Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 11:21 11 987 4

Завишен интерес към обезценени имоти

  • бгсклад-
  • складове-
  • индустриални имоти-
  • симеон митев

През 2021 година се наемаха складове предимно от клас „Б“

Завишен интерес към обезценени имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на складови площи продължи да търпи развитие и през втората година от пандемията. През първото полугодие на 2021-ва клиентите търсеха площи предимно между 200 и 500 кв.м. След юли преобладаваха наемателите на складове между 400 и 800 кв.м. Търсенето и сделките за имоти над 1000 кв.м бяха много малко на брой. „Заявките бяха реализирани главно с проучвателна цел от наемателите – за да прецизират дали условията към момента са по-добри и с тази информация за пазара да се опитат да влияят за понижаване на цените при преговори с наемодателите“, казва Симеон Митев, управител на „БГСКЛАД“.

„Реализираха се сделки основно в клас „Б“ за прилични помещения с добра локация. Важно е също да се спомене, че имаше малко изключения – професионално изградени складове клас „А“, разположени на добра логистична позиция, които си държаха цените независимо, че не бяха в София и Пловдив“, допълва той. Цените в страната варираха от 2 до 3,5 EUR/кв.м, а за София нивата бяха между 2,5 до 4 EUR/кв.м.

„При покупко-продажбите се наблюдаваше интерес най-вече към обезценените имоти, които започнаха да излизат на пазара. Търсеха се главно имоти за покупка на цени между 7 до 9 години възвращаемост. Другият полюс, който се наблюдаваше – имаше много високо оферирани имоти от собственици, повлияли се от по-голямото увеличение в жилищния сектор. Тук искам твърдо да подчертая, че кривите при повишаването на цените на жилищата и индустриалните имоти не успоредни – при индустриалните имоти увеличението е много по-плавно, в сравнение с ускорението при жилищните. Имаше покупки на терени и дори се случваше оферти излезли скоро на пазара да се реализират за една-две седмици. Доста добър беше примерът в гр. Пловдив – с по-голямо търсене и намаляло предлагане за изтеклата година, но пак повтарям – на имоти с ненадвишени пазарни цени и разумни собственици“, допълва Митев.

Проджект мениджмънт при индустриалните имоти

При 85% от случаите се наблюдаваше строителство главно на поръчкови индустриални имоти. Другите 15% останаха за строителството и довършителните работи на спекулативните проекти, строени с цел отдаване под наем. Много от инвеститорите замразиха своите проекти и започнаха да търсят професионален консулт при нас, за да намерят най-оптималните варианти и възможности за бъдещето строителство на техните обекти, условията да отговарят максимално повишените изисквания на новите наемодатели, свързани и с КОВИД мерките.

Пазарът за следващата година ще се запази със същите нива при средния таргет и очаквана динамика при по-големите проекти клас „А“.

Очаквам по голямо движение в строителството на нови и големи логистични площи на база на развитието на това в Европа. На лице са и вече новите играчи от СТП с големите си проекти. Консултираме и още няколко големи проекти, които са на фази покупка на земя и регулация, които ще излязат на пазара скоро.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДПС ГЕРБ

    9 3 Отговор
    Основни купувачи са мафиотите от ГЕРБ,ДПС,БСП,НДСВ и т.н. - но Рашков ги знае и ще има конфискация и съд до десето коляно!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 хе хе хе

    20 1 Отговор
    Всеки ден по някиолко новини внушаващи на простия материал, че най-умното нещо което може да направи е да вземе ипотека и да си купи какъвто ида е имот :)
    Същата серия я имаше и около биткойна. Но последния падна с 30 000 долара, та сега се мълчи по темата.
    Чудесно са ":спечелили" верующите на пропагандни онлайн матриалчета :))))
  • 3 че те

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДПС ГЕРБ":

    ако конфискуват хилядите имоти на калпак депесаро-гербераст, държавата ше може на всинца ни да ни раздаде по 2 апартамента с държавен наем.
    Ама кой ще е този смел човек, да разследва като как дръугарят Х и другарката У дса се сдобил ис по няколко стотин имота?
  • 4 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДПС ГЕРБ":

    И чакала знае, че вълците ядат агнета, ама.....