Отидете към основна версия

25 732 41

VW пуска кола с разход под литър на сто

  • volkswagen-
  • xl1

 

Шефът на Volkswagen Мартин Винтеркорн разказа за плановете на концерна в близко бъдеще и най-интересната новина е, че VW ще пусне в серийно производство модела XL1, който беше демонстриран като концепция в началото на годината в Катар.
 
Автомобилът представлява дизел-електрически хибрид и в серийния си вариант ще бъде оборудван с електромотор с мощност 27 к.с. и двуцилиндров дизелов двигател с работен обем 0.8 литра и мощност 48 к.с.
 
Така със сумарна мощ от 75 к.с. градското автомобилче на VW ще може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 11.9 секунди, а максималната му скорост ще е 160 км/ч. Тези напълно стандартни данни за субкомпактен автомобил обаче едва ли учудват някого.
 
Най-интересно за серийният вариант на XL1 е, че разходът на гориво ще е точно 0.9 литра на 100 километра пробег. По думите на Винтеркорн моделът ще се произвежда в Германия, но все още не е известно в кой от заводите на марката.
 
Скоростната кутия на свръхикономичния немски модел е седемстепенна секвенциална. За разлика от концепцията, при която страничните огледала бяха заменени с камери, а вратите се отварят нагоре, при серийния вариант тези детайли ще са доста по-стандартни.
 
Мартин Винтеркорн обяви, че разработката на серийната свръхикономична кола вървят по план и нейните продажби ще стартират през 2013 година. На този етап не е ясна цената, на която ще се продава автомобилът с разход под литър на сто.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини