Отидете към основна версия

18 229 39

Цените на петрола погребват малолитражките

  • петрол-
  • цени на горивата-
  • сащ

Евтините горива и растящата популярност на кросоувърите принуждават американските производители да се отказват от компактни модели. Само през януари продажбите на малки и икономични автомобили в САЩ са спаднали с 11.3%, докато търсенето на всъдеходи и SUV-та е нараснало с 10.3 на сто, съобщава USA Today.

Някои компании прибягват до радикални стъпки за справяне с ниските цени и слабата ликвидност на малолитражките. Преди седмица Toyota ликвидира бюджетната марка Scion, чиято продукция бе ориентирана най-вече към млади купувачи. Неотдавна пък шефът на Fiat Chrysler Серджо Маркионе обяви, че концернът смята да се откаже от малките модели Dodge Dart и Chrysler 200, за да се съсредоточи върху по-големи автомобили.

Други производители като Ford планират да изнесат производството на компактни коли в Мексико. Първи в изгнание ще бъдат изпратени Fiesta и Fusion, а в близко време към тях може да се присъедини и Focus, чието производство в САЩ бе преустановено.

По данни на Американската автомобилна асоциация средната цена на галон обикновен бензин в Щатите е $1.74 (0.80 лв. за литър).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини