Last news in Fakti

1 Юли, 2021 18:04 3 122 15

Експерт: "УЕФА ще отговаря за смъртта на много хора"

  • уефа-
  • евро 2020-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксина

Британското правителство междувременно препоръча на запалянковците да не пътуват до Рим тази събота, където Англия ще играе на четвъртфинал срещу Украйна

Експерт: "УЕФА ще отговаря за смъртта на много хора" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Близо 2000 души, които са били на мачове от Европейското първенство в Лондон, са се заразили с коронавирус. Германският здравен експерт Карл Лаутербах дори заяви, че "УЕФА ще е отговорна за смъртта на много хора".

Най-радикална беше оценката на здравния експерт Карл Лаутербах, който каза, че УЕФА ще носи отговорност за смъртта на много хора. Но и без това критиките относно препълнените стадион по време на Европейското футболно първенство са предостатъчно. По всичко личи, че в Лондон вече са се заразили голям брой футболни запалянковци.

Десетки хиляди по трибуните и други, които празнуват извън стадионите, в повечето случаи - плътно едни до други – и то в градове, в които Делта вариантът на коронавируса в момента се разпространява много бързо. Вече има данни, които потвърждават, че всички досегашни критики са били оправдани.

Властите в Шотландия смятат, че около 2 000 нови случаи на инфекции с коронавирус се дължат именно на срещите от Европейското футболно първенство. Две трети от онези 1991 души, които са с положителни тестове за коронавирус, са присъствали на мачове от първенството в Лондон - противно на препоръката да не пътуват дотам. Лондон в момента е едно от големите огнища на коронавирус в Европа.

400 заразени са били на стадиона

На 18 юни Шотландия игра на лондонския „Уембли“ срещу Англия пред 22 500 зрители на трибуните. От тях около 400 души са били заразени, съобщиха шотландските здравни власти. Много други също са се заразили, но извън стадиона - докато са празнували из заведенията в града или на частно организирани партита.

Още повече зрители по трибуните имаше на мача с Германия: в „Уембли“ бяха допуснати близо 42 000 зрители да гледат срещата от осминафиналите на първенството, когато Германия загуби от Англия с 0:2. А за полуфиналите и за финала на турнира дори е планирано да бъдат допуснати 60 000 зрители на стадиона. Да припомним, че германското правителство обяви Великобритания, заедно с Русия и Португалия, за рискови страни - заради Делта мутацията.

Феновете не спазват дистанция

Критиките основно са насочени към Европейската футболна федерация УЕФА. Най-прям е експертът на германските социалдемократи по здравните въпроси Карл Лаутербах, който смята, че УЕФА ще трябва да „отговаря за смъртта на много хора“. В Туитър той написа, че мачът (с Германия) е показал за пореден път, че феновете на стадиона не спазват дистанция, често се прегръщат и крещят с пълно гърло“. Той смята, че със сигурност на стадиона са се заразили стотици хора, които от своя страна ще заразят хиляди други.

Критично се изказа и вицеканцлерът Олаф Шолц. Пред „Зюддойче Цайтунг“ той каза: „При цялата радост от зрелищните мачове ме притеснява това, че на някои от стадионите се пускат по твърде много зрители“. В тази връзка той припомни колко усилия са били необходими за поставянето на пандемията под контрол в Европа. „Сега това може много бързо да бъде проиграно“, предупреди той.

УЕФА: отговорни са местните власти

Баварският министър-председател и лидер на Християнсоциалния съюз (ХСС) Маркус Зьодер също разкритикува европейската футболна централа, чието поведение било неприемливо. По думите му, броят на зрителите по трибуните бива увеличаван „без смисъл и цел“.

От УЕФА отхвърлят критиките - също и във връзка с предстоящия в петък четвъртфинален мач между отборите на Швейцария и Испания в Санкт Петербург. В Русия инфекциите в момента също се разрастват. На запитване от агенция ДПА от УЕФА са отговорили, че не се предвиждат никакви промени или отлагане на двубоя. „Окончателното решение относно броя на допусканите на стадиона зрители се взима от местните власти“, твърдят от УЕФА.

Британското правителство междувременно препоръча на запалянковците да не пътуват до Рим тази събота, където Англия ще играе на четвъртфинал срещу Украйна. В италианската столица в момента има сравнително малко на брой нови инфекции. Освен това италианските власти изискват 5-дневна карантина за всички, които пристигат от Великобритания. А това означава, че британските фенове така или иначе не биха могли да присъстват на мача в събота.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хохо

    10 4 Отговор
    И как ще отговаря ?Аре да чуем и ние с гайдите...
  • 3 Стоян Александров

    16 4 Отговор
    Пълни глупости. Пълни. Да умираме ли вече ? Хайде ЕС вече затворници и смъртници ли сме ?
  • 4 Иван

    18 5 Отговор
    Аре трайте бе, фашисти! Колко е удобно да продължава безкрай пландемията! Аре завивайте се през глава с оная вашата яловица и си трайте!

    Коментиран от #14

  • 5 123

    2 19 Отговор

    До коментар #1 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Когато отказалите ваксина подпишат съгласие, че ще покрият всички разходи при евентуално лечение от Covid-19

    Коментиран от #7

  • 6 Трудовакъ

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Ако ваксината е произведена в САЩ и ЕС - никога! Би трябвало ако има пострадали лица от ваксината - странични ефекти, вкл. и смърт, фармацевтичните гиганти да носят ПЪЛНА и неограничена имуществена отговорност по чл. 45 от Закон за задълженията и договорите или по друга норма от нашето право. При вноса на ваксините се подписва договор, в който ясно трябва да са записани отговорностите на производителя и да се уточни изрично, че приложимо право ще бъде единствено БЪЛГАРСКОТО, като и че компетентен съд ще е единствено БЪЛГАРСКИЯТ! Може да се предвиди, че вносителите ще внесат в БНБ гаранция за добро изпълнение в размер на 500 млн„ щатски долара, примерно, от които на първо време ще се покриват уважените съдебни искове. Тази сума е смешна за транснационални монополи, каквито са фармацевтичните и химическите гиганти. Това е и причината, поради която много български граждани се въздържат от ваксиниране. Абсурдно е фармацевтичната мафия да бъде облагодетелствана по такъв безумен и брутален начин за сметка на целокупното население. Аман от предатели и изменници!
  • 7 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "123":

    Защо да подписват такова нещо, като са си плащали здравните осигуровки с години? Ваксата е ДОБРОВОЛНА, а здравните осигуровки - ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ. Пък и вакснатите ще подпишат ли, че ще поемат изцяло на свои разноски евентуалните бъдещи странични дефекти върху здравето им?

    Коментиран от #8

  • 8 кин

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Няма смисъл да изпадате в обяснителен режим с такива хора, мисловният процес там е спрял.
  • 9 Аз съм тук

    10 2 Отговор
    Господарите искат да ваксинират 7 800 000 000 милиарда ОВЦЕ
  • 10 миро

    6 1 Отговор
    този "експерт"внимателно да навие на руло експертизата и да я положи там където слънце не огрява.дано да му хареса.
  • 11 Теро

    3 1 Отговор
    Тоя Лаутербах е психически болен. И няма изобщо нужните знания да прави тея изявления. Търсете интервюта с бившата му жена в ЮТюб. В Германия все повече хора го вземат на мезе. Само държавните медии му поддържат имиджа...
  • 12 УЕФА

    3 2 Отговор
    Кинтите са ни по важни от живота на балъците, които ходят на мачове.
  • 13 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    3 1 Отговор
    НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЗАЩО ИЗТРИХТЕ СЛЕДНИЯ КОМЕНТАР (КРИЕТЕ ЛИ ИНФОРМАЦИЯ): "Клиничните изпитвания се регулират от федералното/националното правителство и от медицинската професия. Защитени сте от НЕРАЗРЕШЕНИ изпитвания без Ваше съгласие посредством един процес, известен като ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ.

    Информираното съгласие означава, че Вашият лекар и/или медицинската сестра по проучването ще ви обяснят изчерпателно клиничното изпитване и заедно с формуляр за информирано съгласие могат да ви предоставят пакет от информация за изпитването."
  • 14 ARGON

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Ковид-фашизъм в действие. Еврейските глобалисти няма да ни оставят на мира.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.