Отидете към основна версия

19 420 27

Audi A9 се изправя срещу Tesla Model S

  • audi-
  • a9-
  • e-tron

След като Илон Мъск и неговата Tesla направи сериозен фурор сред електрическите автомобили, големите автомобилни производители един по един започват да дават зелена светлина на проекти, които да се изправят срещу вече доказалата се Tesla Model S. Сега стана ясно, че и Audi ще се включи в тази борба. Лично шефът на компанията Рупърт Щадлер е одобрил една нова разработка на изцяло електрически седан, целта на който е да се бори с клиентите на Model S. Според Autocar най-вероятното име на новото Audi ще е A9 e-tron.

Първоначално в интернет пространството се появиха спекулации, според които индексът А9 трябваше да се прикачи към автомобил, който да конкурира купето на Mercedes-Benz S-Klasse, а така също и Bentley Continental GT. Впоследствие обаче от Audi са решили да кръстят така новият електромобил, който в моделната гама на марката ще е равнопоставен на А8. Електрическият седан А9 ще се прави на същата платформа, която ще се използва и при създаването на първия електрически кросоувър на марката - Q6 e-tron. Премиерата на Q6 e-tron е насрочена за 2018 година.По все още неофициална информация новото А9 ще разполага с три електродвигателя - един, отговарящ за предните колела и два, които ще задвижват задните. Захранването на тези три електромотора ще става от акумулаторен блок с течно охлаждане, капацитетът на който ще е 95 киловат часа. Зареждането на тези батерии, които ще са разположени по пода на автомобила, ще може да става, както от обикновена розетка, така и по индуктивен способ. Освен това А9 ще е първата кола на Audi, която ще разполага с автономно управление от четвърто поколение. Автономният пробег на колата ще надхвърля 500 км.

За сравнение ще кажем, че следващото А8 ще разполага с автопилот от трето поколение, който позволява изцяло автономно управление, но до скорост от 60 км/ч. За да постигнат по-скоро целите си, от Audi са отделили една трета от общия си бюджет, който отива само за разработката на нови електрически возила. Първите плодове от новото начинание на Audi се очакват да са факт през 2018 година, като след това марката планира да пуска по един нов електрически модел всяка година. Предвид всички усилия, немците са убедени, че ще направят по-добър продукт от този на Tesla.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини