Отидете към основна версия

21 724 21

Новият Mercedes E-Klasse ще изпреварва сам

  • mercedes-benz-
  • e-klasse-
  • driving assistance package

Предстоящото поколение на Mercedes-Benz E-Klasse ще разполага с иновативен активен асистент за смяна на лентата, благодарение на който колата ще може да изпреварва сама. Новата екстра ще е част от пакета Driving Assistance Package и според немците ще направи седана още по-интелигентен.

Асистираща система, базираната на радар и камера, ще подпомага водача при смяна на лента - например при изпреварване при движение по многолентов път. Системата представлява съществен принос по отношение на комфорта и помага за избягване на произшествия.

Статистиката сочи, че почти 15% от всички инциденти по пътищата на Германия са между пътни превозни средства, движещи се в една и съща посока, от които почти 20% са резултат от колизия при смяна на лентата. За да ограничи подобни рискови ситуации от 2007 година, Mercedes-Benz предложи асистент за мъртвата зона.

Тази опция през 2010 беше доусъвършенствана до активен асистент за мъртвата зона. Така освен визуалното и акустично предупреждение при активиран пътепоказател активният асистент за мъртва зона започна да се намесва посредством едностранна интервенция на спирачната система, за да задържи автомобила в неговата лента.

Сега с активния асистент за смяна на лентата Mercedes-Benz прави следващата голяма стъпка напред. Като част от DRIVE PILOT той намалява стреса върху водача при смяна на лентата за движение и водачът може по-добре да се концентрира върху случващото се около него на пътя.

Автоматичната смяна на лентата става, когато водачът активира пътепоказателя за повече от 2 секунди, с цел смяна на лентата. Тогава активният асистент насочва колата в съседната лента. Автомобилът ще смени лентата автоматично само ако сензорите не установят друго превозно средство в съответната зона за безопасност.

Без значение е дали автомобилът иска да премине в лявата лента, за да изпревари, или иска да се върне в дясностоящата лента. Радарна система с далечен обсег и стерео камера наблюдават зоната пред автомобила, докато мултирежимни радарни сензори проверяват непрекъснато зоните отстрани и отзад.

Те отчитат скоростите на идентифицираните превозни средства. Водачът от своя страна трябва само да проследи смяната на лентата. Германската Федерална служба по моторен транспорт (Kraftfahrbundesamt) вече е издала условно разрешение за активния асистент за смяна на лентата. Процедурата по кандидатстване за ЕС-разрешение е задействана.

Процесът на активна смяна на лентата при новата генерация на E-Klasse се деактивира ако сензорната система регистрира препятствие, не е в състояние повече да идентифицира маркировката, водачът извърши корекция на волана в обратната посока или Steer Pilot бъде изключен.

Активният асистент за смяна на лентата е подфункция на DRIVE PILOT и компонент от пакет „Асистиращи системи” на Mercedes-Benz, който ще чества своята премиера в новата Е-Klasse в началото на следващата година. Следващото поколение на модела ще стъпи на пазара в България през пролетта на 2016 година.

Подробни технически характеристики за генерациите на Е-клас , вижте  ТУК

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини