21 Октомври, 2024 10:46 1 715 98

Вотът в Молдова: Мая Санду заяви, че страната е била подложена на безпрецедентна атака

  • молдова-
  • мая санду-
  • ес-
  • референдум-
  • русия-
  • избори-
  • приднестровие

Резултатът остава твърде оспорван поради малката разлика и потенциалното влияние на гласоподавателите сред молдовската диаспора, живееща на Запад

Вотът в Молдова: Мая Санду заяви, че страната е била подложена на безпрецедентна атака - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Референдумът и президентските избори в Молдова, произведени вчера, са основна тема в западния печат. На референдума молдовците бяха призовани да отговорят на въпроса: „Подкрепяте ли изменението на Конституцията, за да може Молдова да се присъедини към Европейския съюз?", на което те трябваше да отговорят с "да" или с "не", пише БТА в прегледа на печата.

Молдовската президентка Мая Санду осъди "безпрецедентната атака" срещу демокрацията от страна на „чужди сили“, след като предварителните резултати от референдума за европейските аспирации на Молдова сочат, че е рано да се прогнозира изходът от вота, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". В продължение на седмици преди деня на вота властите предупреждаваха за силна руска намеса, като описваха борбата си с мрежата от проксита на Кремъл и наплива от незаконни пари, предназначени за купуване на гласове, отбелязва британското издание.

Санду, която представи референдума като исторически избор за бившата съветска държава с население от 2,5 млн. души между западен курс и завръщане в руската орбита, не успя да получи достатъчно гласове, за да спечели категорично президентския вот, произведен в същия ден, и отива на втори тур на 3 ноември. В лаконично изявление пред пресата с продължителност по-малко от 2 минути в предизборния си щаб късно снощи Санду заяви, че правителството ѝ разполага с доказателства, че "престъпни групи са имали за цел да купят 300 000 гласа“, за да повлияят на двойния вот, посочва "Файненшъл таймс".

"Работейки заедно с чужди сили, враждебни на националните ни интереси, те атакуваха страната ни с десетки милиони евро, лъжи и пропаганда", каза Санду, цитирана от вестника. "Няма да отстъпим от защитата на демокрацията и свободата“, заяви тя и добави: „Очакваме окончателните резултати и ще отговорим с твърди решения.“

Дори обаче след преброяването на около 98 процента от бюлетините, резултатът остава твърде оспорван поради малката разлика и потенциалното влияние на гласоподавателите сред молдовската диаспора, живееща на Запад. Този резултат от референдума е изненада за Санду, след като социологическите проучвания показваха, че около две трети от населението подкрепя присъединяването към ЕС, акцентира "Файненшъл таймс“.

Той вероятно ще даде възможност на Русия да подхрани разделението в Молдова, особено след като опозицията, както срещу Санду, така и срещу ЕС, изглежда, е концентрирана в селските райони и в регионите, населявани от етнически малцинства. Според предварителните резултати само 5 процента от избирателите в Гагаузия - малцинствен район, който се обяви за независим след разпадането на Съветския съюз, но след това прие автономен статут в рамките на Молдова - са гласували в подкрепа на ЕС, отбелязва британското издание.

В навечерието на деня на вота правоприлагащите органи предупредиха за руската кампания, която според тях се е развивала с цел да повлияе на вота, като изчислиха, че за операции за оказване на влияние и подкупване на избиратели са похарчени около 100 млн. долара. Полицията съобщи, че схемите са имали за цел да подкупят обикновени гласоподаватели, включително чрез използване на средства, внесени от "мулета", пристигащи с пътнически полети от Москва със значителни суми в брой.

Тъй като кандидатурата на Санду за втори мандат беше подкрепена от едва 41,77 процента от избирателите според предварителни резултати, сега тя ще трябва да се изправи срещу Александър Стояногло, класирал се втори с 26,42 процента подкрепа, на втори тур, който ще се проведе следващия месец. Бивш главен прокурор и дебютант в политиката, Стояногло беше подкрепен от проруската Партия на социалистите на Република Молдова. Ако други кандидати с незначителни дялове от гласовете се застанат зад него, надпреварата следващия месец обещава да бъде изключително оспорвана, пише "Файненшъл таймс".

Санду и нейните поддръжници се надяваха на категоричен вот „за“, който да означава ясно решение на молдовците за тяхното бъдеще. Те не бяха задължени да свикат референдум за членството в ЕС на този етап от процеса на присъединяване и някои дипломати и наблюдатели определиха това като рискована авантюра, посочва британското издание.

Екипът ѝ обаче заяви, че са искали да се възползват от момента, в който и президентът, и парламентът са проевропейски настроени, а самият блок е стимулиран от руската инвазия в Украйна, за да ускори кандидатурата на Кишинев. ЕС неотдавна обеща многогодишен пакет в размер на 1,8 млрд. евро за Молдова, за да ѝ помогне в предприсъединителния етап.

Двойният вот в една от най-бедните европейски страни се разглеждаше като решаващ тест за проевропейската програма на Санду, тъй като тя призова молдовците да гласуват с „да“ на референдума, за да потвърдят присъединяването към ЕС като "необратима“ конституционна цел, посочва друг британски вестник - "Гардиън“. Слабите резултати ще разочароват поддръжниците на Санду и нейните съюзници в Брюксел. Предизборните проучвания сочеха, че Санду има комфортна преднина пред основния си съперник Стояногло и други кандидати, пише изданието.

Петдесет и две годишната Санду, която е бивш съветник на Световната банка, беше избрана за президент през ноември 2020 г., на гребена на вълната от популярност като антикорупционен реформатор с проевропейска програма, припомня "Гардиън". От разпадането на Съветския съюз насам Молдова се люшка между прозападен и проруски курс, но по времето на мандата на Санду тя ускори стремежа си да излезе от орбитата на Москва, особено след като Русия започна войната си в съседна Украйна.

Двата вота бяха произведени на фона на твърденията на молдовските власти, че Москва и нейните проксита са организирали интензивна "хибридна война“, за да дестабилизират страната и да застанат на пътя ѝ към ЕС, посочва британското издание.

Към 6 ч. местно време днес (и българско), при преброени 97,66 процента от гласовете, 50 процента от молдовците са гласували с "да“ на референдума, сочат предварителните резултатите, публикувани на уебсайта на избирателната комисия на Молдова. Резултатите обаче могат да се променят, тъй като все още върви преброяването на гласовете на голямата молдовска диаспора, която е благосклонна към присъединяването към ЕС, обръща внимание "Гардиън“.

Обвиненията срещу Москва включват финансиране на прокремълски опозиционни групи, разпространяване на дезинформация, намеса в местни избори и подкрепа на мащабна схема за купуване на гласове.

По-специално, молдовски официални представители обвиниха избягалия проруски бизнесмен Илан Шор, яростен противник на членството в ЕС, че е водил дестабилизираща кампания от Москва. По-рано този месец началникът на националната полиция Виорел Чернауцяну обвини Шор и Москва, че са създали сложна "мафиотска“ схема за купуване на гласове и са подкупили 130 000 молдовци - почти 10 процента от електората - да гласуват против референдума и в полза на приятелски настроени към Русия кандидати в рамките на „безпрецедентна директна атака“.

Кишинев подаде молба за присъединяване към ЕС след пълномащабната инвазия на Русия в съседна Украйна, която беше остро осъдена от Санду и много хора в страната, тъй като десетки хиляди украински бежанци избягаха в Молдова. През юни Молдова официално започна преговори за присъединяване към ЕС, въпреки че скептицизмът относно способността на страната да осъществи необходимите демократични и съдебни реформи в близко бъдеще остава голям, посочва "Гардиън".

Наблюдателите смятат, че сега Санду ще се изправи на втори тур срещу обединен промосковски опозиционен фронт, воден от Стояногло. Бившият главен прокурор, който беше уволнен от Санду, призова хората да бойкотират референдума или да гласуват с "не“, като го определи като "циничен“ ход за повишаване на популярността на Санду, пише оше британският вестник.

В по-ранно интервю за "Гардиън“ Стояногло отрича да е работил в полза на Русия. Той обаче отказа да критикува Кремъл за инвазията му в Украйна и призова за подобряване на отношенията с Москва.

Ако на въпроса „Подкрепяте ли изменението на Конституцията с оглед на присъединяването на Република Молдова към Европейския съюз?“ спечели „не“, това ще бъде изненада и неуспех за президентката на Молдова, посочва френският в. "Монд“.

"Този вот ще определи съдбата ни за много десетилетия напред“, заяви Санду по време на гласуването и прикани всички граждани, включително и голямата диаспора, да гласуват на изборите. "Трябва да бъде изразена волята на молдовския народ“, "а не тази на други хора, не на мръсните пари“, добавя тя, цитирана от френското издание.

Въпреки преднината си на първи тур Санду не може да е сигурна в победата си на втория тур, отбелязва „Монд“. Стояногло може да разчита на резервите от гласове на много по-слаби кандидати. По време на кампанията си този мъж със строг вид призова за "възстановяване на справедливостта“ и за борба срещу правителство, което според опозицията е готово да потъпче правата на хората, посочва "Монд". Заявявайки, че е за "балансирана“ външна политика, която да възстанови отношенията с Русия, Стояноглу не гласува на референдума, отбелязва френското издание.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    74 19 Отговор
    Майчето ще дели едно место на колесника с Ленчето Бориславова.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ss съюза

    61 6 Отговор
    Много го е закъсал щом се моли на Молдова,Грузия,Албания,северна шиптерия,да стават членки тези икономически джуджета

    Коментиран от #77

  • 4 И Киев е Руски

    47 5 Отговор
    Цистита я е изнервил
  • 5 Демократско

    87 4 Отговор
    Когато не им излязат уйдурмите и веднага има "руска намеса". Все едно казват на народите си "вие сте овце".
  • 6 бен Ходжа

    71 5 Отговор
    Резултатът е оспорван, но ще го нагласят. И тамошното СДС бие "с малко, но завинаги". Предстои майдан в Молдова.
  • 7 Евалла

    19 16 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    На злоба и простотия нямаш равен.
  • 8 Сократ

    65 4 Отговор
    Санду си посла много преди изборите, като забрани участие на опозицията в президентските избори. А и относно "броенето" ЗА и ПРОТИВ ЕС, някак странно започнаха да отчитат все положителен отговор за ЕС. Санду е узурпаторка в Молдова. Тая румънка тотално съсипва и без това бедната и разорена Молдова. Не смее да стъпи в Гагаузия, защото ще я линчуват.
  • 9 Дън Бай

    44 5 Отговор
    Е, нали парите на Путин са блокирани?! Как стана така?
    Ако беше спечелила щеше да отчете как смело са го прецакали.
  • 10 БАНко

    60 5 Отговор
    НАТООВЦЕ , КАКВОТО И ДА НАПИШЕТЕ ИСТИНАТА Е , ЧЕ БЕДНА МОЛДОВА БЕШЕ ОБСИПАНА С ПОДАРЪЦИ ОТ СОРОС В МИЛИОНИ , ОБСЛУЖВАНЕ ОТ СКАПАНАТА НАТОВСКА ЕВРОПА НАЧЕЛО С УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО В КИШИНЕВ , БЛОКИРАНЕ НА ИЗБОРИТЕ В РУСИЯ , КЪДЕТО ХИЛЯДИ НЕ МОЖАХА ДА ГЛАСУВАТ ЗАРАДИ САМО ДВЕТЕ УРНИ ........!!! ЖАЛКИ НАТООВЦЕ , С ОПИТИ ЗА ОКУПАЦИЯ НА ОЩЕ ЕДНА НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА !!!
  • 11 име

    54 2 Отговор
    Напълно закономерно с шизоидното поведение на всички евроатлантически пoдлoги, сега почва рев че противниците разделят обществото. А реално те са тези, които разделят и упогребяват езика на омразата, като xyлят и заклеймяват всеки с различно мнение от тяхното.
  • 12 Очевидец храбър

    41 3 Отговор
    Мая Санду заяви, че страната е била подложена на безпрецедентна атака от страна на ЦРУ и ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз !!!
  • 13 нннн

    48 1 Отговор
    Я! И молдовската социология, като българската, работи в полза на ,,който плати повече"
  • 14 Порно

    39 3 Отговор
    Що не пишете, че Стояноглу е от български произход, и се бори срещу румънизацията на Молдова
  • 15 хъхъ

    11 12 Отговор
    Изборите в Молдова ги печели Путин.
  • 16 Народа каза тежката си дума

    56 7 Отговор
    Не на НАТО не на ЕС! Кое точно не е ясно? Следва Грузия, следва България. ....Днес са шествията и митингите на Партия Възраждане в цялата страна от 18ч. Бъдете активни и достойни хора не се страхувайте да изказвате позициите си, не бъдете атлантически роби. ... и нека стане ясно на целият свят че поставянето на бомби в пейджери, телефони, всякаква електроника, убийството на дипломати, министри, депутати, взривяване на посолства и всякакви други държавни и обществени сгради, убийството на жени, деца и старци, лекари, социални работници, журналисти, служители на ООН, международни лидери и президенти е ЗАКОННО за атлнтиците, толерирарано и спонсорирано от тях и нормална атлантическа практика....която естествено не дестабилизира света.... само и единствено Русия е "дестабилизатора".... Ние обаче разумните хора категорично не сме съгласни и ще се борим срещу атлантическата нацистка гнус

    Коментиран от #27, #29, #46, #88

  • 17 Гай Турий

    44 4 Отговор
    Ама Санду, че вашата страна, както и нашите страни, вкарани насила в Еврейския Съюз ( ЕС), са подложени на постоянен натиск от империлистическия запад. Какво се жалваш, че нормалните хора у вас са се усетили и са осуетили едно ограбване и съсипване на поредна държава. Нагледният пример им на източната граница. Бляк Рок и Ротшилди си вилнеят като у дома си, избивайки коренното население в братоубийствена война, подготвяйки почвата да се сдобият с нов Израел в Европа. Така както го правеха и в Америка преди 300-400 години.

    Коментиран от #28, #36

  • 18 МирО

    24 3 Отговор
    На кривата ракета космосът й пречи
  • 19 Баце ЕООД

    30 2 Отговор
    Като и гледам посочените доказателства, май, свободата на словото, свободния маркет и правото на изразяване на мнение са и виновни
  • 20 Истината:

    40 5 Отговор
    Мая Санду се вижда в ролята на Зеленски
    и неистово се бори за Молдовска Майдана!
  • 21 РЕВ НА СОРОСОИДНАТА

    31 6 Отговор
    ГАРГА САНДУ.
  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    30 5 Отговор
    Кир и Майчето един баща ги е правил....надрусан и краварски..
  • 23 Референдум

    28 4 Отговор
    Веднага във България! Няма да сме атлантически роби и парламентарна диктатура от нищожества без никаква представителност да търпим повече
  • 24 Някой

    40 3 Отговор
    Хм, а не бяха ли изборите в Молдова подложена на влияние от страна на ЕС? Що политици европейски ходиха в Молдова и заявяваха необходимост от продължаване на "европейския път" на страната. Не се ли намесиха и от САЩ с подобни приказки? Не наливат ли ЕС и САЩ милиони под формата на грантове в Молдова? Това не е ли оказване на влияние върху изборите?
    Или западното влияние е добро, а източното зло? Двойни стандарти пак.

    Коментиран от #67

  • 25 Жеко

    33 3 Отговор
    Там поне има референдум . Тук никой не ни пита за нато и Ес.
  • 26 Ако във Украйна

    23 3 Отговор
    Имаше референдум какъвто точно 4 пъти им беше обещаван и никога не се случи, ситуацията щеше да е същата и война нямаше да има там. Това е истината
  • 27 Няма нормален човек

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "Народа каза тежката си дума":

    Който на това послание минус да сложи. Браво

    Коментиран от #34, #52

  • 28 Тоест

    5 3 Отговор

    До коментар #17 от "Гай Турий":

    Блек Рок и Ротшилд трябва да са платили на Путин???! И
    И преди 300 , 400 години ???!

    Коментиран от #31

  • 29 Хаус

    4 24 Отговор

    До коментар #16 от "Народа каза тежката си дума":

    Кога ще има шествие на наследниците на 500,000 българи убити от комунистите след 9 о9.1944г. по заповед на окупаторите от Империята на злото и техните слуги.

    Коментиран от #30, #33

  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хаус":

    Не бяха ли 5 милиона ?!
  • 31 Питаш

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тоест":

    Или просто тролиш неграмотен младежо?

    Коментиран от #72

  • 32 В Молдова

    7 5 Отговор
    ще има гражданска война, заради домогванията на Румъния, да я присъедени къ своята територия. ДНЕСТРОВСКИЯ РАЙОН Е ИЗЦЯЛО ЗАСЕЛЕН ОТ РУСНАЦИ. оСВЕН ТОВОВА В ОСТАНАЛАТА ЧАСТ НА мОЛДОВА ЖИВЕЯ бЪЛГАРИ, гАГАУЗИ, КОИТО НЕ СА СЪЪГЛАСНИ ДА СЕ ПРИСЪЕДЕНИ мОЛДОВА КЪМ рУМЪНИЯ. Освен това, Молдова е взета от Руснаците срещу Северна Добруджа. Съвременните Руснаци осъзнават, че антируските настроениуя в България започват с придаването на северна Добруджа на Румъния след Освободителната война.
  • 33 Грешка за теб е! Не за 28

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хаус":

    Питаш или просто тролиш неграмотен младежо?
  • 34 Нещо мяукаш ли, или така

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "Няма нормален човек":

    Ми се струва ? Я по темата пиши младеж
  • 35 стоян георгиев

    4 9 Отговор
    Бг троловете сега ни дават молдова за приюер.има развитие преди бяха с примери от иран и северна корея.та дрогаре молдова е в постоянна 1996.мутри корупция мизерия...и болшинството иска да си остане така там а?хахаха както и вие искате лади и почивка на соц.морето ..ххахаха

    Коментиран от #43

  • 36 Ночко

    6 13 Отговор

    До коментар #17 от "Гай Турий":

    Никой не влиза насила в ЕС!Никой!Насила се влиза само в Руската федерация и следва глад,мизерия и тоталитаризъм!Друго РФ не може да предложи,толкова им е умствения капацитет

    Коментиран от #48

  • 37 Фактолог

    9 3 Отговор
    Евроатлантиците първо ще загубят битката в Молдова, после в България и накрая в Грузия и това ще им коства окончателно загубата на войната в Украйна, защото няма да могат да отворят друг фронт срещу Русия, а на текущия се вижда, че не могат и нямат никакъв шанс да победят.
    Остава им още месец, общо взето до Нова година и Украйна ще е капитулирала.

    Коментиран от #39

  • 38 БАНко

    7 3 Отговор
    НАТООВЦЕ , СНИМКИТЕ НА САНДУ ОТ 19. 10 С ВЛАДИМИР ПУТИН ЛИ СА ИЛИ С УРСЪСЕЛА ФОРДОЛНОЛАЙНО ??? МАЙ НАМЕСАТА Е НА НАТОВСКАТА СКАПАНА ЕВРОПА !!!
  • 39 Атина Палада оригинал

    5 7 Отговор

    До коментар #37 от "Фактолог":

    Да....и Киев за три дни и месец до Лисабон!
  • 40 Долни атлантици и нацисти !

    7 3 Отговор
    Ако и във Украйна
    Имаше референдум какъвто впрочем точно 4 пъти им беше обещаван и никога не се случи, ситуацията щеше да е същата и война нямаше да има там. Това е истината
  • 41 фен на сидеров

    8 3 Отговор
    време е да кажем : "дотук с агентите на ЦРУ !"
  • 42 Хо Ши Мин

    9 3 Отговор
    В нета изтече медицински документ от реномирана австрийска частна клиника във Виена , в който Мая Санду е диагностицирана със шизофрения през октомври 2021г., получавала и непрекъснато паник атаки.
    Не бихме искали да спорим с докторите.
  • 43 любопитен

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "стоян георгиев":

    Теб от вчера ли те държи изтерясването?

    Коментиран от #47

  • 44 хаха

    3 2 Отговор
    Значи имало десетки милиони дадени за купуване на гласове срещу нея и влизането в ЕС. А стотиците милиони или милиарди за купуване на гласове за нея чрез финансиране на НПО, партията й, програми за пропагандиране на демократични и евроатлантически ценности, медии? Те не са ли купуване на гласове?
    Ако някой е твърдо убеден, че иска ЕС или Санду за президент, едва ли ще си продаде гласа, а и, ако имаше много привърженици, пак щеше да има преднина примерно 20% и от там купените да не могат да обърнат нещата. Какво винаги при загуба търсят враг? Модерната демокрация стана битер соц-а- ако не е на нашето, фашисти, крайно десни, русофили, чужди агенти, лоши врагове на демокрацията спъват колелото на прогреса. Откога тирания на нео марксисти и псевдо еколози стана единственото правилно нещо на тоя свят?
  • 45 Мисит

    2 1 Отговор
    Защо има референдум за ЕС в ,Молдова? Не си спомням тук,да е имало такъв,,,,!

    Коментиран от #49

  • 46 Кой от Възраждане го е написал?

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Народа каза тежката си дума":

    Слагам му пълно 6 !
  • 47 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "любопитен":

    Така съм по принцип.помниш ли 1995 ?беше супер нали?хахаха ...
  • 48 Гай Турий

    7 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ночко":

    Ночка, влизането е направено така, че да ти се струва доброволно, объркан по джендърски... Вербоват те край някой западен канал заради дребнава лакомия, грехове или крадене на пудри, после те назначават за отговорен държавен чиновник, плащат ти лично в джоба да мълчиш като риба, а те си го връщат десеткократно от общественото, след като си набутал цялата страна в тинята. Не са ти ясни тия работи, или се правиш на балък, а може и да си наистина такъв най-вероятно. Такива като теб обичат да ги назначават на висши постове, лесни и подготвени за употреба.

    Коментиран от #53, #74

  • 49 стоян георгиев

    3 9 Отговор

    До коментар #45 от "Мисит":

    Щото им е толкова акъла.да правиш референдум сред индианци е загубена работа.все едно тул да правиш референдум сред бг соцносталгиците дето нямате и по две мозъчни клетки дали е добре да имаш пари или да си беден?

    Коментиран от #54, #98

  • 50 Путин Боклук

    4 6 Отговор
    Дано да се измъкнат от блатото и ноктите на пе-де-Рассия

    Коментиран от #62

  • 51 На народният вот , атлантетата му

    6 4 Отговор
    Викат "безпрецедентна атака" ... хахахаха
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 стоян георгиев

    4 7 Отговор

    До коментар #48 от "Гай Турий":

    На теб какъв чиновник ти сложиха че спамиш денонощно срещу ес?я обясни как съчетаваш европейските практики с руския морал? В русия няма как да спамиш власта а тук уж нещо ти слагат ама го правиш по цял ден и най важното нямаш никакво намерение да излизаш от ес.само ревеш като някоя ку..ва.та

    Коментиран от #89, #95

  • 54 Ъхъъъъъ

    6 2 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    референдума било лошо нещо. Ох майкооо, малък ми Хитлерчо, де ще те крием после не знам

    Коментиран от #60

  • 55 мдаааа

    3 1 Отговор
    идват вотовете от работещите извън Молдова. Ситуацията се променя. ха ха ха
  • 56 Хмхмхмхмхм

    3 4 Отговор
    Да, това е обичайната външнополитическа линия на нацистки и фашистки кремъл- да пуска троловете си в чуждите държави, които искат да станат членове на ЕС и НАТО, с цел всяване на разделение в обществата им, и после да реват като изоглавени- ето, народите на тези държави не искат в ЕС и НАТО, щото нали НАТО са лоши агресори, и затова искат в брикс и в одкб... Тези методи на фсб са отлично познати не само в България, а във всички ЕС държави. Само, че- така НЕ СЕ става световен хегемон- просто така самите граждани на тези народи намразват рускнаците, всичко руско и кремъл до смърт;-0 Никой европейски народ няма да търпи руските държавни тролове да пълнят коментарите в сайтовете му със / слава на русия/, вместо с / да живей / съответната европейска държава...

    Коментиран от #63

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Жиката

    1 1 Отговор
    При 98,74 % от обработените резултати от референдума в Молдова 50.24 % са гласува за "За" членство в ЕС, а 49,76 % "против".
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #54 от "Ъхъъъъъ":

    Я кажи колко референдума се проведоха в комунистическа българия? Имаше ли референдум за варшавския договор?да правиш допитване до тъпи хора особено и до корумпирани такива е загуба на време.я направи в столипеново референдум.вие соцносталгиците сте на нивото на ромите .поне мургавите ще.вземат някой лев за гласа си вие ще се продадете и за без пари.да не би да не сте го правили 1000 пъти.вие винаги сте пре...ни това е по манталитет .така ви харесва.ше гласувате да ви извадят от ес и после като ку..ви ще ревете шо сте бедни и болни.та за това не е нужно при талибани да се правят референдуми.

    Коментиран от #71, #73

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "Хмхмхмхмхм":

    Има специална доктрина разработена от руските служби .тя е за така наречената хибридна война в която участват местни олигарси ,откровени глупаци и платени тролове.тоя микс после създава партии политици и даже определен морал.колкотп е по на изток толкова по добре работи доктрината.

    Коментиран от #64, #68

  • 64 Хмхмхмхмхм

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    Да, истина е- съпругът ми засегна тази проблематика в дисертацията си и изследва с научни методи основите й.

    Коментиран от #70, #90

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 ХАХАХАХА, ъхъъ

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "друго си е":

    (дали ще събереш за пица) ..... каква пица по точно, оточни колега умен, от веригите заведения пицарии на сина на Заки или пържено пиленце от KFC собственост на самият Заки Ареф Маджит а?

    Коментиран от #69

  • 67 ха ха

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    Много точен въпрос за влиянието! Ти как би отговорил? Молдова ще е по-добре при Путя или при Урсула? И не ми разправяй празни приказки. Дай да видим стандарта на последните в ЕС и последните в Евразия... Може и на третите. Може и на първите. Нека да сравним... Да сравним и възможностите на обикновените хора.
  • 68 Хмхмхмхмхм

    0 2 Отговор

    До коментар #63 от "стоян георгиев":

    А одкб официално създадоха през 2014г. сили за специални информационни операции- разбирайте- руски военни държавни тролове. Като се има предвид, че одкб е военен съюз с хегемон русия, е ясно чии държавни интереси обслужва това подразделение...
  • 69 друго си е

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "ХАХАХАХА, ъхъъ":

    т.е. признаваш, че си си нацвъкал сам плюсовете през ИП сменячката. За пицата ходи питай там на Позитано. Може би вече са доста малки като процентите им, че ще ти трябват 2 да се наядеш.

    Коментиран от #80, #81

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Акъл не се набива!... Особено, ако главата е чугунена...
  • 72 Тоест

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Питаш":

    Питам, понеже съм неграмотен. А " грамотните" пишат тъпотии и нямат отговор
  • 73 Майко мила, ама майко мила

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "стоян георгиев":

    Атлантизма взел да се оправдава и сравнява с комунизма....просто се спри човек,че съвсем се набихте в киреча атлантетата
  • 74 Ночко

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "Гай Турий":

    Описал си точно как действа Русия а не ЕС!
  • 75 без коментар

    5 0 Отговор
    В Западна Европа молдовската диаспора е 250 000, отворени 237 избирателни секции, в Русия молдовците са 300 000, отворени секции две!

    Коментиран от #79

  • 76 тая па

    2 1 Отговор
    ограничи възможността за участие на хората, намиращи се в неправилите държави извън Молдова, фалифицираха колкото и както можаха, и пак не им стигна!
    Ясно е като бял ден - молдавците не искат да бързат с приемане в НАТО и ЕС - вероятно, гледайки цената на евентуалното си приемане (на фона на случващото се в украйната), предпочитат да си останат извън "цивилизования" свят. Сигурен съм, че накрая ще докарат лелеените 1-2% предимство за ЕС и НАТО, но доколко това е коректно и демократично, когато си отказал на 10% да гласуват.
    Е, тези избори сигурно при всичките им многобройни нарушения ще ги звадят демократични, нали не се провеждат в Русия или Китай.
  • 77 трябват им

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ss съюза":

    нови колонии - от нас, каквото можаха взеха.
  • 78 ЕСмет!

    4 2 Отговор
    Дори и в Молдова правят референдум, а в нашата колония референдумите са табу!!!
  • 79 със коментар

    1 0 Отговор

    До коментар #75 от "без коментар":

    де го прочете за това 300 000 молдовци живеещи в Русия? дай да го видим и ние.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Знам-знам

    2 1 Отговор
    Боли,боли,ох болиии, доктор ОхБоли....ама колко сте ми ясни атлантетата и идея нямате даже !!!!
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Чернишко

    1 0 Отговор
    След Молдова и Грузия исзира Европа!
  • 85 Знам-знам

    1 0 Отговор
    А пък ква реееехабилитация ще видите скоро съвсем. Алгоритъма е простТ и е във ход, и е демократичен впрочем...
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Боли,боли,ох болиии, доктор ОхБоли....

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Народа каза тежката си дума":

    Ама много ги боли и още повече ще ги боли

    Коментиран от #92

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Хмхмхмхмхм":

    Ами кажи на съпруга ти че този сайт е много удобен за научното му изследване.тук работят на терен точно въпросните.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #88 от "Боли,боли,ох болиии, доктор ОхБоли....":

    Кой го боли? Ще ги боли самите молдовци ако си останат в безвремието.за българия е добре да има наблизо евтини работници .
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Слава на НАТЮ-ту

    2 0 Отговор
    Днес още 13 души напуснаха от Търново военното
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 сундавана

    1 0 Отговор
    так го набара....
  • 97 Баба ти

    0 0 Отговор
    Що ме тире бе, 91?! Ти кой си че си позволяваш да триеш народното мнение, нарушаваш конституционни права!??
  • 98 Вокс попули

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "стоян георгиев":

    Май на вас чифутясалите атлантици дето се барахте г,оуеми (демократи) май вече и демокрацията в най чистия и вид-референдума започва.много да ви пречи ,което значи ,че еврейския ви 🏳️‍🌈🇮🇱евроатлантизъм у канафката утече...