Last news in Fakti

14 Декември, 2021 10:39 950 9

Д-р Здравков: Сливането на Педиатрията и "Лозенец" няма да осигури комплексна детска грижа

  • д-р здравков-
  • сливане-
  • болница лозенец-
  • педиатрия-
  • детска грижа

"Относно екипа на болница "Лозенец", да, те имат добра клиника по педиатрия, но не съм убеден дали останалите структури биха могли да работят с деца", обясни д-р Благомир Здравков.

Д-р Здравков: Сливането на Педиатрията и "Лозенец" няма да осигури комплексна детска грижа  - 1
Снимка: БНТ

Това преобразуване би имало смисъл ако решава фундаментални проблеми на детското здравеопазване - липсата на комплексна детска грижа, кадровият дефицит и материално-техническата база. Това коментира в студиото на "Денят започва" д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в София. Повод за неговия коментар е решението на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров за сливане на Педиатрията с болница "Токуда".

Неговото мнение обаче е, че със сливането на двете лечебни заведения не се решават основни проблеми, най-важният от които е - реализирането на комплексна детска грижа.

"Нашата болница е с профил "вътрешни заболявания", няма хирургия, няма ортопедия, няма кардиохирургия. Без тези ключови звена комплексна детска грижа няма как да бъде реализирана. Относно екипа на болница "Лозенец", да, те имат добра клиника по педиатрия, но не съм убеден дали останалите структури биха могли да работят с деца", обясни д-р Благомир Здравков.

Според него устойчивото решение за изграждането на модерна и съвременна детска болница е залегнало в програмата на новото правителство, а именно "необходимост от изграждането на изцяло нова детска комплексна болница с предварително изготвен детайлен анализ". Д-р Здравков подчерта и потребността от очертаването на конкретни стъпки за решаване на кадровия дефицит.

Много години детското здравеопазване беше приоритет само на думи, а действия нямаше, допълни д-р Здравков.

Надява се на добър диалог с новия здравен министър проф. Асена Сербезова.

"Нашата дейност няма как да върви без подкрепата на държавата. Това, което много ясно трябва да се изясни е позицията на екипа, необходимостта от комплексност и евентуални решения, които можем да подадем, а тя като принципал да прецени доколко са удачни изобщо за нашите пациенти", заяви д-р Здравков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 1 Отговор
    От децата няма далавери.Искат да лекуват менискуса на Тиквата и пневмонията на Локумчев
  • 2 Спиране

    4 3 Отговор
    На осигуровки .Премахване на частни болници.Прекратяване на бялата мафия .Обучение на билкари и махане на бели престилки
  • 3 112

    4 0 Отговор
    Със сливането , някой трябва да си ходи ,от топлото местенце, пък и заплатата е 4500 лв. и за това ще има т.н. съображения !
  • 4 ПОЗДРАВЛЕНИЯ

    2 0 Отговор
    ШИРОКО ВИЖДАЩ НЕЩАТА
    ДАНО ИМА КОЙ ДА ГО РАЗБЕРЕ
  • 5 Нормално

    3 2 Отговор
    Ще скача. Герберастките боклуци вече не могат да крадат, както при Тлъстия рекетьор. А и отдецата не се печели колкото от незаконните трансплантации.
  • 6 Да попитам

    2 1 Отговор
    Тая гербава калинка, не е ли прекалено млада за директор на болница с 48 хил лв месечна заплата ?
  • 7 Д - Р Здравков?? Адвокат ли си на

    5 0 Отговор
    болница Лозенец?? ОПГ Лозенец!! Незаконни, криминални Трансплантации!! Болница За Политици, Мафиоти и Олигарси с Пари и всякакви висши държавни Чиновници!! Беше до сега и Персонала и иска това да продължи?? Тя нее частна Болница на Персонала нито На Привилегираните пациенти, които е ползват!! Държавна Болница, но хората обикновените нямаха достъп до нея!! Това Трябва да свърши,!! Държавата, Министъра решава, как ще се ползва по нататък!! Стига с тизи Привилегии!! А персонала може да подава молба и да напуска, който желае!! Но Едвали да се случи!! Много им харесва Държавна Болница, работеща като Частна!! Държавата(народа) плаща а те трупат пачки?? До тука!!
  • 8 5483

    0 0 Отговор
    Цялото "здравеопазване" е навряно в София
    В Крумовград, Ивайловград, Свиленград Тополовград Елхово Бургас не живеят ли вносители на здравни вноски?
    Какъв път трябва да изминат за да получат "здравна" помощ???
    Мега болници в Софя! Тук там в някой университески град можеш да получиш "здравна" помощ!!!
    Дебата не е за национална детска болница, а за национално здравеопазване и пак да не се измъкнат с оная глупост болниците да не са търговски дружества, а Какво да са????
  • 9 Леля Петра

    0 0 Отговор
    Кеф е да се обгрижва болен министър или депутат.Изкуствени усмивки и любезности.А знаете ли децата,къде ги набутват?Заплати,премии,а педиатрията е в 1970г.