Last news in Fakti

22 Юни, 2020 09:21 4 096 0

Отлив на инвеститори и в този сегмент

  • склад-
  • пазар-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • тенденции-
  • бгсклад

В краткосрочен план се очаква забавяне както сред наемателите, така и сред купувачите

Отлив на инвеститори и в този сегмент - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Пандемията промени живота на всеки от нас, промени настъпиха и на пазара на складови площи. Борбата с COVID-19 и извънредното положение в страната доведе до отлив на запитванията за складове, до стъписване и объркване на инвеститори, фирми, консултантски компании, фирми за оборудване и крайни потребители“, коментира основателят на платформата БГСКЛАД Симеон Митев по време на онлайн конференция за отражението на пандемията от коронавируса COVID-19 върху пазара на логистични и индустриални имоти, чийто медиен спонсор беше най-големият сайт за недвижими имоти imot.bg.

Очаква забавяне на активността на наемателите, купувачите и инвеститорите поне в краткосрочен план. Около това мнение се обединиха експертите, участвали в конференцията. Все още им е трудно да направят точни прогнози как ще се развие пазарът в средносрочен план поради динамиката на средата. На фона на тенденцията за връщане на производства и операции обратно в Европа от Азия, с цел корекция на веригата на доставки, България има огромен шанс и безброй възможности да се възползва, ако изиграе картите си правилно и се позиционира сред конкуренцията.

Като друг двигател на сектора експертите очертаха електронната търговия, която предефинира необходимостта от логистични площи в рамките на града, за да оптимизира доставките. Това в близко бъдеще ще наложи инвестиции в многоетажни градски складове, които да обслужват онлайн ритейлърите и куриерските компании.

Данните на Българската агенция по инвестиции (БАИ) показват, че въпреки здравната криза инвестициите в сектора в България не спират, а се увеличават многократно. Сертифицираните от БАИ проекти за 2019 г. в сектор логистика са 8, от които 7 са за клас „А” и 1 клас „Б”. Седем от проектите са на български дружества, а един е германски Общата им стойност е 65.5 млн. лв. Разкрити са 119 нови работни места.

До момента в сектор логистика е издаден 1 сертификат клас „Б” на германска компания за 1.5 млн. лв. В процес на сертифициране са общо 9 проекта за общо 205 млн. лв. Очаква се разкриването на 557 работни места. Всички тези проекти са български.

Nearshoring на хоризонта

„Въздействието на коронавируса върху преките чуждестранни инвестиции по цял свят е безспорно и се очаква цялостно пренареждане на инвестиционните потоци”, коментира Ирина Кирова, главен секретар на БАИ. Световната икономика преживява трансформация и едва ли ще бъде същата след кризата. Една от основните тенденции, които се очертават, е т.нар. nearshoring политика или преместване на бизнес операциите в страна, по-близка до централата. Светът осъзнава, че не може да разчита само на Китай за всяко едно производство.

Ако компаниите не оптимизират своите производствени бази и запазят досегашните си мрежи за доставки, те ще отслабят имунната си система. Мултинационалните компании ще преосмислят ролята на Китай като световна фабрика. „Това дава на България огромна възможност, защото имаме геостратегическо разположение, имаме и едни от най-добрите макроикономически параметри в Европейския съюз и сме отворени за партньорство”, посочи Кирова.

Какво се случи на пазара на складови площи
в големите български градове
?

Пазарът на складови имоти в София се свива с почти 90% през март и април. Огледите са почти спрени. Запитванията също отчитат значителен спад предвид неизвестността. „През май пазарът се раздвижи, договарят се сделки, но се отлагат във времето. Финализират се сделки, които са належащи, за площи 50-250 кв.м. Сега се търсят складове в близост до жилищни и централни части, за да се обслужват по-бързо куриерските фирми”, коментира Митев.

В Пловдив пазарът очаквано ще се охлади, но няма да се срути напълно, защото имотите са най-сигурната инвестиция. „Съветът към клиентите ми е да управляват капитала си съобразно ситуацията и да не правят необмислени инвестиции и ходове”, коментира преставителят на БГСКЛАД в Града под тепетата Атанас Ласков.

Пандемията е нанесла сериозни щети върху сезонната търговия и туризма във Варна. „Бизнесите, свързани с общественото хранене и хотелиерската логистика, търпят загуби и редуцират работата си. Част от освободените обекти ще се заемат от интернет търговци”, прогнозира Тони Танев. Наблюдават се опити за преговори на текущи наеми и условия и препозициониране на локални и регионални търговци. Професионалните складови оператори ще увеличат пазарния си дял, посочи още той. Производствата и тежката индустрия продължават да работят, не се очаква ръст на освободените площи с отпаднала необходимост.

„Начинът за борба с коронавируса предполага намаляване на социалните контакти и придвижването, което намалява активността на клиентите независимо от интереса им. Туристическият сезон е пред риск да се провали, което е фактор за търсенето”, коментира представителят на компанията за Бургас Валентин Косев.

В Русе пазарът е на пауза, но не е замразен. Очаква се спад на цените на имотите, за да може пазарът да се раздвижи. Наблюдава се свиване на търсенето с над 80%, намаляване на работата заради извънредното положение, преговарят се и наеми. „Ще се стигне до освобождаване на складови площи заради липса на споразумения” е прогнозата на Юри Дудев.

Рязкото спиране на някои браншове ще принудят всички да работят на ниски обороти. „На фона на превантивните мерки заради заплахата за здравето е добре увеличаване на капацитета на работа посредством дигитални технологии”, коментира за региона на Плавен Ангел Иванов.

На пазара във Велико Търново не се наблюдават съществени промени, коментира Любомир Филипов, но допълва, че липсват проекти, което ограничава търсенето. Също така се отлагат проекти в строеж. Някои предприятия реорганизират бизнеса и разширяват складовите и промишлените си площи.

„Бизнесът изчаква очертаването на по-ясни перспективи пред икономиката. Запитванията през последното тримесечие в региона на Пазарджик намаляват няколко пъти, активността е основно от клиенти, развиващи бизнес с хранителни стоки, които търсят складове под наем. Малко собственици проявяват гъвкавост и намаляват цените. Видимо предлагането се увеличава, предимно на малки площи 100-400 кв.м, докато търсенето се свива. Търсят се имоти от клиенти с кеш, но цените не удовлетворяват купувачите”, казва Стоян Фингаров.

„Трудно е да се прогнозира кога ще се раздвижи търсенето”, коментира Катя Белчева. Заради разположението си Шумен е подходящ за позициониране на куриерските фирми предвид и че има по-евтини площи в сравнение с другите по-големи градове наблизо, пред завършване са и нови, модерни складове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА