Отидете към основна версия

12 504 10

Министър Василева се качи в Kia

  • kia-
  • soul-
  • ev-
  • ивелина василева

Екоминистърът Ивелина Василева вече управлява електромобил с нулево ниво на вредни емисии. Моделът е Kia Soul EV и е закупен от Министерството на околната среда и водите по пилотна програма, финансирана с 1 млн. лв. от Националния доверителен екофонд. Колата е цвят Titanium silver и се задвижва от 81 kW електрически мотор с мощност 110 к.с. и въртящ момент от 285 Нм. Пиковият момент се предава на предните колела през безстепенна автоматична скоростна кутия. Автономният пробег на този електромобил е 212 километра.

Ще припомним, че от началото на 2016-а екотаксите за електромобили намаляха с 30%, а за хибридните коли – с 15%. До тогава тези автомобили се облагаха по реда на стандартните превозни средства с двигатели с вътрешно горене. Към момента стимули към електрическата мобилност в България са освобождаване от годишен данък (от 2013 г.) и безплатно паркиране на електромобили на синя и зелена зона в София и Бургас.

За нуждите на всички собственици на електромобили КИА Моторс България ще предостави и монтира електростанции в търговско-сервизните комплекси на своите представителства в страната. До края на 2016-а не само клиентите на марката, но и всички потребители на електромобили ще имат възможност да зареждат безплатно своите електрически превозни средства в 12 града на територията на страната - София, Пловдив, Благоевград, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Плевен, Габрово, Казанлък и Сливен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини