Отидете към основна версия

8 403 12

Най-бързата кола без шофьор е Audi RS7

  • audi-
  • rs7-
  • безпилотен автомобил

Немците от Audi продължават със смятаните от мнозина за безумни разработки на свръхнаточени автономни автомобили. Сега от компанията представиха нова версия на своята безпилотна кола, която е построена на базата на RS7. Предшественикът на тази машина дебютира през есента на 2014 година и още тогава немците го обявиха за най-бързата кола без шофьор. Новата разработка е по-лека от предходната с цели 400 килограма, системите и двигателя са усъвършенствани и колата е станала значително по-бърза.

Точното тегло на автомобила не се посочва, както и не се казва за сметка на какви възли и агрегати е постигнато това значително олекотяване. Новата автономна RS7-ица получава прозвището "Роби" и е снабдена с четирилитров осемцилиндров двигател. Моторът работи съвместно с два турбокомпресора, благодарение на които мощността му достига до впечатляващите 560 к.с. Максималният въртящ момент на този агрегат също не е за пренебрегване. Той е 700 Нм.

Електрониката е проектирана така, че да отговаря изцяло за кормилното управление, работата на скоростната кутия, както и тази на спирачките и подаването на газ. Автомобилът направи първите си изпитания на американската писта Sonoma Raceway в Калифорния, като прототипът успя да завърти обиколката (4 050 метра) за 2.01 минути без каквато и да било намеса от страна на водача. Автопилотът се ръководи от данните на няколко GPS устройства, предаващи информацията в електронния блок за управление през WLAN.

Системата има и още куп допълнителни модули, които отговарят за конкретната пътна обстановка. Най-важните от тях са специални 3D камери. Предшественикът на новото автономно Audi постави рекорд за скорост на "Нюрбургринг", като постигна скорост от 240 км/ч. Сега, според немците, новата разработка ще е още по-бърза. В реални условия безпилотните Audi-та бяха изпитани в Силициевата долина, където изминаха разстояние от 885 километра без помощта на водач, както и по магистралите в Германия, където скоростта на безпилотното Audi беше ограничена на 130 км/ч.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини