15 Януари, 2022 13:38 4 001 43

Проверка на карантината: Защо повторно заразени остават нерегистрирани в системата?

  • карантина-
  • проверка-
  • повторно заразени-
  • система-
  • нерегистрирани

Изнесените имунизационни пунктове в големите градове работят отново

Проверка на карантината: Защо повторно заразени остават нерегистрирани в системата? - 1
Снимка: БГНЕС

Три пъти повече COVID заразени от оздравелите за денонощие. Коронавирусът отбеляза пореден ден с близо 7000 инфектирани. Здравни инспектори алармират за проблем в системата - повторно заболели не излизат в списъците им, съобщават от bTV.

Изнесените имунизационни пунктове в големите градове работят отново.

На фона на високия брой заболели текат засилени проверки на карантинираните по домовете, остават ли обаче непосетени част от заразените?. От октомври досега в област Перник новите случаи не са спадали под 500 на 100 000 души.

От здравната инспекция вече отчитат как са се отразили празниците на разпространението на заразата.

"Мога да направя едно сравнение да речем в рамките на 3 седмици от 600 и няколко на 100 000 отиваме към днешна дата на 1104 на 100 000", казва : Д-р Росица Иванова –директор на "Надзор на заразните болести"- Перник.

И признават за недостатък в системата, който пречи всички да бъдат регистрирани и открити. Оказва се, че повторно заразените не излизат като такива, а инспекторите разчитат на съвестта на заболелите, за да се подадат сами.
„Масово, на ден по 15-20 лица се подават и ги няма в списъка и ние няма как да ги знаем и как да ги потърсим. Чак, когато излязат от карантина и отидат при личния лекар за болничен - се оказва, че ги няма в системата. И се почва едно звънене проучване, изработване на документи“, обяснява Даниела Георгиева, която е гл. инспектор "Надзор на заразните болести" – Перник.

Продължават и проверките на карантинираните по домовете.

"Успяваме, но не на 100%, ходим на адреси там, където имаме затруднение и не можем да се свържем. Абсурдно е - ние нямам как да ги обходим, Перник не е малък град", каза Георгиева.

Друг проблем за съставяне на епидемичната картина се оказва и откриването на контактните лица на пациентите в тежко състояние.

За желаещите да се имунизират и през двата почивни дни продължават да работят ваксинационните пунктове , както в болниците, така и изнесените в търговските центрове и метростанциите.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 луд умора нема

    50 1 Отговор
    Повечето се отказаха да броят заразените, но тия са по католици от папата.
  • 3 Цоликофер

    50 4 Отговор
    Карантинна полиция няма ли да създадете? Крайно време е! Има едни сополиви които не се заключват в къщи. А даже има и едни заразени които не знаят, че са болни и си вършат ежедневните задачи. Това е недопустимо за ковидфашизма. На заразени които не са под ключ, да им се отнемат правата.
  • 4 Хи хи хи

    7 19 Отговор
    Еееех ша крият новозаразените ми .....нали трябва да бъдат по добри от миналото управление !!! Е ТОВА са честните , почтенните, можещите знаещите ....!!!!
  • 5 КИРО...КИРО ....

    41 6 Отговор
    Ще ни умориш , ако не от глад , ще е от студ , ако не от студ , ще е от КОВИД !!!!
  • 6 kkk

    46 3 Отговор
    Записвайте си:

    НЕ СЪЩЕСТВУВАТ "ПОВТОРНО ЗАРАЗЕНИ"- това са случаи дали ФАЛШИВО ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ някога си назад във времето които сега се разболяват.

    НЕ Е ВЪЗМОЖНО просто. Ваксини се създават само срещу вируси срещу които организма си изгражда имунитет като целта на упражнението е да си изградим имунитет без да срещаме самият вирус. Аз и 90% от населението поне сме имунизирани срещу шарка, заушка и поне още 5 неща предаващи се при контакт с болен. Лично аз поне 10 пъти съм контактувал ПРИНУДИТЕЛНО с болни от шарка и заушка за да може ако не ми е подействала ваксината да се заразя, да преболедувам и толкова. НЕ СЪМ се заразил, значи имам изграден имунитет. По същата схема и логика гледайте сегашното вирусче- слагате си работеща ваксина (ама такава НЯМА) или преболедувате и сте готови с имунитета, няма как пак да се заразите с туй недоносче ковид. Това, че сте имали положителен тест (който не различава сезонен грип или папая от ковид) и сте го изкарали леко или "безсимптомно" изобщо не означава, че сте хванали някога си ковид- шансът да бил дежурният грип е поне 30%

    Коментиран от #9, #14, #15

  • 7 Васил

    5 30 Отговор
    Това се знаеше отдавна че като минат шест месеца след преболедуване пак си на панфгара няма доживотен имунитет

    Коментиран от #21

  • 8 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    30 1 Отговор
    ей ихремата стана ковид!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Locco

    32 1 Отговор
    Няма да спрете да манипулирате, ей! Защо сравнявате заразени с излекувани? Заразен не означава болен. Сравнявайте болни с оздравели. Аме не ви изнася, защото сигурно над 90% от новозаразените нямат дори симптоми.
  • 11 КОКО

    33 2 Отговор
    Като наблюдавам как вървят нещата, изглежда всички приемат достоверността за "вируса" и точността на PCR тестовете за Факт! И масово забравиха, кулата от карти се гради именно на ФАЛШИВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА!
    Остана единствено "здравен проблем", с който да се борят!
    Като в студената война: "Трябва да измислим враг с когото да се борим, за да има основание да крадем милиарди през военната индустрия!"
    Доколкото си спомням преди "пландемията", през 2018, 2019-та години, че и по-рано имаше препълнени стационари с респираторно болни.
    Защо тогава никой не виеше, като вълчица на пълнолуние?
    Вярно - нямаше по 1500лв за болен и 3000лв за починал!
  • 12 ТаУмВзе

    20 1 Отговор
    Колко ваксани по 6 пъти са го карали по 2 пъти?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ваксиниран1403

    6 21 Отговор

    До коментар #6 от "kkk":

    Това, че боледувал от сегашния вирус не може да се разболее повторно го разясни на тези които го изкараха повторно вече знам за 33 случая на познати. Преди четири месеца бяха 14, а преди шест месеца бяха само 10. Познавам и един които преди два месеца се зарази за трети път даже. Ако някои очаква доживотен имунитет срещу респираторен вирус без значение дали естествен след боледуване или изкуствен след ваксинация е просто наивен. Ако имаше такава нещо от грип всеки щеше да боледува само веднъж в живота си или щеше да се ваксинира еднократно.

    Коментиран от #19, #22, #24

  • 16 ПЕНКО

    11 0 Отговор
    ЗАЩО ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ И ИНТЕНЗИВНИТЕ ОСТАВАТ ПРИБЛИЗИТЕЛНО ЕДНО ЧИСЛО ??????????!!!
  • 17 XXL

    19 2 Отговор
    Не е зле да проверите още, защо от поне 2 месеца насам се фалшифицира статистиката за броя на АКТИВНИТЕ случаи у нас. Оздравелите и новозаразените, които са под карантина за 14 дни и за това време се броят за болни, нарочно не се отписват от официалната държавна статистика като оздравеят или след 14 дни. Официалните данни са в "статистика в отворен формат" на coronavirus bg. Проста сметка колко са новозаразени за последните 14 дни, колко има в болниците, и като се има впредвид че част от хоспитализираните са в боница повече от 14 дни, сочи, че у нас в момента има около 70 хиляди активно болни, а не 149 хиляди както лъжат официално.
  • 18 Тъмен субект

    15 2 Отговор
    500 на 100 000 в обл. Перник!!!! Това е 50 на 10 000. Епидемия според класическата епидемиология ( един от най-старите клонове на медицината) епидемия има при 200 на 10 000. Всеки сам да "преценя".
  • 19 Баш софиянец

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран1403":

    Пухи спокойно! Знаем че трепериш за 5-6 доза. Ще те огрее няма страшно!
  • 20 селтак

    11 2 Отговор
    Щото са от боцнатите!
  • 21 Ball

    10 2 Отговор

    До коментар #7 от "Васил":

    Със съпругата ми го изкарахме преди 14месеца ,ходим без маски ,дори на морето бяхме без маски били сме контактни на работното място и не се заразихме повторно,а ваксинираните се разболяха дори изкараха по-тежко от мен,лежах 18 дни 11 от които с кислородна маска 72% сатурация,а дядото неваксан го изкара преди 2 месеца безсимптомно.
  • 22 Ок!!!!!

    10 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран1403":

    Абе ти си познавай, колкото искаш, но той точно това ти обяснява, че тестовете са фалшиви. Дават грешни резултати. Дава ти положителен а ти не си болен пт ковид, а от грип. Затова даже и СЗО си призна, че тестовете за ковид са НЕВАЛИДНИ. Затова и в САЩ ги отхвърлиха, защото не са верни! Точно така е:ако човек прекара ковида, той изгражда имунитет до живот и вече не може да се разболее от ковид, но виж.. Може да се разболее от някой грип.

    Коментиран от #23, #25, #27

  • 23 Копипасте

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ок!!!!!":

    От статия по темата във ФАКТИ от лятото на 2021г. : "Хиляди фалшиви позитивни проби за коронавирус в Швеция.
    Неверните резултати са най-вече от PCR тестове на хора с леки симптоми, подобни на тези, предизвиквани от коронавируса. Грешките били открити в две лаборатории, при анализ на ефективността на PCR тестове, произведени в Китай. Установено било също, че въпросните тестове, произведени в Китай от компанията „Би Джи Ай Джиномикс” не показват разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса." Това не е нещо ново, колега!
  • 24 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Ваксиниран1403":

    Кеша на Ковид
    Зеленият сертификат щял да ограничи заразата и да се справи с кризата. Всъщност сертификатът доказва единствено, че си сертифициран. Нищо друго. След като ваксинираните могат да заразяват и да се заразяват, може ли някой смислено да обясни за какво е този сертификат?
    Всичко е една фалшива пандемия, която не може да отговори на единствения въпрос, който всички задават:
    „Защо трябва защитените да бъдат защитени от незащитените, като принуждават незащитените да използват защитата, която не е защитила от заразяване и заболяване защитените на първо място?“
    Никое правителство не иска да отговори на това. И въпреки това продължават със своите садистични блокирания, с тези тиранични схеми за социален контрол, а гневът на света кипи и фантазира за подходящи наказания за измамниците, които продължават този ужас.

    Коментиран от #26

  • 25 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Ок!!!!!":

    На вас тестовите са ви виновни, но не са и статистиката доказва това. Преди 2020 грип и грипни е епидемии непрекъснато имаше, но хората не умираха като сега.
    Починали от всичко в България по години:
    2015 108675
    2016 107031
    2017 109320
    2018 108205
    2019 107815
    2020 126577
    2021 147727
    Още миналата година огромната част от хората се убедиха по възможно най-трудния начин че теорията за отричането на съществуването на вируса е напълно неоснователна. Сега пак по трудния начин, ще се убедят, че траен колективен имунитет към респираторни вируси не съществува. Никога не е съществувал и никога няма да съществува. Имунитета към респираторни вируси е краткотраен независимо да ли е естествен получен след боледуване или изкуствен получен чрез ваксинация. Това няма как да бъде променено от никой и нищо естеството на тези вируси е такова.
  • 26 Ваксиниран1403

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    За съжаление в европейските страни липса истинско желание да решат проблема. Ако такова имаше отдавна щяха да капсулират развъдниците като ги направят по-изолирани и от Северна Корея.Така ще ги принудят или да си решат проблема или да се научат да си стоят във вечна абсолютна изолация. Но не това е идеята епидемията не трябва да свършва, а трябва да се експлоатира.

    Коментиран от #28

  • 27 Копипасте

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ок!!!!!":

    Съществува в научния свят и т.нар. "кръстосан имунитет", но вече никой не го и споменава! Спомена го преди време тази госпожа, но смени вярата и стана КОВИД правоверна и не го споменава вече : "Дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб: Имa имунитeт cрeщу СОVID-19 при прeкaрaнa кoрoнaвируcнa инфeкция в минaлoтo oт БНТ 08:02, 26.10.2020г. Cъщecтвувa кръcтocaн имунитeт и тoвa вeчe e дoкaзaнo oт учeнитe. Тoвa зaяви в cутрeшния блoк нa БНТ "Дeнят зaпoчвa" дoц. Любoмирa Никoлaeвa-Глoмб, зaвeждaщ oтдeл "Вируcoлoгия" в Нaциoнaлeн цeнтър пo зaрaзни и пaрaзитни бoлecти. Тoвa oзнaчaвa, чe aкo cмe прeкaрaли другa кoрoнaвируcнa инфeкция, oргaнизмът имa извecтeн имунитeт и cрeщу СОVID-19."

    Коментиран от #29, #30

  • 28 Копипасте

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Ваксиниран1403":

    Е, ама как така бе, колега! Ваксинирани на 90%, че и отгоре локдаун след нокдаун; в България престараващи се малоумници потрошиха пейките по парковете, в Дания пък избиха норките и т.н., и т.н. и да се излагаш тук и така?! Стегни се и помни, че ние нетолерираните от знаем кой коментатори не ядем доматите с колчетата!

    Коментиран от #31

  • 29 Ок!!!!!

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Копипасте":

    Да, вярвам в това, но в интерес на истината не знаех, не бях чула, че се казва "кръстосан"! Аз прекарах САРС през 2003година,с пневмония в болницата. Пишеше, че сега рози вирус се припокрива л на 80% със САРС! Вярвам, че има изграден имунитет, тъй като съм контактувала многократно със заразени от ковид, бе да се разболея. Последно бяхме компания на заведение (преди да въведат сертификатите) на следващият ден всички с които бях заедно бяха дали положителни резултати за ковид. Едното момиче (30 и няколко годишно) влезе в болницата с пневмония) и всички те бяха ваксинирани. Само аз не съм ваксинирана, и два не съм!
    Значи има три варианта:
    1- те не са били болни от Ковид, тестовете са неверни!
    2- Болни са от ковид, но аз имам имунитет, затова не съм се разболяла.
    3- Карала съм го безсимптомно. Но тук идва въпроса, че ако аз съм го карала безсимптомно, как така не съм заразила колегите на работата... Не може толкова много хора с които съм се срещала после и нито един да не заразя. Дори и без маски.
    За това за мен най-вероятното е, че в действителност имунитета е до живот. А също бях чела, че учени изследвали хора прекарали САРС и доказват, че имали имунитет.
  • 30 Ок!!!!!

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "Копипасте":

    Живея в Гърция и едно момче оот квартала около 25-27 годишно се ваксинира заради пусти сертификати и почина след ваксинацията. Казаха, че в момента на ваксинацията е било болно от ковид, но го е карал безсимптомно и не е знаело.
    Това го пиша, за о ези, които смятат да ваксинират децата си!

    Коментиран от #32

  • 31 Ваксиниран1403

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Копипасте":

    Изобщо не са се престаравали, а просто имитират, че правят нещо.
    Ако ще говорим за успешно справяне чрез ефективни мерки примера е Нова Зеландия.
    Ако всички бяха постъпели като в Нова Зеландия пролетта на 2020 година всичко щеше да приключи за месец и половина и пандемия нямаше да има въобще, но не това беше целта и резултата е налеце 2 години покъсно. Защо не беше всеки да се замисли сам и всичко ще си дойде на мястото. Колкото до ваксинираните ами сравни смъртност в тези страни с нашата и ще разбереш как ги ядем ние и как те доматите.
  • 32 Ваксиниран1403

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Ок!!!!!":

    И без ваксината е щяло да почине просто е било сред тези на който корида не прощава. Рядко но има млади здрави хора които умират заради ковид. Въпрос на гени едни умират други го карат като настинка, но никои не знае при него как ще е. Трябвало е да се ваксинира много по-рано и сега щеше да е сред живите.

    Коментиран от #33, #35

  • 33 Ок!!!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ваксиниран1403":

    Значи безсимптомно го кара, а е щяло да почине, дори и да не си е сложило ваксина? Ти чуваш ли се какво говориш? Ако си заразен с вируса и при добра имунна система може да го караш безсимптомно, но сложат ли ти ваксина в този момент.... си заминаваш... А 30 и няколко годишното момиче с което бяхме на заведение тогава беше с две дози. Месец и половина след втората доза:- с ковид и пневмония в болницата и на кислород....
  • 34 Интензивното

    4 2 Отговор
    Знаете ли от кога сме спрели да броим а тия продължават да си пишат каквото им падне или каквото им се нареди от Европа?Септември на 2021ва разбрахме,че тази пандемия е пландемия, след като всички минахме през нея и единствения починал беше шофьора на линейката.Човека го съсипаха от работа по 24 часа без почивка дремеше в линейката,защото превозвал хора със страшен вирус,които разкарваше като куфари от болница в болница без да бъдат приемани.Знаете ли на какъв шок е бил изложен?Получи инфаркт и си отиде добър човек.Това ни вбеси и казахме край на тая пародия.наши колеги в други лечебни учреждения също спряха.Кой брои и къде брои можем само да гадаем,но бройките не идват от болниците.Сами си правете изводите
  • 35 Ваксиниран1403

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "Ваксиниран1403":

    Ваксинирането на вече заразен човек без симптоми не представлява никакъв повишен риск за самия него. По-скоро опасността е в това, че ако той по- късно появи симптоми и ли неговото състояние стане тежко или почине вследствие на вируса има склонност в обществото това да се преписва на ваксината. Реалната причина обаче е заболяването. Ковид е коварен защото понякога дори и при леко боледувалите и даже при безсимптомно преболедувалите понякога се получават сериозни усложнения и понякога дори и умират хората скоро след боледуването от тромбози, инсулти, инфаркти, сърдечни арести и други такива. Ваксина с 100% ефективност никога е нямало и никога няма да има.Това, че ваксинираното момче е боледувало тежко означава, че ако не е било ваксинирано вероятността да не бе преживяло боледуването е била огромна. При всеки е много индивидуално зависимост от генетични особености. Това е причината и сред кръвни роднини много често да се случва да има повече от една жертва, а при други всички да го карат като настинка.

    Коментиран от #36

  • 36 идън

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    Глупости! В момент на поставяне на ваксина човек трябва да е здрав. Затова преди поставянето би трябвало поставящият ваксината да измери температура, кръвно, да разпита за съпътващи заболявания и какви лекарства приема пациента. И още - и още... Те ваксинират на улицата - в мръсотията все едно хората са добитъкл То при добитъка не се прави така- може би животът на едно добиче е по- ценно от това на човек.

    Коментиран от #38

  • 37 1234

    1 2 Отговор
    Стига лъжи
  • 38 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "идън":

    Човек трябва да е здрав и да няма симптоми на остро заболяване. Тоест ако си 38-40 градуса да не се Човек трябва да е здрав и да няма симптоми на остро заболяване. Тоест ако си с 38-40 градуса не трябва се ваксинираш в този момент, а това няма как да не го усетиш сам. Ако се чувстваш здрав няма защо да не се ваксинираш дори на улицата даже там е много по добре защото вероятността да се заразиш на опашка на открито е много по малка отколкото на такава на закрито в някоя болница.

    Коментиран от #39

  • 39 Идън

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ваксиниран1403":

    Добре. Те нека направят истинска ваксина против коронавируси и ще се тропосам на улицата първа. Ако мислеха за здравето ни трябваше маските и тестовете да са безплатни.

    Коментиран от #40

  • 40 Ваксиниран1403

    1 3 Отговор

    До коментар #39 от "Идън":

    Ваксините са си истински по-добри никога няма да има.Всяка ваксина пази като от заразяване така и от боледуване, но с определени ефективност за всяко от нещата.Освен това тази ефективност не константна, а с времето спада и затова има период на ефективна защита. Никога е нямало и никога няма да има ваксина с 100% ефективност. Срещу респираторните вируси какъвто е този ефективностите на ваксините не толкова голяма и имунитета е кратък.Няма как ваксина каквато и да е тя да създаде дълготраен имунитет към вирус към който и естествения имунитет получен след преболедуване е краткотраен.
  • 41 Пернишки циганин

    2 1 Отговор
    А у маа.лата ходите ли да ги проверявате бе дофторе.. че они не си седът много у къщи ..ама ако им се обадите по телефоно може и да ви уважат ..ама не е много сигурно!
  • 42 незнайко

    3 1 Отговор
    Хора !!! Запитвате ли се защо сега ваксините се подхвърлят под път и над път ??? В началото не бяха хладилни камиони не бяха хладилни камери и фризери а сега как стана така, че в най обикновен хладилник си стоят с месеци ваксините !!! Само гледат срока на годнос а и той как се определя никой не казва !!! ЦЕЛТА Е ПОДЧИНЕНИЕ И ВСЕКИ ДА БЪДЕ НАБОДЕН С ТОВА ВЕЩЕСТВО , КАКВОТО И ДА Е ТО !!!
  • 43 СЛОНА

    0 0 Отговор
    ЩЕ СЕ ИМУНИЦИРАМ ПРОТИВ ТИЯ БОЛЕЖКИ С ГРОЗДАНКА И СЛИВОВИЦА ,А ЗА ДРУГИТЕ С ОТЛЕЖАЛА ОТ СЪЩИТЕ БЕ ВАЩА МАААААМКА