Републиканците поискаха отстраняването на украинския посланик в САЩ, видяха намеса на Киев в изборите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на американската Камара на представителите, републиканецът Майк Джонсън, поиска украинският президент Володимир Зеленски да уволни посланика си в САЩ заради посещението на Зеленски преди дни в оръжеен завод в Пенсилвания, съобщи БТА.

"Настоявам незабавно да уволните посланика на Украйна в САЩ Оксана Маркарова", пише Джонсън в писмо до украинския лидер.

Още новини от Украйна

Джонсън обнародва писмото ден преди очаквано посещение на Зеленски на Капитолия във Вашингтон за среща с конгресмени. Не се очаква сред тях да бъде и председателят на Камарата на представителите.

Някои републиканци бяха подразнени заради посещение тези дни на украинския президент в завод за боеприпаси в родния град на президента Джо Байдън Скрантън, Пенсилвания. Пенсилвания е един от така наречените колебаещи се щати, смятани за ключови за победата на президентските избори на 5 ноември.

При посещението Зеленски се срещна и с губернатора на щата Джош Шапиро, сенатор Боб Кейси и конгресмен Мат Картрайт, всеки един от които е представител на демократите.

Състезанието за Белия дом противопоставя един срещу друг Камала Харис, вицепрезидента на Байдън, която е кандидатът на демократите, и бившия президент и кандидат на републиканците Доналд Тръмп.

"Обектът се намира в колебаещ се щат, за който се води оспорвана политическа надпревара, като делегацията (от страна на САЩ, посрещнала Зеленски в завода) се е оглавявала от висш представител на предизборния щаб на Харис. В състава ѝ - нарочно - не е бил включен и поканен нито един републиканец", написа Джонсън. "Обиколката очевидно е била партийна предизборна проява, имаща за цел да помогне на демократите, и очевидно представлява намеса в изборите."

Оглавяваната от републиканците Комисия за надзор в Камарата обяви, че ще разследва дали посещението на Зеленски е било опит да се използва чуждестранен лидер в полза на кампанията на Харис.

В САЩ е обичайна практика губернаторите да се срещат с чуждестранни държавни и правителствени ръководители, пристигнали на посещение в техния щат. През юли Зеленски посети завод в Юта и беше посрещнат от щатския губернатор, републиканеца Спенсър Кокс, отбелязва Ройтерс.

Кандидатът за президент на републиканците Доналд Търмп обвини украинския президент Володимир Зеленски, че отказва да сключи споразумение с Москва за прекратяване на войната на Русия в Украйна, съобщи БТА.

"Продължаваме да даваме милиарди долари на човек, който отказва да сключи споразумение", каза Тръмп на предизборен митинг в Северна Каролина, цитиран от ДПА и Франс прес. "След толкова много загинали всяко споразумение, дори най-лошото би било по-добро от това (положение), което имаме сега."

"Говорим за страна, която е заличена, невъзможно е да бъде възстановена", продължи Тръмп, визирайки обстановката в Украйна. "Ще са нужни стотици години, за да бъде възстановена. Дори и целият свят да се обедини, пак няма да се намерят достатъчно пари, за да бъде възстановена."

Тръмп разкритикува и президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис за продължаващата им подкрепа за Киев и даде знак, че ще спре помощта на САЩ за Украйна, ако спечели нов мандат в Белия дом на президентските избори на 5 ноември.

"Те няма да се задоволят, докато не изпратят американски деца", твърди Тръмп. "Няма да пращаме наши войници оттатък океана."

Кандидатът на републиканците започна атаката си срещу Украйна с препратка към наскоро споделени от Зеленски критики към Тръмп и кандидата му за вицепрезидент Джей Ди Ванс, посочва Асошиейтед прес.

Украинският лидер, който е в САЩ за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН, каза пред "Ню Йоркър", че Ванс е "твърде радикален" в предложението си Украйна да отстъпи територии под руски контрол и че Тръмп "всъщност не знае как да спре войната дори и да си мисли, че знае".

"Това е нещо, което бързо трябва да обсъдим, защото президентът на Украйна е в страната ни и отправя леко неприятни клевети по адрес на вашия любим президент, мен", каза Тръмп.

Очаква се днес Байдън да приеме Зеленски в Белия дом. Украинският лидер възнамерява да представи своя "план за победа" срещу Русия. Предвидени са и негови срещи с членове на американския Конгрес.

Зеленски възнамерява в рамките на посещението си в САЩ да се срещне и с Тръмп. Но по данни на изданието "Политико" подобен разговор на този етап е малко вероятно да има.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само Тръмп 2024

    38 9 Отговор
    Тръмп каквот винаги право в десятката. Полудялото украинско джудже Зеленски е враг на мира и само иска още оръжия, и още пари да краде.
  • 2 карате кид оригинала

    8 31 Отговор
    Тръмпоча иска да прехвърли милиардите военна помощ от украйна към израел. Да помогне на хазарите да избият и прогонят народите от всички гранични държави на израел.

    Тръмпоча е зло! Марионетка на БлекРок.

    Коментиран от #9, #19

  • 3 Неприятно е

    21 5 Отговор
    но такива са фактите.
  • 4 Илиян

    22 3 Отговор
    Някои Американц май са с други намерения мъчеха да убият и Тръмп
  • 5 Констатираща

    30 7 Отговор
    Навсякъде започнаха да поумняват, че доставката на оръжия за Украйна, не е най-добрият вариант и че от това губят всички, а и тези, които печелиха от войната, вече започват да "свирят отбой", защото виждат, че победата е на страната на Русия и тя ще ръководи парада, а разрушенията в Украйна, благодарение, че поддържаха войната, не е приятно да възстановяват.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Варненец

    7 27 Отговор
    Оранжевия гутлабан, се хваща за сламка, щото е удавник. Ще измисли какво ли не, само и само да остане в ефир. Ще види бялата къща, ама на картичка.🤣
  • 8 Агонията

    27 2 Отговор
    на зеленият джокер продължава.
  • 9 Ха-ха-ха

    4 16 Отговор

    До коментар #2 от "карате кид оригинала":

    А ти какво искаш, да избият украинците ли?

    Коментиран от #11, #30

  • 10 Ха-ха-ха

    23 2 Отговор

    До коментар #6 от "Последния Софиянец":

    На руска територия няма война, освен ако не смяташ че половин Украйна е руска.
  • 11 карате кид оригинала

    3 37 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    Искам Русия да загуби още области освен Курск. Искам мутрофанова да бъде обявена персона нон грата. Нямаме нужда от руско посолство. Сградата може да се използва за нещо полезно.

    Коментиран от #16, #21

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 един

    3 19 Отговор
    Тоя ще се мъчи с лъжи и интриги да се върне в Белия дом,но няма да му се получи,тотално е компрометиран и малко са тия които все още му вярват!

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баклук

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "карате кид оригинала":

    200%
  • 17 Американ юконсервативе/вчера

    22 0 Отговор
    В Планът за мир на Зеленски
    Няма нито план,нито мир
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Пррррц 🚾🇺🇦🇺🇲

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "карате кид оригинала":

    Зло е Зелю
  • 20 Ганя

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бълг":

    Марш у прайда ве чушкопек
  • 21 а един използван пре.......в искаш ли

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "карате кид оригинала":

    Ненормелните рано ставате . Не ви свърта нещо ...
  • 22 трампарастите

    1 6 Отговор
    иzтерясват 🤡
  • 23 гоосе

    1 11 Отговор
    Към всичките тръмпопитеци горе - вие коя част от България бихте отстъпили на Турция в името на мира?

    Коментиран от #24, #28

  • 24 Пешо

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "гоосе":

    Т@по сравнение.
  • 25 Ха ха ха

    2 4 Отговор
    На престъпника вече всичко му пречи
  • 26 Укрите са

    6 0 Отговор
    Много нагли парчета. Цял свят ги разбра. Наистина са потомци на Бандера, доказан нацист и фашист, помощник на Хитлер. Даже след края на войната са го застреляли в Мюнхен.
  • 27 Лъжата

    2 4 Отговор
    Хвалипръцкото Тръмп се похвали,че е той е любимия президент на САЩ. Американците, които го подкрепят, е крайно време да разберат, че е луд и опасен не само за тях, но и за света. Откакто се появи пред 7 г.са похарчени много излишни милиарди долари да бъде опазвана страната от него. Само възстановяването на Капитолия от развилнялите се негови поддръжници, убитите и ранени полицаи, щетите по сградата, която и до днес се охранява от него се изчисляват на милиарди. Навсякъде където се появи многохилядно струвала охрана го пази и отделно пази американските градове от него. Трябва някой да изчисли колко струва той на САЩ и ако бяхя вложени тези милиарди в полезна дейност, какъв щеше да е резултата.
  • 28 По-скоро бихме

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "гоосе":

    Си взели всичките исторически български земи от времето на Иван Асен 2. България на 3 морета. И ква Турция? Ние метално сме много различни от тях. Няма как да сме с тях в една страна. Невъзможно е!
  • 29 Укротероризъм

    3 0 Отговор
    Украинската връзка е в основата на всички терористични актове.
    Взривяване на Северен поток, покушение срещу Фицо, първо покушение срещу Тръмп, второ покушение срещу Тръмп, атентати срещу журналисти, учени и т.н. И всичко това се подкрепя от ....... и ООН????
  • 30 Само

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ха-ха-ха":

    Не цялата популация. Само бандеровците.
  • 31 Иван

    0 0 Отговор
    Джош Шапиро е гнусен евреин като Еленски.