Last news in Fakti

15 Февруари, 2021 09:54 1 809 65

Корнелия Нинова: Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците

  • корнелия нинова-
  • бсп-
  • коронавирус

Стъпките, които БСП ще предприеме в здравеопазването ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки, защото ще засегнат много интереси. Това няма да разколебае левицата да ги реализира

Корнелия Нинова: Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците - 1
Снимка: БГНЕС

Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците. Този водещ принцип в сектора на здравеопазването Корнелия Нинова потвърди като един от приоритетите за БСП. Пред БНТ в събота Нинова още веднъж заяви, че левицата ще предложи промяна на модела, а не просто увеличаване на парите за здраве.

От БСП обещават няколко важни решения в тази посока и очакват те да срещнат яростна съпротива, защото ще засегнат много интереси. Но не отделните интереси, а здравето на всеки български гражданин трябва да бъде в центъра на системата, смятат социалистите, които са решени да работят за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване.

Една от първите стъпки в ще е болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения.

Друг приоритет е регионалното здравеопазване, където хората имат големи очаквания по отношение на спешната помощ, доболничното и болничното лечение. Неотдавна Нинова припомни, че хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там, тези в Смолян - в областта да има поне една денонощна аптека, а родилките в Търговищко - да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

Друга спешна стъпка е задържането на кадрите в здравеопазването. БСП предлага това да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Според Нинова държавата трябва да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и специалисти, с ангажимент след това те да останат в България.

Наложителна според БСП е промяната и в лекарствената политика. Първо, като се намали ДДС на лекарствата а оттам – и на цената им, тъй като те са регулирана стока. И второ, търговете за лекарства да се поемат от здравното министерство, а да не се правят във всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество може да се постигне по-ниска цена.

Още през есента, когато се обсъждаше бюджетът на НЗОК, Корнелия Нинова нарече абсурдно твърдението на управителя на касата, че сега не е време за промени. „Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора“, заяви лидерът на БСП.

Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НИНОВА....БИВШ ЧЛЕН НА ...СДС

    15 26 Отговор
    А КОЙ ЩЕ ПЛАЩА......

    Коментиран от #13

  • 2 самолечител

    16 17 Отговор
    Само баламите плащат здравни осигуровки на тая мафия.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 2 Отговор
    Здравето е най голямото богатство!
  • 4 Последния Софиянец

    18 2 Отговор
    Не трябва да се прави политика от здравето.
  • 5 адеее

    23 9 Отговор
    а нещо за тиквата - затвор, съд - нещо от някоя партия - стара, нова - ммм
  • 6 Рашка с прашка

    13 21 Отговор
    Вярно е, че здравето не трябва да е стока, но то струва пари - за инфраструктура на лечебните заведения, за мед. техника и консумативи, за заплати на мед. персонал. Здравето си има цена, и ако тя не се плаща а се манипулира административна, се стига до мизерия и недостиг на добри специалисти. А вие другарко Нинова и вашата партия сте специалисти по мизерията.

    Коментиран от #44

  • 7 БАЙ СУЛЬО

    23 20 Отговор
    ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ТОЗИ КОЙТО ПРЕКРАТИ ЛЪЖАТА С КОРОНА ВИРУС ,ЩОМ КуРНЕЛИЯ ИЗЛЪГА ЧЕ БОЛЕДУВАЛА ОТ ЛЪЖАТА КОРОНА ЗНАЧИ И БСП ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ИЗТРЕБВА ХОРАТА С РНК.

    Коментиран от #18

  • 8 Го4о

    11 21 Отговор
    След реформата "Нинова" колко лекари ще напуснат страната, а останалите ще работят като таксиметрови шофьори?

    Коментиран от #25

  • 9 НИНОВА....БИВШ ЧЛЕН НА ...СДС

    14 10 Отговор
    ИМА ХОРА КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ СЕ ПРАВЯТ НА БОЛНИ....И ТАКА БЕЗ ДЕН ТРУДОВ СТАЖ......КОЙ ПЛАША ЗА ТЯХ.....
  • 10 !!!?

    14 13 Отговор
    Лецемерие паракселанс - ако здравето не се търгуваше в болниците Нинова можеше да стигне само до стълбите на COVID отделението в Пирогов и сега само портрета и' щеше да виси в коридора на Позитано !!!?

    Коментиран от #16

  • 11 нашия

    14 7 Отговор
    Ааааа....добро утро....разбрахте май -след 30 години мор за раята
  • 12 Българка

    19 9 Отговор
    Кои са собствениците на частните болници? В тях реално лекуват ли от ковид или само по документи за усвояване на пътеките? Снощи имаше репортаж за възрастна жена с ковид, която е потърсила помощ по спешност и е оставена да чака 7 часа. Приета е след остра намеса на близките й. И това е в момент, когато България е оазис според хвалбите на вожда!

    Коментиран от #40

  • 13 нашия

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "НИНОВА....БИВШ ЧЛЕН НА ...СДС":

    нали плащаш данъци ..как кой....при бай тошо кой плащаше...да не би да си се пипал по джоба тогава като ходиш на доктор...а болните с десетки проценти по малко

    Коментиран от #22

  • 14 КККККК

    8 16 Отговор
    Обещано от Нинова :-))))) Не беше ли обещала също и ,че ще си даде оставката ако не спечелят и след това рязко си смени мнението.От колко време сте в Парламента ? Освен скандали ,какво друго направихте за България ?Видяхме и като управлявахте ,какви ги надробихте.Егото ви е толкова голямо и толкова сте заслепена от манията си по властта,че не виждате нищо друго !
  • 15 ааьж

    4 6 Отговор
    Мале мале.....чудеса.....
  • 16 Българка

    11 11 Отговор

    До коментар #10 от "!!!?":

    Хвала на теб! Веднъж да признаеш, че под мъдрото ръководство на шайката всичко е корупция, връзки и стока!

    Коментиран от #20

  • 17 eX Комуняга

    4 10 Отговор
    като си върнем баш комунизъма няма да е така
  • 18 КККККК

    9 19 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ СУЛЬО":

    Че си Сульо е ясно от простотията в поста ти.Познавам няколко такива ,които също викаха как било измислица и нямало Ковид,а като стигна и до тях и влезнаха в болница рязко смениха мнението!

    Коментиран от #24

  • 19 Нинова, Организирате се, Договаря те се

    8 3 Отговор
    За Контрол в Избирателните, секции най вече в Ромските и там където са Помаци, турци, каквито искат да се наричат?? Цв. ЦВ ЩЕ ТЪРСИ НАЙ МНОГО ПОДЪРЖНИЦИ И МАНИПОЛАЦИИ В Чикаго, там трябва да се наблюдават изборите, да има в комисиите хора, които не са на Вълневи!!!! Иначе ще стане, като на Кметските избори в София!!!! Договаряй те се за Комисиите??? С Константинов Немога да ви дам съвет, Дано Щетата от него да НЕЕ Голяма!!
  • 20 !!!?

    12 8 Отговор

    До коментар #16 от "Българка":

    Ти признаваш, че Нинова е съучасник на "шайката"...а да не говориме, че "шайката" произлиза от същото котило - БКП !!!?
  • 21 Аз40🏴‍☠️

    11 4 Отговор
    Трябва да се изкорени далаверата и да бъде даден тотален приоритет по изграждането на чисто нов здравен сектор. Никакви задължителни ваксини, никакви плащания от гражданите за болната система и т.н. Всичко да се поема единствено от бюджета. Да бъдат уволнени и разследвани "доктори" продаващи "здраве".
  • 22 НИНОВА....БИВШ ЧЛЕН НА ...СДС

    10 9 Отговор

    До коментар #13 от "нашия":

    И КЪДЕ ПО СВЕТА Е КАТО ПРИ *БАЙ ТОШО*...

    Коментиран от #26

  • 23 трпх

    9 7 Отговор
    Никакви стъпки няма да предприеме Нинова. Човек, който е бил опозиция само за да внася вотове на недоверие 2 пъти в годината, няма да предприеме нищо.
  • 24 БАЛКАНДЖИ ЙОВИ

    16 6 Отговор

    До коментар #18 от "КККККК":

    КО СТАНА БЕ ЩЕ МРЕШ ЛИ ОТ КОРОНА ЛЪЖАТА?ПЛАТЕН ПРЕДАТЕЛ.
  • 25 трпх

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Го4о":

    Те, лекарите, и сега масово напускат страната. Щом сега е най- добре за лекарите, според теб, защо бягат от Бг?

    Коментиран от #39

  • 26 нашия

    5 2 Отговор

    До коментар #22 от "НИНОВА....БИВШ ЧЛЕН НА ...СДС":

    при умните управници е като при него

    Коментиран от #35, #63

  • 27 Щом не ви харесват

    12 8 Отговор
    Предложенията на Нинова, мрете бе.Плащайте здравни вноски,но когато

    о влезете в " Бяла Престилка- ООД." пак ще плащате.И то здравата.И официално и неофициално.Неофициалното в пъти повече.Дори леглото плащате- 7 кинта на ден.И лекарства купувате по рецепти от ЕООД- защото ги няма по пътека.И за операция ще ръсите хилядарки.И на санитарка,на медсестра.Ей, така,за отскок! За голямата бяла престилка- поне пет- шест бай Ганъовки.Но за отскок.Иначе ще бъдете" И сам войнът е войн!"Истината е ,че всяка година се увеличават милиардите.Ежегодно,се правят промени в бюджета.И не стигат.ЗАЩОТО СЕ КРАДЕ В УЖАСЯВАЩИ РАЗМЕРИ. Краде се официално и от над 280 частни болници.Частник,но прибира хилядарки от Здравна каса,по клинични пътеки.Това ли искате?

    Коментиран от #31, #37

  • 28 Корнелкеееее,

    5 4 Отговор
    Системата на здравеопазване е една и съща и в България,и в Германия,ама първо вземи прочети "Криворазбраната цивилизация",за да не падаш на нивото на Еднокнижника!Чипа,чипаааа докато не им смените на 80%-ните дебили,и Господ да ви напише правилата файда нема да има!

    Коментиран от #45

  • 29 ЛЛЛ

    13 3 Отговор
    Да на думи е прекрасно, на същото мнение съм, че болниците и лекарите изобщо като цяло не бива да са търговски дружества, трябва си реформа в здравеопазването из основи. Само че на думи е едно а на дела друго. Времето ще покаже
  • 30 Гост

    11 2 Отговор
    Нищо от тези пожелания няма да се случи.Ще я ликвидират само ако започне да прави тези реформи.Тук става въпрос за милиарди няма как да и го позволят.Много преди нея се пробваха ,но нищо не направиха.

    Коментиран от #62

  • 31 Верно ли?

    11 5 Отговор

    До коментар #27 от "Щом не ви харесват":

    Или си младок под 30 години или дърт комунист на над 70!Забрави 90-те години къв мор беше по болниците(плащаше си дори бинтовете и спринцовките,и носехме чаршафите от вкъщи),а преди 90-та изискуемостта на "връзки"(сега го наричат корупция),за да получиш качествено лекуване!
  • 32 Факт

    11 4 Отговор
    Съгласен съм с другарката Нинова, само че процесите започнаха по тяхно време и голяма част от болниците са под контрола на отговорните другари от БСП. Ако смятах че БСП е различна организация от ГЕРБ щях да гласувам за тях.
  • 33 Гост

    11 3 Отговор
    Преди изборите всичките о*репки почват да говорят много хуманно. След изборите веднага забравят какво са обещавали. Пример - протежето на тая.
  • 34 Корнелкееее

    10 5 Отговор
    Кажи тая система къде е предлагаш къде съществува по света?В Северна Корея ли?
  • 35 НИНОВА....БИВШ ЧЛЕН НА ...СДС

    8 3 Отговор

    До коментар #26 от "нашия":

    НЯМА ТАКОВА ЧУДО КАТО ПРИ * БАЙ ТОШО * ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ..МОЖЕ БИ САМО В СЕВЕРНА КОРЕЯ....ДРУГАРИ
  • 36 Тая явно пропагандира нова далавера

    8 4 Отговор
    Живота на хората никога не е бил от значение в бегето никога
  • 37 Верно ли?

    6 6 Отговор

    До коментар #27 от "Щом не ви харесват":

    За без пари(безплатно) искаш да те лекуват?Ти за без пари ке работиш ли?А по-сладко от краденето през държавната хранилка министерството нема!Това,което предлага Ниво ще доведе до тотално обезкървяване на лекарското съсловие-тук ще останат най-некадърните дохтори!

    Коментиран от #46

  • 38 Аз па викам да пречукаме политиците

    5 1 Отговор
    С камъни
  • 39 Защо ли?

    5 5 Отговор

    До коментар #25 от "трпх":

    Кои бягат?....Младите!Защо един млад се маха оттук?...Защото не вижда РЕАЛИЗАЦИЯ!Болниците са окупирани от възрастни дохтори възпитани в духа на социализЪма и комунизЪма!При намаляващо население от 9 на 6 милиона дали има място и работа за всички,а?
  • 40 Това

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    което пишеш е станало точно в държавна болница, но е важното да плюеш, нали!

    Коментиран от #43

  • 41 Боко

    1 3 Отговор
    Пак лъжеш бе,не ти ли омръзна бе,махай се бе българоубиец.
  • 42 Причините,

    4 2 Отговор
    За болестите какви , са Нинова ?

    Коментиран от #48

  • 43 Българка

    9 2 Отговор

    До коментар #40 от "Това":

    Здравеопазването на всички болници е под ръководството на глутницата. И е в пълен хаос навсякъде.
  • 44 qwerty

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Рашка с прашка":

    Не разбрахме обаче, като си има цена, защо не отидохте да я платите в частните болници, а изприпкахте да се лекувате в държавните от коронавируса?
  • 45 Хлъц

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Корнелкеееее,":

    Знаеш ли,колко са общо лекарите( без стоматолози- те са на собствена хранилка,но пску лапат и от общата) в страната.Приблизително 20 х. При 4,45 милиарда годишно от бюджета,и население около 6 милиона, ако се контролират прозрачно,през пряк контрол, ще останат пари,пррдостатъчно за заплати на лекарите.Предостатъчно,за да работи тук,а не в чужбина.1/3 да се пренасочва към тях,няма да има лекар под 4 бона нето.И то от самия старт ,като лекар.Навън може да получи и повече.Но като калкулира разходи за наеми, консумативи,храна,детски разходи за градина или училище,ще си остане тук.Защото е по изгодно.И е в Родината си.В родния град,сред близки и приятели.Бягат, защото тази 1/3- над милиард и половина,преминават над 80% в ръцете на шепа баш доктори,в администрацията,шефове клиники- старите хиени.Да сте прочели някъде,шеф на болница, клиника,известен хирург да е отишъл навън? Че кой ще му дава там заплата, като у нас.Кой ще му плаща 30-40-а някой по 70 бона месечно.Обърнато в евро няма такива заплати за масовите специалисти.

    Коментиран от #47

  • 46 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Верно ли?":

    При соца здравеопазването беше напълно безплатно и имахме едни от най-добрите лекари. Здравната ни система тогава беше много по-хуманна и развита, от сегашната. Не говоря за технологиите и какво са можели да лекуват с тогавашна апаратура и лекарства. Те са въпрос на развитие на техниката и химията, не на полит строя.

    Коментиран от #54

  • 47 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Хлъц":

    Какво им обясняваш? Познавам зъболекари, които за две години си купуват СЛК.
  • 48 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #42 от "Причините,":

    Хубав живот, безгрижен, с чист въздух и чисто производство и улици. Превърнаха ни в роби на запада. Превърнаха ни децата в жрици и лакеи. Превърнаха ни в боксови круши за електората си. Превърнаха страната ни в кош за опасни боклуци, а богатствата й подариха на чужденците, на концесия, срещу 5% комисион. Вместо да живеем като царе с природните си ресурси, те ги подариха на чужденците за 5% от придобитото. За нас няма от тези 5%, но пък има за продажниците.

    Коментиран от #49

  • 49 Болестите,

    4 1 Отговор

    До коментар #48 от "Гост":

    Идват от: нерви, мизерия и настинка!
  • 50 БСП И ДПС

    3 1 Отговор
    КОГА ЦЕ ВЪРНЕТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ПАРТИЙНАТА СУБСИДИЯ.КОЙ КОЙ ПРЕДЛОЖИ ПЕЕВСКИ. КОЙ СЕ ЦЕЛУВА С ДОГАН ПО ПЛОЩАДИТЕ.
  • 51 БЪРЗО

    4 2 Отговор
    ТЕХНОИМПЕКСОВА В ЗАТВОРА, А ХОТЕЛА НА ХАЛКИДИКИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА.
  • 52 НАТО ВЕЦ

    2 2 Отговор
    По убеждение и бидейки наемен работник, демек пролетарий съм ляв. Като грамотен човек обаче, няма как да се съглася с подобни намерения, най-малкото защото правилият програмата не знае, че всички болници, били частни или държавни са регистрирани както по Търговския закон, така и по Закона за лечебните заведения. Проблемът въобще не е в собствеността. Даже "държавните" са бездънни дупки, хранещи няколко милионера и гарантиращи мизерията на останалите.
  • 53 стоян

    8 1 Отговор
    А другарката Курнела защо не отиде да се лекува в общинските болници в София а тайно и със връзки се ореди във военна болница -сигурно е с чин генерал от ДС

    Коментиран от #64

  • 54 стоян

    3 3 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    До 46 ком -вярно казваш другарю -само че кумунягите 1985 година ако бяха отворили границите не само докторите и чистачките от болниците щяха да избягат в прогнилия запад
  • 55 Кси

    2 2 Отговор
    Е, нали са търговски дружества, Костов управление, тъй ги сгласи
  • 56 Tarnovetz

    1 0 Отговор
    Властта също не бива да се търгува а да се даде на хората
  • 57 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    КАКВИ БИ БИЛО СЪЩЕСТВОТО В СЕРИАЛА --- "А ВО НИН -ЯИ ЛЕН Р О К " ---МОЖИ БИ МИВКА ИЛИ КЕ НЕФ !?!?!?
  • 58 Перо

    2 2 Отговор
    Хората са решили проблема отдавна! С ИЗКЛ.на 1-2 държавни болници,всички други са частни и имат договори с един от над 10 различни здравни планове с разнообразни оферти за лечение,в които членуват и си плащат осигуровките всички граждани или синдикати. При спешен случай,бърза помощ закарва пациента в най-близката
    болница,след което се уведомява личния лекар и в рамките на 1-2 денонощия пациента се прехвърля в болница,която има договор с неговия здравен план и лечебната процедура продължава,според регламента на здравния план. Явно корупцията в БГ пречи да се изпълнят елементарни неща и да остане само НЗОК, под контрола на мутрата и частни болници да източват касата. БГ е държавата с най-голямо доплащане на здравни услуги от населението!
  • 59 шопендар

    2 2 Отговор
    нинова ,популизма /популизъмът/ти,вече не хваща декиш,здравето е стока,не лъжи хората.и бъбреците,и сърцата си имат цена,по скоро хората трябва да се научат да заделят пари и за здраве когато могат,
  • 60 Перо

    1 1 Отговор
    Хората са решили проблема отдавна! С ИЗКЛ.на 1-2 държавни ,ведомствени болници,всички други са частни и имат договори с един от над 10 различни здравни планове с разнообразни оферти за лечение,в които членуват и си плащат осигуровките всички граждани или синдикати. При спешен случай,бърза помощ закарва пациента в най-близката
    болница,след което се уведомява личния лекар и в рамките на 1-2 денонощия пациента се прехвърля в болница,която има договор с неговия здравен план и лечебната процедура продължава,според регламента на здравния план. Явно корупцията в БГ пречи да се изпълнят елементарни неща и да остане само НЗОК, под контрола на мутрата и частни болници да източват касата. БГ е държавата с най-голямо доплащане на здравни услуги от населението!
  • 61 Бай...

    2 0 Отговор
    N4! През тези мрачни и мътни години на прехода, със здравето не се прави политика, а пари! Много и много мръсни пари за сметка на бедния народ! Каката е права и дано да успее да го направи, както го вижда и както трябва!
  • 62 Русенец

    0 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Не я слушай! Нейния гален кмет в Русе така обещаваше, да се бори с отровните фирми за екологията на града. А какво стана? Седна на стола и почна да преследва бабите с печките на дърва. И за да се допребори със замърсителите, прие новият ПУП на града, който променя статута на индустриална зона Тегра, от ППЗ, на ЧПЗ, даваща право на химическа индустрия да работи в региона. Такива са им обещанията на тия. Няма как да ме накарат, да им повярвам. Чудя се, как все още има кой да им вярва? За толкова години имаха няколко управления и всеки път - тотален крах. Насърбал съм им се на попарата.
  • 63 НОВО ПЕТ

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "нашия":

    КЪДЕ ПО СВЕТА ГО ИМА.....А ДРУГАРИ.....
  • 64 НОВО ПЕТ

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "стоян":

    А КАК Е ПО СВЕТА....ДРУГАРИ КОМУНИСТИ.....
  • 65 НИНОВА ЕКСПЕРТ КРАДЕЦ

    2 0 Отговор
    НАЙ ГОЛЯМАТА КРАЖБА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ДЪРЖАВНАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ. ВСИЧКИ ГЛАДНИ КОМУНДЕТАТА СТАНАХА МИЛИОНЕРИ.