Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 07:05 1 973 17

Проф. Чавдар Ботев: Политиката измести учените при вземането на решения за мерките

  • професор чавдар ботев-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • болници

Отделения си прехвърлят тежки случаи, защото знаят, че няма да получат достатъчно пари по клинична пътека, заяви хематологът

Проф. Чавдар Ботев: Политиката измести учените при вземането на решения за мерките - 1
Снимка: БГНЕС

"Мерките са политически въпрос, учените останаха на по-заден план при взимането на решения. С Омикрон вирусът се върна в обичайния вид за вирусна инфекция. Особеността е, че страшно много хора се разболяха. Това води до риск от натоварване на здравната система".

Това заяви хематологът проф. Чавдар Ботев в студиото на "Денят ON AIR".

Той подчерта, че основен проблем у нас остава неправилното лечение на пациентите с Ковид-19 и честото изписване на антибиотици.

"Пациентите трябва да бъдат изследвани и точно диагностицирани, за да да има по-правилно лечение. Лекари продължават да предписват масово антибиотици. 12 млн. антибиотика са изписани само в аптеките през миналата година. Голям е процентът от хората, които умират с Ковид-19 заради неправилно лекуване", подчерта хематологът пред Bulgaria ON AIR.

И уточни, че при коронавируса проблемът с внезапната смърт все пак съществува.

"Когато са дадени два антибиотика за начало на заболяването, това веднага се отразява на целия организъм. Когато албуминът намалее много, тромбозите стават много бързо. Неправилното лечение е най-големият проблем", каза хематологът.

Според него, ако по официални данни в болниците лекуват 7 000 пациенти, то реалният им брой трябва да е 35 000.

"С Омикрон видяхме проблем с клиничните пътеки - болните влизат за лечение и не могат да си изкарат пътеката, защото оздравяват по-бързо. Така на лечебните заведения не им се изплаща пътеката. Няма смисъл, ако не е необходимо, да се стои всичките дни, вместо пациентът да бъде изписан още на третия ден", заяви проф. Ботев.

Той подчерта и друга практика - отделения си прехвърлят тежки случаи, защото знаят, че няма да получат достатъчно пари по клинична пътека.

"Всеки един началник като види тежкоболен прави всичко възможно да не влезе при него за лечение. Защото това не е остойностено. Проблемният пациент не може да влезе в болница, защото пътеките не покриват разходите. Трябва да има човечност, не може с връзки или корупционни схеми да се влиза в болници", призова хематологът.

Според него не е ясно колко често ще трябва да си поставяме подсилващи дози ваксина срещу COVID-19.

"Ето, Жириновски си направи 8 ваксини и хвана коронавирус. Ако имате 2 ваксини, е установено, че предпазват само 10% от заразяване. С бустерната доза защитата вече е над 50%", заяви проф. Ботев.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Още

    6 13 Отговор
    един теоретик !
  • 2 /////

    31 5 Отговор
    С неправилното лечение на ковида излиза, че лекарите са на % към погребалните бюра.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 За овце

    26 5 Отговор
    Като изключим частта за факсините, останалото е точно така.
  • 4 НЗОК

    12 0 Отговор
    Да превърнем клиничните пътеки в клинични алеи и тротоари !
  • 5 За овце

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    Не. Просто неразбиране, страх и слушане на "авторитети" като МутРафчийски, Кака Радка, Петрунката и други подобни. А, забравих Бай Шиле и онзи с дългото боледуване, май Кунчев беше, но няма нищо общо с Апостола.
  • 6 Ботев

    3 9 Отговор
    Покажете дипломата за професор.
  • 7 Още по времето на оная Тква

    12 1 Отговор
    Учени, интелектуалци бяха булвално изритани от сцената...срам и позор! Убиеш ли културата, убиваш една нация! Бай Тошо не ви ли го каза това несосчета???
  • 8 КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    Печелят повече за смъртен случай. А смъртните случаи правят ПЛАНдемията. Ето защо в цял свят се отпуснаха толкова пари за здравни пътеки и за смъртни случаи. А труповете ги получиха, като си измислиха, че този вирус предизвиквал цитокинова буря и от СЗО препоръчаха всеки грипен да се тъпче с АНТИбиотици и имуноСУПРЕСОРИ. БЕЗ имунна система и лекарства си е героизъм да оцелееш от грипа. В държавите след преминаване на прага от 50% набодени смениха протоколите за лечение, че да изглежда, че инжекциите помагат. Ние не сме минали 50% и сме си по стария протокол.

    Коментиран от #12

  • 9 Иван

    23 2 Отговор
    Д-р Ботев има кураж да каже истината за високата смъртност в болниците. Злоупотреба с антибиотици, грешно лечение и вътрешно болнични инфекции.
  • 10 За протокола

    15 0 Отговор
    Политиката измести науката във взимането на решения ЗА ВСИЧКО!!!
    За икономиката, образованието, науката, демографията и т.н. и т.н.
    За съжаление!
    Защото нашите политици не са сред най-умните, нито сред най-почтените.

    Коментиран от #11

  • 11 Копипасте

    14 0 Отговор

    До коментар #10 от "За протокола":

    За голямо наше разочарование /на простосмъртните БГ граждани/ нaшитe упрaвници изoбщo нямaт рoля c думи в тaзи cвeтoвнa тeaтрaлнa пocтaнoвкa - втoрo хрacтчe или трeтo бoрчe oт дeкoрa! В нaй-дoбрия cлучaй ca шутa, кoткaтa/кучeтo или джуджeтo в мacoвитe cцeни! Aкo нe cлушкaт режисьорите ги oшaмaрвaт! И ceгa дa cи припoмним oтнoвo нaчaлoтo нa прeдcтaвлeниeтo. Мeceц мaрт 2020г., прeд кaмeритe ce нaрeждaт вeтeринaр, шeфът нa пoжaрнaтa, пoлицaй, мaтeмaтик и кoрeмeн хирург зa дa ни cпacявaт oт "вируc". В държaвaтa нямa рeгиcтрирaн "cлучaй", нo грaдoвeтe ca зaтвoрeни c КПП-тa, a външнитe грaници - oтвoрeни. Cцeнaрия ли ви ce cтрувa кaлпaв или aктьoритe ca нeкaдърни?
  • 12 Ковид истерията

    12 0 Отговор

    До коментар #8 от "КОВИД ГЕНОЦИД➡ВЕЛИКО НУЛИРАНЕ➡РОБСТВО":

    се крепи на фалшивите ПСР тестове. Те са абсолютно неточни, но можеш да ги манипулираш. Затова толкова държат на тях. Отпаднат ли, рухва цялата пландемия. Затова е и цензурата, не се дава глас на истински специалисти и юристи. Но пък в противовес на всякаква наука и логика, си изтапаниха математици, лаборанти, мисири и всякаква продажна паплач.

    Коментиран от #13

  • 13 Копипасте от

    9 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ковид истерията":

    Статия във ФАКТИ от лятото на 2021г. Има я статията в архива на сайта!
    "Хиляди фалшиви позитивни проби за коронавирус в Швеция.
    Неверните резултати са най-вече от PCR тестове на хора с леки симптоми, подобни на тези, предизвиквани от коронавируса.Грешките били открити в две лаборатории, при анализ на ефективността на PCR тестове, произведени в Китай.
    Установено било също, че въпросните тестове, произведени в Китай от компанията „Би Джи Ай Джиномикс” не показват разлика между отрицателна проба и такава с ниска концентрация на вируса." И е безспорно това, че ограниченията бяха и са по политически, а не по медицински основания!
  • 14 Това

    6 0 Отговор
    е признание защо толкова хора умряха.
  • 15 КИРИЛ

    5 0 Отговор
    Ако така продължават да лекуват, ясно е защо ще има още много починали.
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    Не знам какви учени сте,но опитайте са да четете.Има мнения на Западните ви учители,че омикрон е дсъщност истинската ваксина срещу Делта,а Ухан първия е истинската ваксина срещу целия сарс ков 2 и заболяването именувано от Главоци- Ковид19...Колкото до преболедувалите Делта смятат,че има вероятност не висока да изкарат омикрон.Ето защо Разслабиха мерките навсякъде и Няма как да цоцате пара от ес!Та е арабийски и вие да се кротнете и да премахнете мерките!Че сте просттфесори на вси им стана ясно,но ако замълчите ПОНЕ ще изглеждате,като мъдреци.....
  • 17 хNх

    2 0 Отговор
    Съд за НОЩ и ЛичнотоМу правителство за всяване на страх и паника!
    Съд за всичките им последователи!