16 Септември, 2024 14:28 5 180 7

6 неподозирани симптома на рака, за които всеки трябва да знае

  • рак-
  • миелом-
  • рак на кръвта-
  • симптоми-
  • признаци-
  • тумор

Около 24 000 души са болни от миелом - вид рак на кръвта, който често преминава без очевидни симптоми или изменения в тялото като бучки

6 неподозирани симптома на рака, за които всеки трябва да знае - 1
Снимка: Shutterstock

Всяка година хиляди хора откриват, че са живели със скрит рак, който често няма симптоми в ранните си стадии. Около 24 000 души са болни от миелом - вид рак на кръвта.

По данни на Myeloma UK болестта засяга предимно по-възрастните хора, но може да бъде открита и при хора под 65 години. Заболяването представлява 15 % от раковите заболявания на кръвта и два процента от всички ракови заболявания. След ранните, често безсимптомни етапи, ракът може да бъде болезнен и изключително уморителен за страдащите от него, а към момента не е известно лечение. Въпреки това съществуват лечения, които могат да помогнат.

Myeloma UK казва: „Лечението на миелома може да бъде много ефективно за контролиране на заболяването, намаляване на симптомите и подобряване на качеството на живот. За съжаление обаче миеломът понастоящем е нелечим (терминален) рак.“ Заболяването понякога е известно като множествен миелом, защото може да засегне няколко части на тялото. Това е форма на рак на кръвта, която се развива от плазмени клетки, изработени в костния мозък. Всяка година в Обединеното кралство 5 900 души биват диагностицирани с този вид рак, съобщава Gloucestershire Live.

В ранните етапи няма забележими бучки или подутини, което затруднява откриването и диагностицирането на рака, докато той не е прогресирал. „За разлика от много други видове рак, миеломът не съществува като бучка или тумор. Миеломът засяга местата, където костният мозък е нормално активен при възрастните, като например костите на гръбначния стълб, черепа, таза, гръдния кош, дългите кости на ръцете и краката и областите около раменете и бедрата“, казват от Myeloma UK. Но добрата новина е, че има песнопения, за които можете да внимавате.

Според Cancer Research UK някои от най-често срещаните симптоми са:

  • болки в костите - често в гърба, бедрата, раменете или ребрата
  • счупени кости (фрактури)
  • умора, отпадналост, задух и слабост - това са симптоми на ниско ниво на червените кръвни клетки (анемия)
  • болка, промени в усещанията или слабост - това са симптоми на компресия на гръбначния мозък
  • много инфекции или инфекции, които не изчезват
  • чувство на жажда, по-често отделяне на урина, объркване и сънливост - това са симптоми на високи нива на калций в кръвта

В доклада се казва: „Повечето от симптомите и проблемите на миелома се дължат на абнормални плазмени клетки, които се натрупват в костния мозък. Тези клетки произвеждат анормални видове антитела, наречени парапротеини, което също причинява проблеми.“ Благотворителната организация обяснява за какво да внимавате:

Болка и увреждане на костите

Това е често срещан признак, за който често се съобщава, когато хората са диагностицирани. Хората най-често описват болката като тъпа или болезнена. Често се усеща в долната част на гърба или ребрата. Възможно е да усещате, че има болка и в мускулите. Болката в костите се причинява от събирането на много плазмени клетки там. Големият брой плазмени клетки увреждат костите и водят до счупвания.

Усещане за умора поради анемия

Задухът и умората могат да се появят поради недостатъчно количество червени кръвни клетки - анемия. Това се случва, защото в костния Ви мозък има анормални плазмени клетки. Ненормалните плазмени клетки увреждат костите и изтласкват нормалните кръвни клетки.

Инфекции

Възможно е да сте по-предразположени към инфекции, като например инфекции на гръдния кош. След като получите инфекция, може да отнеме повече време, за да се оправите. Това е така, защото нямате достатъчно здрави бели кръвни клетки, които да се борят с бактериите или вирусите.

Твърде много калций в кръвта

Когато костите са увредени, те освобождават калций в кръвта. Твърде многото калций в кръвта се нарича хиперкалциемия. Това Ви кара да се чувствате много жадни, болни и уморени. Възможно е също така да отделяте много урина, тъй като организмът Ви се опитва да се освободи от допълнителния калций. Ако хиперкалциемията не се лекува и се влоши, тя може да Ви направи сънливи и трудни за събуждане.

Свиване на гръбначния мозък

Компресия на гръбначния мозък се получава, когато натискът върху гръбначния мозък пречи на нервите да работят нормално. Симптомите зависят от мястото на натиск в гръбначния мозък. Болката често е първият симптом и повече от девет от десет души (90%) с компресия на гръбначния мозък я изпитват. Болката може да бъде:

Други симптоми са:

Увреждане на бъбреците

Абнормалните плазмени клетки произвеждат голямо количество белтъчни антитела (имуноглобулин). Това може да увреди бъбреците Ви, тъй като преминава от кръвния поток в урината. Това води до редица различни симптоми, включително:

Синини и кървене

Необичайното образуване на синини и кървене може да се случи, тъй като големият брой плазмени клетки в костния Ви мозък е спрял образуването на тромбоцити. Но това се случва доста рядко при миелом.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абсолютна симтоматика на

    2 0 Отговор
    дъртозата и как ще я различите от рака?
  • 2 Град Козлодуй

    3 1 Отговор
    Госпожице Събина Андреева недейте така да ни плашите штото няма да мога да спя.

    Коментиран от #6

  • 3 гробар

    1 5 Отговор
    няма значение, има бая yтpeпки които не трябва да са живи и ще пyкнат от PAK! После ще се разложат на открито, ще се носи вyня и ще и продадем останките.

    Коментиран от #4

  • 4 Пукъл

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "гробар":

    И теб те виждам между тях.

    Коментиран от #5

  • 5 гробар

    1 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пукъл":

    падай в трапа с цялата си гнycна смръдлива рода! Бързо, да не те подритвам с гробарските кубинки връз пъпешовидната ти чутора!
  • 6 Абе Козлодуй,

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Град Козлодуй":

    Захапи го пак и го надуй!
  • 7 Христо

    5 0 Отговор
    Песнопения!?

    То не може само с гугъл преводач