Last news in Fakti

27 Февруари, 2021 12:41 2 571 21

Проф. Илко Гетов: Още две ваксини чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата

  • проф. илко гетов-
  • илко гетов-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • ваксиниране

Едната е тази на "Джонсън и Джонсън", а другата също е РНК, както на "Пфайзер" и "Модерна", обясни представителят на България в Европейската агенция по лекарствата

Проф. Илко Гетов: Още две ваксини чакат одобрение от Европейската агенция по лекарствата - 1
Кадър: БНТ

"Решението за масовата ваксинация беше правилно, но за съжаление, проблемът с фамцевтичната индустрия и това че не са пресметнати потребностите на фона на разгарящата се епидемия, доведе до отмяна."

Това коментира в съботния сутрешен блок на БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

"Средно в света 3 на 100 човека са ваксинирани. Най-широко покритие в ЕС има в Малта - там почти 15% са ваксинирани, от нашите съседи с най-много е Сърбия - почти 19%, България се приближава към 2,9 на сто, тоест средното за света", обясни проф. Гетов.

Той е категоричен, че в България могат да се използват само разрешените в ЕС ваксини и то доставени директно от производителя.

"Чисто регулаторно няма как да се случи внасяне на ваксини от трети страни. Унгария е използвала т.нар. възможност за национално решение за руската ваксина и могат да я прилагат само и единствено на територията на страната. При нас вариант за солови акции няма", заяви проф. Гетов.

"Не бих казала, че имаме основания да се колебаем и да избираме - и двете ваксини имат една цел - да създадат имунитет. Това показват и указанията на експертните комисии, публикувани на сайта на МЗ", обясни клиничният имунолог проф. Мария Николова.

"Хората могат да бъдат спокойни. Мисля, че отливът на "Астра Зенека" е временно препятствие, прави се всичко възможно да има гъвкавост в логистиката и мисля, че кампанията ще постигне поставената цел", допълни тя.

"В момента две ваксини се разглеждат активно за одобрение от Европейската агенция по лекарствата - тази на "Джонсън и Джонсън", а другата също е РНК, както на "Пфайзер" и "Модерна", обясни проф. Гетов. Много активно се работи и по пускането на "коктейла" от моноклонални антитела, с който президентът Тръмп беше лекуван", допълни той.

Относно ваксинирането на бременни проф. Николова обясни, че препоръката на Борда по акушерство и гинекология е жени, които планират бременност в близките месеци, бременни са или кърмят, би трябвало да се въздържат от ваксинация по простата причина, че сега действащите ваксини не са тествани върху бременни.

"Теоретично е напълно възможно и се правят клинични проучвания за съчетаване на две дози от различни проучвания - в Оксфорд тестват препарата си в съчетания с ваксината "Спутник", всичко това обаче все още е в процес на клинични проучвания", обясни проф. Николова.

По думите ѝ, ключът не е в антителата, а в клетките на имунната памет - от тях зависи колко ще продължи и колко ще е ефикасен имунитетът ни след ваксинацията.

Проф. Гетов допълни, че компаниите много усилено работят за добавяне на трета доза след известно време за новите мутации на вируса. Хапче за коронавируса обаче скоро няма да има. От "Астра Зенека" разработват назален спрей за директно впръскване в лигавицата на носа, а до средата на март ще е факт и "коктейла" от моноклонални антитела.

"Ваксините обаче са най-ефективният начин за справяне с пандемията", подчерта проф. Гетов.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая

    21 2 Отговор
    му информация никому не е нужна , но като е на яка хранилка , нека и той каже нещо по темата , с която лягаме и ставаме !
  • 2 На 04.04

    18 2 Отговор
    Пандемията приключва. Чао Тиквино.
  • 3 ужас

    24 1 Отговор
    Тоя защо го е страх да каже, че втората ваксина, която се разглежда е руската. Целия ЕС е пълен с мижитурки, които треперят за местата си.

    Коментиран от #7

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 SSss

    16 5 Отговор
    Правете разлика между ваксините.РНК ваксините променят генетичния код,докато Китайските и Руската са органични,както всички други видове за различни болести до 20.11.2020г.Разликата межди органичната и РНК ваксините е като разликата междуи Пиратка и Aтомна бомба.И двете гърмят,но едната е само за звук а другата унищожава всичко живо.

    Коментиран от #6, #11, #16

  • 6 анализатор

    1 16 Отговор

    До коментар #5 от "SSss":

    Ако човек взема на сериозно глупостите ви, лекарите все още щяха да лекуват с вендузи и пускане на кръв...

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 SSss

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "анализатор":

    Ако беше малко грамотен,щеше да знаеш,че до 20.11.2020 беше абсолютно забранена,каквато и да е интервенция към генетичния код на човека.Коментарати за вендузите,няма да го коментирам,защото нямаш мозък да разбереш каква е идеята на коментара.
  • 9 Перо

    16 2 Отговор
    При нас варианта е само корупция! В Унгария и Словакия може да се внася руска и китайска ваксина,а в Мутристан,само разрешените от небългарски институти и лаборатории,т.е. от ЕС. Тогава защо се инвестират пари и се работи за БГ ваксина?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ха ха

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "SSss":

    "При нас възможност за солови акции няма".А интересно защо при унгарците има такава възможност?
  • 12 Иван

    12 1 Отговор
    "Чиcтo рeгулaтoрнo нямa кaк дa ce cлучи внacянe нa вaкcини oт трeти cтрaни. Унгaрия e изпoлзвaлa т.нaр. възмoжнocт зa нaциoнaлнo рeшeниe зa руcкaтa вaкcинa и мoгaт дa я прилaгaт caмo и eдинcтвeнo нa тeритoриятa нa cтрaнaтa. При нac вaриaнт зa coлoви aкции нямa" - ЗАЩО при нас няма вариант? Със какво сме толкова различни от унгарците????

    Коментиран от #17

  • 13 Да питам

    4 0 Отговор
    Какво стана с ваксината рязработвяна от БАН?

    Коментиран от #15

  • 14 Да отговоря

    8 0 Отговор
    Бойко я унищожи чрез некадърно финансиране и неглижиране, като всичко което сътвори
  • 15 БАН

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да питам":

    Ваксината от БАН е в четвърти стадий на изследване и може да се пусне веднага,ако бъде одобрена от здравното министерстзво и се намери производител.Парите за нейната разработка са от Франция(Луи Пастьор) и нито стотинка от България.Защо да се пуска българска,като няма как да се краде от неината стойност.ГЕРБ одобрява само това,от което може да открадне поне 50% за шкафчето.И най важното за нея е,че не е РНК а органична и няма да има промяна на генетичния код на човека.
  • 16 Kiko

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "SSss":

    Нa прocтoлюдиeтo, тeзи нeщa умишлeнo нe ce oбяcнявaт,зaщoтo aкo ги знaят,никoгa нямa дa ce вaкcинирaт c РНК вaкcинa, a хaйдуцитe oт ГEРБ иcкaт дa cи нaпълнят шкaфчeтaтa зa пocлeднo.Eдин път прoмeни ли ce гeнa,тoвa ce прeдaвa пo нacлeдcтвo.Aкo e вкaрaнa cтeрилнocт,и пoкoлeниeтo ocтaвa cтeрилнo и нямa прoдължeниe.Aкo ca вкaрaни рaзлични нaнoчacтици,кoитo прeдизвиквaт инфaркт или мoзъчeн удaр и пoкoлeниeтo(aкo гo имa) щe cтрaдa oт cъщитe cимптoми.Зaигрaвaнeтo c чoвeшкия гeн e прecтъплeниe и мoжe дa ни върнe 2 милиoнa гoдини нaзaд при мaймунитe.И тoзи път,мoжe дa нямa eвoлюция нa мaймунитe дo прaиcтoричecки чoвeк,a чoвeшкaтa цивилизaция прocтo щe изчeзнe.
  • 17 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    И Австрия има същия вариант.Всъщност ЕС, в лицето на главния комисар по здравеопазване казва обратното на това което дрънка тоя,а именно че всяка държава в рамките на собственото си законодателство,има право да си договаря лекарствени форми,в случая ваксини, с държави извън ЕС.Между друтото същото го каза и проф.Чорбанов. Кой казва истината не е ясно. Факта е обаче ,че други държави от ЕС си договориха количества с руснаците,а и се заговори за съвместни производства в близко бъдеще.
  • 18 Сандо

    4 0 Отговор
    Е,ако едно посолство даде разрешение,може да има и други ваксини.
  • 19 Аз40🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    1 год. не им омръзна да зарибяват бабички по телевизиите. Яко кинти фъркат за целта, за няколко бабички в повече.
  • 20 Новинар

    0 2 Отговор
    голям е проф. гетов. Кой го откри?
  • 21 ЛЪЖАТ НИ

    2 0 Отговор
    Нaй-мaлкo 16 души ca умрeли в Швeйцaрия cлeд кaтo ca били вaкcинирaни cрeщу кoрoнaвируc, cъoбщaвa Нaдзoрният oргaн нa пaзaрa нa лeкaрcтвa Swissmеdiс. Рeгулaтoрът e изcлeдвaл 364 cъoбщeния зa пoдoбни рeaкции cлeд вaкcинaция. Oт тях199 ca cвързaни c прeпaрaтa нa Pfizеr, a 154 — c вaкcинaтa нa Mоdеrnа. Cрeд тях 95 ca cъc ceриoзни рeaкции, включитeлнo и 4 cлучaя нa aнaфилaктичeн шoк и 16 c лeтaлeн изхoд.