Отидете към основна версия

6 078 5

Първият бензинов автомобил

  • карл бенц-
  • mercedes-benz

Определението на термина автомобил отдавна е записано в дебелите книги. Според него това е безрелсово моторно превозно средство с повече от две колела, предназначено за превозване на пътници и товари. Под термина "моторно" в днешно време се има предвид бензинов, дизелов или електрически двигател.

Знаете ли обаче, че преди точно 125 години един изобретател получава официален документ, удостоверяващ, че той е направил първия автомобил с двигател с вътрешно горене. Датата е 2 ноември, годината - 1886-а, а името на изобретателя - Карл Бенц.

Първото по-дълго пътуване с автомобил е извършено от жена в началото на август 1888 година - от Манхайм до Пфорцхайм и обратно. Първата дама, която управлява триколката на Бенц, е съпругата му Берта.

Иначе Карл Бенц е готов с проекта почти година по-рано, но ведомството Kaiserlisches Patentamt го забавя точно десет месеца. Возилото с три колела има двигател, разположен над задната ос. Агрегатът е четиритактов и разполага само с един цилиндър.

Мощността на бензиновия мотор е едва 0.9 к.с., но въпреки това той позволява на триколката да се движи със скорост от 16 км/ч. Една от най-големите особености на агрегата е, че той е с вертикален колянов вал.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини