Last news in Fakti

3 Януари, 2022 21:21 8 626 2

Кожата издава за липса на витамин C чрез този симптом

  • витамин c-
  • недостиг-
  • липса-
  • симптоми-
  • кожа-
  • грижа за кожата

Състоянието на кожата видимо се влошава при недостиг на витамин C

Кожата издава за липса на витамин C чрез този симптом - 1
Снимка: Shutterstock

Човешкото тяло не може да произвежда витамин С в големи количества, така че всички ние трябва да си го набавяме редовно чрез храната. Основният източник на този витамин са пресните зеленчуци и плодове. Консумацията на малки количества от тях може да доведе до недостатък или липса на витамин С. Същевременно специалистите отбелязват, че има редица признаци, които показват дефицита на този витамин в организма ни, пише електронното издание medikforum.ru, цитирано от actualno.com.

Грубата кожа и неравностите по нея са едни от най-честите и същевременно с това пренебрегвани симптоми на проблема. Експертите обясняват, че витамин С е отговорен за производството на колаген - протеин, който прави кожата гладка, еластична и с равномерна текстура. Но в условията на неговия дефицит настъпват неблагоприятни промени свързани със състоянието на кожата.

Когато тялото ни не получава витамин С в необходимото количество повече от три месеца, може да възникне състоянието фоликуларна кератоза, известно още като "настръхнала кожа". В случай на кератоза кератинът (белтъчно вещество) започва да се натрупва в порите на кожата, провокирайки прекомерно кератинизиране и появата на папули. В резултат на това повърхността на кожата става неравна и груба. Този симптом често се появява областта на предмишниците, бедрата и задните части.

Друг кожен симптом, който може да бъде свързан с липсата на витамин С, са синините, които не отшумяват за продължителен период от време.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Самуил

    1 0 Отговор
    Нема страшно