11 Февруари, 2021 11:18 1 746 14

Значим спад има в случаите на COVID-19 по света

  • пандемия-
  • спад-
  • коронавирус-
  • заразени-
  • починали-
  • здраве-
  • сзо

Искрица надежда, че светът поставя повратна точка в усилията си за ограничаване на пандемията

Значим спад има в случаите на COVID-19 по света - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Броят на новите случаи на COVID-19, регистрирани в световен мащаб, намалява за четвърта поредна седмица, сочат данните на Световната здравна организация, които дават искрица надежда, че светът поставя повратна точка в усилията си за ограничаване на пандемията, съобщава Си Ен Ен, предаде агенция БГНЕС.

Броят на смъртните случаи от COVID-19, регистрирани в световен мащаб, също намалява за втора поредна седмица, като 88 000 смъртни случая са отчетени през миналата седмица, което е 10% спад в сравнение с предходната седмица, според СЗО. Повече от 3,1 милиона нови случая на COVID-19 са съобщени по целия свят миналата седмица, заяви СЗО в своята седмична епидемиологична актуализация. Това е 17% намаление спрямо предходната седмица и най-малък брой случаи в световен мащаб от седмицата на 26 октомври 2020 г.

„Въпреки че все още има много страни с нарастващ брой случаи, в световен мащаб това е обнадеждаващо“, казва седмичната актуализация на СЗО. САЩ са регистрирали най-голям брой нови случаи с 871 365. Тази цифра обаче представлява 19% намаление на случаите в сравнение с предходната седмица, според данните на СЗО. Бразилия, Франция, Русия и Великобритания също са сред страните, които отчитат най-голям брой нови инфекции в световен мащаб, отбелязва СЗО, въпреки че всички отчитат спад в сравнение с данните от предишната седмица.

От всички региони, в сравнение с предишната седмична актуализация на СЗО, Африка отчита най-голям спад в случаите, с 22%, докато Източното Средиземноморие има най-малко, с 2%. Като цяло, новите случаи в Латинска Америка и Карибите представляват повече от половината от всички нови случаи в световен мащаб, с повече от 1,5 милиона нови инфекции и повече от 45 000 смъртни случая. В световен мащаб има близо 107 милиона случая на COVID-19 и повече от 2,3 милиона смъртни случая от вируса от началото на пандемията, според данни от университета „Джон Хопкинс“. Седмичните нива на инфекция са намалели с близо една трета на 7 февруари в сравнение с пика в началото на януари. Много страни се надяват, че ваксините ще предложат изход от кризата.

Но докато някои страни вече са приложили милиони дози, около 130 държави, в които живеят около 2,5 милиарда души, все още не са приели единична доза, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебреесус на сесия на организацията в петък. Ранните данни тази седмица, показващи, че ваксината на „Oxford /AstraZeneca“ може да осигури само “минимална защита” срещу леко до умерено заболяване, причинено от варианта на коронавирус, идентифициран за първи път в Южна Африка, потискат оптимизма в някои квартали. Ваксината „Oxford /AstraZeneca“ е по-евтина и по-лесна за транспортиране и съхранение, отколкото някои други ваксини, одобрени за употреба до момента и като такава е посочено, че играе ключова роля в борбата с пандемията в страни с ниски и средни доходи. Тази сряда СЗО публикува своите междинни препоръки за употребата на ваксината „Oxford / AstraZeneca“ при хора над 18-годишна възраст. СЗО препоръчва ваксината да се дава с интервал от осем до 12 седмици.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахаххаха

    6 3 Отговор
    А в БГ има скок на забилели, понеже нема ваксини! Искат да св ваксинираме, но нема с какво! Дебили!

    Коментиран от #5

  • 2 честен ционист

    6 4 Отговор
    За Великден пак ще ви затворим по къщурите.
  • 3 Последния Софиянец

    10 4 Отговор
    Астра Зенека осигурява минимална защита,а една Тиква поръча 90 процента от ваксините за България от нея.За рушвет разбира се.

    Коментиран от #13

  • 4 aaaaaa

    8 1 Отговор
    у нас расте....докато една тиква се хвали отново,че сме най - добре в европа....що така?
  • 5 Охоххохо

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ахаххаха":

    Да не си мислиш, че е заради ваксините. Я виж какъв е световният процент на ваксинираните?
  • 6 Спинозен

    7 1 Отговор
    31 години го влача,не искам да умра от Ковид,не е честно!
  • 7 КОВИД ЗОМБИ

    6 0 Отговор
    Средствата за масова дезинформация са в играта на тази изтереия всявана умишлено от финансово заинтересован кръг от финансисти. Пропагандата тръгна основно от фалирала Италия!
  • 8 Разбира се

    8 0 Отговор
    Сега вируса се е насочил към България най вече 🤮🤮🤮🤮 нали идват избори 🤮🤮🤮🤮 трябва да се най мнго
  • 9 ТОДОР СТОЯНОВ

    6 1 Отговор
    ТИЯ ВЕЧЕ НЕ ЗНАЯТ КВО ПРИКАЗВАТ!
  • 10 Психиатър

    8 1 Отговор
    Целта е всяване на страх и е постигната
  • 11 нашия

    5 1 Отговор
    по света може и да има -но я вижте какво казва нашия тарикат от НОЩ-пак не е в час или е-един бог знае-а той самия най-малко

    Коментиран от #14

  • 12 Е как

    7 0 Отговор
    Миналата седмица нали беше рекорд?
  • 13 Много ти е стара информацията.

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Поръчаха почти 3 милиона дози на ваксините на Phizer и Модерна. А от Астра Зенека бяха поръчали много, защото е най-евтина и се съхранява най-лесно. А и не е РНК. Нали много ви беше страх да не ви бръкнат в безценните гени уж. Такива като теб само да плюят ги бива. Все ще намерят кого и за какво...Жалък си.
  • 14 Какво общо има общата ситуация по

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "нашия":

    света с това, което се случва у нас. Тук сме с едни от най-хлабавите мерки в Европа, а и те повсеместно не се спазват. Има места в България, където нещата започват пак да излизат от контрол. Само да не почнат пак да мрат хора пред болниците.Засега има плавно нарастване на броя на заразените и влизащите в болница у нас, но има държави като Португалия, където все още умират по над 200 души на ден. И в Словакия са доста зле. А никъде няма драстично разпускане на мерки. Точно обратното е налице. На много места в Европа се изискват вече по-висок клас предпазни маски.