Тема: Украйна

11 Октомври, 2024 16:11 1 779 78

Как и защо тийнейджъри в Русия стават "саботьори"

  • украйна-
  • саботьори-
  • русия-
  • саботаж-
  • руснаци-
  • владимир путин-
  • война

В Русия все повече тийнейджъри разрушават военно оборудване и железопътна инфраструктура. Кой и как вербува?

Как и защо тийнейджъри в Русия стават "саботьори" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Русия има бум на саботажите, извършвани от непълнолетни, които унищожават железопътна инфраструктура и военно оборудване. Задачите си тийнейджърите получавали от "проукраински играчи" в социалните мрежи, твърдят руските власти, които се опитват да противодействат с пропагандни видеоклипове, с блокиране на месинджъри като Discord, където можеш да останеш анонимен, или със законови промени, като сваляне на 14 години на възрастовия праг за носене на отговорност за саботаж.

Задържани тийнейджъри за опожаряване на хеликоптери

Още новини от Украйна

Срещу двама тийнейджъри от Омск е образувано наказателно дело за извършване на терористичен акт. Те са обвинени, че на 21 септември т.г. в местната авиобаза са хвърлили коктейл "Молотов" срещу хеликоптер Ми-8, който е изгорял напълно. Твърди се, че неизвестно лице им е обещало в социалната мрежа Телеграм да им плати 20 000 долара. Двамата младежи са настанени в център за предварително задържане.

Също през септември хеликоптер от същия тип, но на гражданската авиация, изгоря на летището в Ноябрск в Ямало-Ненецкия автономен окръг. На хеликоптерната площадка са задържани двама тийнейджъри, които са получили изгаряния по лицата и ръцете, докато се опитвали да подпалят летателния апарат. Те признали, че задачата им била възложена от лице, с което те се свързали в Телеграм, след като сканирали QR код върху листовка, призоваваща за унищожаване на военно оборудване срещу пари. Били я намерили в тоалетната на тяхното училище. За такива листовки съобщават медиите в няколко руски региона - Волгоград, Воронеж, Рязан.

Ботове в Телеграм предлагат пари и гарантират сигурност

ДВ се свърза с неизвестен събеседник в Телеграм, представящ се за ученик от Санкт Петербург. Още от автоматичния поздрав в началото на разговора става ясно, че сме се свързали с "бот за ученици, които се нуждаят от пари". От него научаваме следното: "За унищожаването на трансформатор се дават 3000 долара, на електропровод – 4000, 5000 долара за хеликоптер и 10 000 долара за самолет."

След като оборудването бъде унищожено, което трябва да се докаже с направен видеозапис, непознатият обещава да изпрати 150 000 долара от портфейл с криптовалута на която и да е банкова сметка. Основното условие е задачата да бъде изпълнена в деня на кореспонденцията. Ако случайно се стигне до задържане, нямало да има наказание.

В чата получихме подробни инструкции как можем да унищожим дадени обекти с газова бутилка, както и какво трябва да казваме в магазина, когато си набавяме необходимото оборудване. Беше ни казано и това, че в 90% от случаите саботьорите успявали, а 10% от тях се проваляли. " А дори и да и пратят в някоя детска колония, когато я напуснете, според закона досието ви става чисто", уверява събеседникът.

В крайна сметка журналистът от ДВ, водил комуникацията, разкри истинската си самоличност, а непознатият обясни, че работи за "някаква организация", чиито представители се намирали в различни държави. Целта била да се унищожи възможно най-много военна техника, която може да бъде използвана срещу цивилни в Украйна. На въпроса ни защо използват деца бе отговорено, че те ще понесат минимална отговорност.

Каква роля играят анонимните чатове

"Неизвестни хора манипулират малолетни и непълнолетни, като ги карат да правят неща, които самите те не биха рискували. Това може напълно да провали живота им", казва за ДВ експертът по интернет сигурност и ръководител на Дружеството за защита на интернет Михаил Климарев. Той уверява, че е практически невъзможно да бъде идентифициран администраторът на такъв Tелеграм канал.

На друго мнение е технически специалист от правозащитния проект Network Freedoms, който пожела да остане анонимен. Според него е възможно да се стигне до авторите и тяхното местоположение, но не и без помощта на администраторите от Телеграм. "В противен случай е невъзможно да се разбере кой стои зад тези ботове: дали е в чужбина, дали това са провокатори в Русия", казва експертът.

Провокатори от руските служби за сигурност?

Руският доброволчески корпус, чиито членове се позиционират като руски националисти, заемащи страната на Украйна, публикува в своя Телеграм канал няколко видеоклипа с успешни саботажи на железопътната инфраструктура. Пред ДВ близък до корпуса, пожелал анонимност, не отрече, че използването на непълнолетни за диверсии е проблематично, тъй като успехът зависи от опита на извършителя. В същото време той уверява, че подобни анонимни канали в Телеграм често се организират от руските служби за сигурност с цел фабрикуване на наказателни дела срещу "романтици", разкрити още докато подготвят саботажите.

По данни на правозащитния проект Avtozak LIVE над 550 души в Русия са подведени под отговорност за саботажи и палежи на военни центрове. Не е ясно каква част от тях са непълнолетни, тъй като отделна статистика за тях не се води. От проекта ОВД-Инфо пък са изчислили, че от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Руската федерация е издала най-малко 28 присъди за саботаж. В повечето случаи става въпрос за опожаряване на релейни табла, на влакове и друг транспорт или инфраструктура. Наказанието по този член е от 10 до 12 години лишаване от свобода, но при условие, че осъденото лице вече е навършило 16 години.

В Държавната дума е внесен законопроект за намаляване на възрастовата граница, от която човек може да носи наказателна отговорност. Неговата цел: тя да стане 14 години.

Автор: Алексей Стрелников


Поставете оценка:
Оценка 3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 10 Отговор
    За долари.

    Коментиран от #19, #27, #32, #77

  • 2 Българин

    21 32 Отговор
    Хаяско разсипа страната си

    Коментиран от #8

  • 3 Щото Дойче Веле плаща

    26 12 Отговор
    Има отделени стотици милиарди дари срещу Русия.

    Плащат ги народите на НАТО
  • 4 Сатана Z

    19 9 Отговор
    Глупавите в Сибир.Партиотите на Рубльовка.
  • 5 Българин

    21 27 Отговор
    има и разумни хора в Русия
  • 6 Расте антпутинско поколение

    20 33 Отговор
    Има надежда за Русия. За разлика от нашите копейки, разпознава безпогрешно фейковете.

    Коментиран от #16

  • 7 Българин

    16 28 Отговор
    Русия ще бъде освободена

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Турчин

    5 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    България-тоже!
  • 10 Българин

    14 22 Отговор
    лудите да се бият за Хаяско Първи свършиха

    Коментиран от #11

  • 11 Турчин

    4 11 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Ще изпратим Българите на фронта да помагат,както помагаха във войната на Турция срещу Русия
  • 12 Запознат

    28 7 Отговор
    "За унищожаването на трансформатор се дават 3000 долара, на електропровод – 4000, 5000 долара за хеликоптер и 10 000 долара за самолет."

    То и в Русия има "козячета" които работят против държавата си за пари.

    Коментиран от #15, #53

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Володимир Зе Ленски

    15 3 Отговор
    Ще мобилизира 18 годишните пацани щото за друго нищо не стават.
  • 15 Володимир Зе Ленски

    19 1 Отговор

    До коментар #12 от "Запознат":

    Има малък нюанс.Не се дават $ ,а се обещават.

    Коментиран от #23

  • 16 Учуден

    17 5 Отговор

    До коментар #6 от "Расте антпутинско поколение":

    И вие ли така "разпознавате безпогрешно фейковете" срещу добра сума в долари - пък аз си мислех че мразите българите и за това работите против интересите на България.

    Коментиран от #31

  • 17 путя е кгб

    10 13 Отговор
    Б О К Л У К
  • 18 Гориил

    23 7 Отговор
    Не изпадайте в еуфория. Регистрирани са три такива случая. Всички тийнейджъри са получили разяснения и са ги предали на родителите си. Ако кажете, че европейските тийнейджъри са различни, ще ви нарека красиви мечтатели.
  • 19 мхаа

    8 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не бе за купа леща и за 100 чувала копейки.

    Коментиран от #30

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Защо в центъра на Киев

    17 3 Отговор
    има безброй знамена.Всеки ден де увеличават.
    1 знаме означава един убит украинец
    Според ВСУ убити няма
  • 22 Володимир Зе Ленски

    21 4 Отговор
    Фашистите разстреляха децата от Ястребино за няма нищо,а детето на техният убиец Александър Йорданов е Европейски депутат първи разряд
  • 23 Запознат

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Володимир Зе Ленски":

    Ами там гледат бърз ефект и могат да излъжат няколко сополанковци за разлика от нас където пропагандата трябва да продължи дълго време и за това има редовни грантове "за справяне с руското влияние". Пък разлика няма защото и тук и там работят против държавата си за пари - те и нашите козячета работят с обещанието че в края на месеца ще им платят но някога може и да не се случи.
  • 24 Айде сега

    9 7 Отговор
    Тези малолетни нещастници няма да доживеят старини , пък и тези , които ги вербуват .Укросите имат много слаби страни , но една от тях е , че БОЯТ НЕ ИМ ПОНАСЯ , А ТОЙ ЩЕ Е ДО ПОСЛЕДНИЯ УКРОС . Затова са на този хал и се чудят какви гадории да вършат , НО ВСИЧКО , РАНО ИЛИ КЪСНО -ПРИКЛЮЧВА .ЩЕ БАВНО , МЕТОДИЧНО И МНОООООООООГО БОЛЕЗНЕНО !

    Коментиран от #29

  • 25 Не е логично

    17 4 Отговор
    Русия ще организира тези саботажи, няма как да стане.
    Това са същите украински мръсни номерца като взривяването на потоците, кого се мъчат да баламосват?
    Хората отговорни за този тероризъм са наясно и ще ги изловят като мишки, един по един и ще гният из Сибир.
    Не на нас тия, ако може.
  • 26 Тъпи пишлегари

    13 2 Отговор
    има на всякъде. Това е верният отговор
  • 27 ха ха

    3 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не,бе... от обич към Путя и родината мать...
  • 28 САМО ЗАГЛАВИТО , НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО

    8 1 Отговор
    САМО ДВ МОЖЕ ДА СИ ПИШЕ ТАКИВА ГЛУПОСТИ .
  • 29 ха ха

    4 9 Отговор

    До коментар #24 от "Айде сега":

    Като гледам за руслямската держава е напълно безболезнено. Добре, че поне ще има евтини самотни рускини.

    Коментиран от #33

  • 30 Българин

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "мхаа":

    Интересно ми е козячетата толкова ли мразят България че са съгласни срещу дребни пари да станат национални предатели и работят за чужда държава против интересите на България.

    Коментиран от #40

  • 31 ха ха

    7 10 Отговор

    До коментар #16 от "Учуден":

    Интересите на България нямат нищо общо с интересите на азиатската блатна орда... Не сме нито индийци, нито китайци или севернокорейци... поне повечето от нас...

    Коментиран от #34, #35, #46

  • 32 Плоскозем,

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ти прочете ли думата "непълнолетни" или първо пишеш, после мислиш. Как по-точно биха получили долари? По пощата или по банков път?

    Коментиран от #39

  • 33 Питащ

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "ха ха":

    Че за какво са ти "евтини самотни рускини" след като обичаш афро-американците.
  • 34 Верно ли

    8 2 Отговор

    До коментар #31 от "ха ха":

    Искаш да кажеш, че не е в интерес да си купя нещо по евти о от Русия, а по скъпо от другаде, щото САЩ така наредил на робите! Ти в кой кла с си?

    Коментиран от #38

  • 35 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "ха ха":

    За две минути - два минуса. Двам вече се определиха като индийци... :))))
  • 36 Гориил

    12 3 Отговор
    Проблемът е, че в Русия няма омраза към Украйна. Малък и незначителен (но раздут от Запада) бандеровски елит се стремеше да създаде вражда, но резултатът беше нулев.Милиони украинци тихо помагат на Русия и искат отново да се присъединят към великата култура.

    Коментиран от #45

  • 37 Смешна статия

    9 1 Отговор
    Нормално за DW
  • 38 ха ха

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "Верно ли":

    Освен еврини рускини, какво можеш да си купиш евтино, бре момко? Робство? Или мизерия?

    Коментиран от #41

  • 39 Запознат

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "Плоскозем,":

    "Как по-точно биха получили долари? По пощата или по банков път?"

    Защо бе даже и на непълнолетен в България може да откриеш банкова сметка и да му бъде издадена карта. Пък никой от "обещаващите" даже и не мисли да им праща пари - важното е да ги излъжат че ще им дадат пари и сополанковците да се хванат. Те за това са се насочили към непълнолетни.

    Коментиран от #48

  • 40 Кой го казва?

    5 7 Отговор

    До коментар #30 от "Българин":

    Копейката. Тук е България, ЕС и НАТО? Кого по-точно предават. Би ли пояснил.
    Объркал си се, че си в Раша.
    Помня как възрождюдебците обявихте Левски за национален предател, защото е мразел Русия.
    Я си ходи в родината, която и да е тя.
    Щото не е България.

    Коментиран от #43

  • 41 Ами ти що

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "ха ха":

    не си учиш уроците, вместо да питаш детски глупости? Що Германия е в рецесия малчо? После не мрази САЩ, да съсипва деца и да те гнусят как си продават бъдещето!

    Коментиран от #76

  • 42 Къде видяхте саботажи бре

    3 2 Отговор
    Я по добре вижте масовите стрелби в САЩ и за кво пуцане и саботажно дело иде реч там . И то впрочем тепърва предстои този и следващият месец
  • 43 Така де

    3 3 Отговор

    До коментар #40 от "Кой го казва?":

    Тук е Бъкгария, а не САЩ, за да им тиражираъте лъжите и съсипвате България!

    Коментиран от #54

  • 44 Oт лангли щата Вирджински

    1 1 Отговор
    Пазете свещ,Русия загина
  • 45 ха ха

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Гориил":

    Газопроводите на Русия с десетилетия даваха под масата пари на корумпирани украински полиитици за да държат страната в орбитата на федерацията. Да, ама светът е пълен с украинци, някои от преди ОНД. Няма как да скриеш разликата. Постепенно се стигна до логичното. На всичкото отгоре имаше и украинци, които не бяха съгласни с издевателствата на паравоенните формирования. Путин осигури на всички украинци да мразят Русия.

    Коментиран от #47, #51

  • 46 Учуден

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "ха ха":

    Интересите на България нямат нищо общо и с интересите на краварите - Интересите на България са винаги интереси на България и във всеки конкретен случай може да съвпадат с тези на Русия или с тези на САЩ или да не съвпадат с никого.

    Чърчил навремето го е казал че няма постоянни приятели а само постоянни интереси но нашите козячета интересите на България не ги интересуват защото мразят българите и за това работят за пари за интересите на тези които им плащат.
  • 47 Много тъпо

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "ха ха":

    По детски тъпо! НПО-тата трябва да се изгонят от България!

    Коментиран от #49

  • 48 С бе, ти рашките съвсем ги изкара прости

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Запознат":

    В България е свободен свят. Тук не е Крепостната
    Те откриха и пратиха в затвора една женица, че пратила 20 рубли ли, долари ли, не помня, на някакъв фонд за сираци, за който не знаела, че е украински.
    Ти какво говориш. Едва ли някой тийн е получил пари. Перчели са се с геройство.
    Там не можеш да п.ръднеш близо до банкомат, без да те е разкрило КГБ. То преди войната беше така, че сега ли?

    Коментиран от #55

  • 49 И руските ли?

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Много тъпо":

    Ами гони ги де.

    Коментиран от #52

  • 50 Дрън, дрън ,дрън,

    3 4 Отговор
    не са никакви саботьори , че и наемници на Украйна, нормални млади хора са, които не искат да воюват за един простак наричан путин, зачернил милион семейства в една безсмислена война в 21в.да поробва съседна държава!
  • 51 Антитрол

    3 2 Отговор

    До коментар #45 от "ха ха":

    "даваха под масата пари на корумпирани украински полиитици за да държат страната в орбитата на федерацията"

    Ха ха ха пък американците изобщо не дават пари на корумпираната киевска хунта нали - те спестяват яко да си купят имения и островчета. Той зеления защото мрази украинците съвсем безплатно затри държавата си.
  • 52 Кои са тези руски

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "И руските ли?":

    Че НПО-тата на САЩ бяха близо 500 в България до преди година две! Имайки предвид пропаганбдата и лъжите с които заливат всички медии и плащането на деца за простотия и лъжи по форумите, това са вредни за България организации!

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 САЩ са ни съюзници, алоууу!

    2 2 Отговор

    До коментар #43 от "Така де":

    Раша не ни е никаква, да не споменавам, че ни обяви за враг и забрани изучаването на български в окупираните територии. Как ли пък няма да помагам на врага, че да не ми се карали незначителните копейки.
    В САЩ има цели български квартали, в Раша - нанайци.
    Руската рода на българите (съпругите мамашки) предпочита да живее тук, а не там. Ако българин не е от смесен брак, той не би живял там. Екскурзиите не се броят. Значи хората ше си плюят на родата от САЩ и Запада и ще се юрнат да помагат на рашистите.
    Не им е изпила чавка акъла, като на тебе.

    Коментиран от #56

  • 55 Запознат

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "С бе, ти рашките съвсем ги изкара прости":

    "Там не можеш да п.ръднеш близо до банкомат, без да те е разкрило КГБ"

    До кога с т.ъпи опорки и лъжи. Нищо от което си написал не е вярно - всичко е само козяшка пропаганда и ти Русия никога не си я виждал на живо - каквото са ти напълнили главата от посолството за нея.

    "В България е свободен свят" - в България подслушват депутати с имунитет без съдебна заповед а какво остава за обикновените хора.
  • 56 Верно ли

    2 1 Отговор

    До коментар #54 от "САЩ са ни съюзници, алоууу!":

    Не съм чул да им определяш министрите и правителствата на САЩ и какво да открияват, закриват строят или купуват! Много ли мразиш България? Гадно ли е, някой да ти пречи да те лъжат, крадат, обират и да си бедна и нещастна?
  • 57 Не ги ли знаеш:

    1 2 Отговор

    До коментар #52 от "Кои са тези руски":

    руските лобита на Възраждане, на Русофили за България и т.н. под формата на землячески (уж) дружества.
    А че 16 известни членове на Възраждане, сред които жена му на Костадинов, се оказаха "грантаджии" на Сорос? Това само известните копейки. А на по долните нива, ако се разрови човек, сигурно са калабалък.
    Айде у лево, барабар с всичките ти продажни дружки.

    Коментиран от #58, #74

  • 58 Лъжите на НПО=тата на САЩ ги знам

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Не ги ли знаеш:":

    И точно затова казвам, че са вредни за България! Това трябва да се изрине, защото е вредно и съсипва България!

    Коментиран от #63

  • 59 Механик

    3 1 Отговор
    Алоооу! А Путин не умря ли пак или отново му свършиха ракетите?
    п.п.
    А и забравих, ама в Русия нямат кокоши яйца.
    п.п.п.
    А пък малките джендовци дето ви се иска да ги има, директно попадат в някой от сибирските "спа центри". Там има добре подготвени козметици и епилировачи. Ще се чувстват на седмото небе.

    Коментиран от #62, #65

  • 60 Непредизвикани и пълномащабно САЩисани

    2 1 Отговор
    Хайде сега DW да видим в Одеса, какво става с колите на ТЦК военкорите, които прибират хора от улици и спирки.. Като кажете А, защо забравяте за Б...

  • 61 14 годишен

    1 1 Отговор
    Сигурно и на фронта ще ги пращат 14 годишните и после ще обвиняват Украйна че убива деца. Като ХАМАС и Хизбула.
  • 62 Тия работи ги пишете

    1 3 Отговор

    До коментар #59 от "Механик":

    само копейките. Като криворазбрана ирония.
    Аз не съм ги срещал другаде.
    Ако някой ви е бъзикал, проблемът си е ваш.

    Коментиран от #64

  • 63 Не си ти да казваш кое било вредно

    1 0 Отговор

    До коментар #58 от "Лъжите на НПО=тата на САЩ ги знам":

    и кое не. Демосът не те е упълномощил.

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Верно ли малчо

    1 1 Отговор

    До коментар #63 от "Не си ти да казваш кое било вредно":

    А кой трябва да каже? Господаря САЩ, който затрива България ли? Ами малчо, тук сме България и българи! Безродници и национални поредатели, нямат място тук!

    Коментиран от #69

  • 67 Не само

    1 1 Отговор

    До коментар #64 от "Абе малчуган":

    Думите нямат само едно значение. Употребява се като заместител на рашист.
    Кога ше завършиш пети клас?

    Коментиран от #68

  • 68 Ами малчо

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "Не само":

    Глупавите думички, ползвани от злото САЩ за глупави опорки, само отвращва хората като гледа как ви съсипва! И без теб знаем, че САЩ е зло за света, но с теб, ептен се отврааваме!

    Коментиран от #72

  • 69 САЩ не мие господар, а съюзник

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Верно ли малчо":

    Робският ти акъл няма как да проумее, че Раша не владее света
    Теб те е заробила доброволно.

    Коментиран от #71

  • 70 Блъф

    2 0 Отговор
    Оказало се, че няма кой да плати доларите. Баламурниците сега ще полежат в Наказателе лагер в Сибир.
  • 71 Е как да не ти е господар

    1 1 Отговор

    До коментар #69 от "САЩ не мие господар, а съюзник":

    като виеш жално и тъпо лъжи и пропагандата им и ни гнусиш и отвращаваш от САЩ! След като НПО-тата в България се занимават с лъжи и пропаганда, това са вредни за България организации! Нали малчо! България не е за продан!
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Добре, почваме от руските

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Не ги ли знаеш:":

    от утре. Ще гледам от теб и ще ти помагам.
  • 75 Дон Кохон

    0 0 Отговор
    Борис Немцов го каза още преди 10 години. Някои тепърва се опитват да "разсъждават" по темата.

  • 76 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ами ти що":

    Германия е в рецесия, защото Давос я зеленяса и не диверсифицира енергийните си източници. Прекаленото заиграване с агресивната Блатна орда си има цена. Ама, как да го проумеете...

    Коментиран от #78

  • 77 Бъдете уверени

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Щом усвояват там да ги манипулират и да им въздействат, то и у нас ще има такива манипулации.
    Младежите са много объркани днес и много лесни за манипулиране за сравнително дребни пари.
    Това е голяма опасност за всички.
    Точно за това се оправи всичко възможно младежите да се откъсват от родителите колкото се може по-рано.
  • 78 Германия е в рецесия

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "ха ха":

    Защото и димукратичният запад, димукратично и взриви газопроводите! Забрани и да купува алуминий, стомана, торове и камара суровини от Русия и почна да ги купува на димукратични цени! Среден клас автомобили от 45 000 , станаха по 70 000 и нагоре. Производствата почнаха да закъсват Близо 2000 фирми са в колапс, фалит или напускат Германия! Германия беше водеща икономика, защото беше съчетала инженерни технологии и евтини ресурси от Русия! Това е резултата, когато Европа е превзета отвътре от САЩ! САЩ от години се мъчеше да раздели Европа и Русия, защото това тласкаше Европа нашред и беше достигнала почти до БВП на САЩ! Сега успешно спадна с няколко трилиона надолу! И всичко това, е дело на продажни политици на Европа И НПО-тата на САЩ които сеят пропаганда и успиват населението!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания