Last news in Fakti

17 Януари, 2023 17:57 3 098 1

Два фактора пренаредиха приоритетите в този сегмент от недвижимите имоти

  • бгсклад

Постоянно търсене на нови, модерни складови обекти клас „А“ с площ от 1000 до 5000 кв.м

Два фактора пренаредиха приоритетите в този сегмент от недвижимите имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на складови площи у нас продължи да се развива в една несигурна година (бел. ред. 2022 г.). „Продължи затвореният омагьосан кръг между инвеститорите и купувачите, респективно наемателите. Инвеститорите търсят гаранции от клиентите си, а последните искат построени и готови индустриални обекти. Това поведение беше продиктувано от несигурността“, коментира Симеон Митев, управител на БГсклад.

Три фактора подхранваха несигурността в сегмента през изминалата година. На първо място това беше войната в Украйна, нестабилната политическа и икономическа обстановка у нас и последствията от мерките свързани с пандемията от коронавируса.

Що се отнася до пазара на складови площи, то цените на клас „А“ и „В“ се повишиха с 0,5 до 1 EUR/кв.м, а на клас „С“ достигнаха от 1 до 1,5 EUR/кв.м.

През изминалата година се отчете ръст в предлагането на обекти под наем.

„На пазара продължи липсваха нови складови площи за продажба и наем. Пазарът през 2022-ра година беше главно на наемодателите, защото по-хубавите и малкото на брой обекти, които излизаха на пазара, се отдаваха веднага, дори още по време на строеж.

Повиши се търсенето на терени за индустриални обекти, което доведе и до 15% увеличение спрямо 2021-ва година.

Поскъпването на строителните материали и високия инфлационен индекс доведе до скок в цените на строителството. Това по своя начин повлия двояко. Част от строителите увеличиха наемните си цени на готовия продукт, а останала част замрази проектите си.

Войната в Украйна и коронавирусната криза пренаредиха приоритетите в бизнеса. Много от сегментите от първа необходимост увеличиха обемите си и влязоха на място, където досега са били стоките и продуктите от непърва необходимост.

Много украински инвеститори и компании потърсиха обекти в България. Те обаче не бяха подготвени за пазара тук и техните „розови“ очаквания не им помогнаха бързо да се адаптират към българският пазар. През първите два-три месеца след войната имаше стъписване, предвид българската обстановка на пазара и след това, лека-полека те започнаха на наемат и купуват обекти в България.

Засилен бе интересът към складови площи от 200 до 500 кв.м, но главно сделки се правеха на имоти от 300 до 800 кв.м. Постоянно бе и търсенето на нови, модерни складови обекти клас „А“ от 1000 до 5000 кв.м, главно от чуждестранни компании, влизащи в България.

Интерес и повишено търсене имаше на складове и терени за покупка в централната част на градовете, предвид желанието на куриерските компании да наемат складови площи в близост до жилищните райони.

Наблюдаваше се тенденция при големи търговски обекти да отделят част от складовата си площ и да се отдават под наем като складове клас „А“ и „В“.

„Пазарът на индустриални площи в България през изминалата година беше умерен и се наблюдаваха признаци на увеличение и търсене на нивата преди кризата с коронавируса. Надявам се, че през 2023-та тази тенденция ще продължи. Ще проследим актуалният пазар през май месец на конференцията, която регулярно правим всяка година“, заключава Митев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 щИРЛИц

    0 1 Отговор
    ГЕРБ и Гешев също пренаредиха приоритетите си в един основен - да ПАЗЯТ ЛИЧНОСТТА НА БОЙКО чиста и неопетнена и да го издигнат на пиедестал , като един жив ПОЛУбог ! Това е да имаш приоритети на магарета , които сам Вожда е СЛОЖИЛ на посовете им !