Last news in Fakti

5 Ноември, 2011 11:06 6 068 5

Първият бензинов автомобил

  • карл бенц-
  • mercedes-benz

Определението на термина автомобил отдавна е записано в дебелите книги. Според него това е безрелсово моторно превозно средство с повече от две колела, предназначено за превозване на пътници и товари. Под термина "моторно" в днешно време се има предвид бензинов, дизелов или електрически двигател.

Знаете ли обаче, че преди точно 125 години един изобретател получава официален документ, удостоверяващ, че той е направил първия автомобил с двигател с вътрешно горене. Датата е 2 ноември, годината - 1886-а, а името на изобретателя - Карл Бенц.

Първото по-дълго пътуване с автомобил е извършено от жена в началото на август 1888 година - от Манхайм до Пфорцхайм и обратно. Първата дама, която управлява триколката на Бенц, е съпругата му Берта.

Иначе Карл Бенц е готов с проекта почти година по-рано, но ведомството Kaiserlisches Patentamt го забавя точно десет месеца. Возилото с три колела има двигател, разположен над задната ос. Агрегатът е четиритактов и разполага само с един цилиндър.

Мощността на бензиновия мотор е едва 0.9 к.с., но въпреки това той позволява на триколката да се движи със скорост от 16 км/ч. Една от най-големите особености на агрегата е, че той е с вертикален колянов вал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дивако

    1 1 Отговор
    първия автомобил се казва дедионботон и е френски ане мерцедес бенц както го е написал някои лъжец фен на немските автомобили не е хубаво да се лъжат хората дори и по тоя начин
  • 2 дивако

    0 1 Отговор
    всеки може да се разрови в интернет и да провери за достоверноста
  • 3 Георги Георгиев

    1 0 Отговор
    DeDionBouton патентова първия си бензинов двигател през 1890 г. Да си имаме уважението. Не е да си ровил дълго из нета. ДеДионБутон е основана по- рано, но относно патентоването на бензинов двигател, по-късно от на Бенц се е случило. Французите са правили, но с парни двигатели.
  • 4 330i

    1 1 Отговор
    сега тази фирма е позната като "Мерцедес Бенц", той е първия, после останалите, карам 330и и го признавам, причината да имам БМВ е че двигателите им са по-добри
  • 5 Иван Цветанов

    0 0 Отговор
    В1841 г. италианеца Луиджи Кристофорс, изобретил двигател, работещ на принципа „сгъстяване-възпламеняване”. Този двигател имал горивна помпа и използвал за гориво възпламеняваща се течност – керосин. Идеята му била развита от двама забележителни мъже – Евгени Барзанти и Феликс Маточи, които към 1856 г. представили първият истински двигател с вътрешно горене.
    През 1867 г. в Париж се провеждало Световното изложение. Един двигател на фирмата Deutz, основана от инж. Николаус Ото и индустриалеца Ойген Ланген, направил много голямо впечатление на посетителите. Той бил направен на основата на принципа на Барзанти-Маточи...