Last news in Fakti

7 Юни, 2023 10:00 837 1

В ОАЕ се увеличава броят на жените, желаещи замразяване на яйцеклетки

  • оае-
  • обединените арабски емирства-
  • закон-
  • замразяване на яйцеклетки

След замразяването на яйцеклетките жените спират да бързат както да си намерят партньор, така и да градят кариера. За да получи здраво потомство, на жената се препоръчва да замразява яйцеклетки до настъпването на 38-ия ѝ рожден ден

В ОАЕ се увеличава броят на жените, желаещи замразяване на яйцеклетки  - 1
Снимка: Shutterstock

В Обединените арабски емирства се наблюдава „значително“ увеличение на броя на жените, които избират да замразят яйцеклетките си, поради новите законодателни облекчения и променящото се обществено мнение относно лечението на безплодието.

Тази процедура дава възможност на жените, които желаят да отложат майчинството, да заченат по-късно в живота, когато естествената плодовитост намалее. Сега жените раждат по-късно, защото има повече възможности за кариера и по-ефективни методи за контрацепция.

Замразяването на яйцеклетки дава на жените вид контрол върху биологичния им часовник. Лекарите казват, че пандемията е затруднила намирането на партньор за жените, засилва тревогите им относно създаването на семейство и води до решението да замразят яйцеклетки, за да спечелят време, преди да срещнат подходящия партньор.

След замразяването на яйцеклетките жените спират да бързат както да си намерят партньор, така и да градят кариера. За да получи здраво потомство, на жената се препоръчва да замразява яйцеклетки до настъпването на 38-ия ѝ рожден ден.

Колкото по-млада е яйцеклетката, толкова повече шансове има зряла жена да роди дете без генетични аномалии.

На 19 декември 2019 г. шейх Халифа бин Зайед Ал Нахаян, тогавашен президент на ОАЕ, обяви нов закон за IVF, който позволява на жените да замразяват ембрионите си за най-малко пет години. Преди това замразяването на яйцеклетки трябваше да бъде одобрено от технически комитет към Министерството на здравеопазването и превенцията на ОАЕ.

Новият закон за IVF, който официално влезе в сила на 1 януари 2020 г., позволи на центровете за репродукция да замразяват човешки ембриони, неоплодени яйцеклетки и сперма. Според стария закон замразяването на човешки ембриони беше незаконно.

Източник: Al Arabiya English

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    1 1 Отговор
    Според мен не е много хубаво човек да се меси толкова много в работите на природата!Човекът трябва да си остане човек,а не робот или клонинг!