Отидете към основна версия

14 959 4

Защо Дубай? Деликатесите на автоизложението в арабската страна

  • дубай-
  • автосалон
снимки: Винсент Де Брабандере

Винсент Де Брабандере

ОАЕ, Дубай

 

Някой би се запитал защо да посещава автосалона в Дубай само два месеца след автомобилното изложение във Франкфурт. Производители като McLaren, Brabus, Gemballa и Mansory обаче предпочитат емирството пред IAA. И изглежда имат специална причина за това.

Може би фактът, който най-бързо хваща окото, е присъствието на McLaren – марка, която няма навик да участва в автосалони. „Ние не продаваме колите си по моторни изложения”, ми сподели представител на фирмата. „Но за Средния Изток правим изключение”. Присъствието на McLaren беше короновано от появата на световния шампион от Ф1 Люис Хамилтън.

Подобна беше мисията и на германската тунинг компания Gemballa. Любопитно или не, фирмата не взе участие в автомобилното изложение във Франкфурт миналия месец, което се намира само на 150 км от седалището й близо до Щутгарт. Представител на марката ми каза: ”Ние продаваме в Дубай, не в Европа”.

Друг специалитет от Дубай е щандът на Mansory. Може би сте видели германския тунинг производител в Женева. Тук, в Дубай, компанията си позволява щанд, по-голям от този на марки като Skoda или Peugeot. Питали ли сте се къде отиват тези уникати след участието си в салони? Както повечето автомобили се отправят към фирмените шоуруми за продажба. Изключение правят само всички творения на Mansory, които отиват директно в салоните на Prestige Cars в Абу Даби.

Следващият щанд от моята обиколка е този на Brabus. С Brabus CL 800 Coupe, базиран на Mercedes CL-Klasse, и Brabus E V12 800 Cabriolet, най-бързия кабриолет в света, развиващ скорост от 370 км/ч, марката заявява две от осемте световни премиери на изложението. Подобно на своите колеги, в Brabus са решили да не участват във Франкфурт, а да изчакат салона в Дубай.

Обиколката ми из коридорите на шоуто ме върна отново на щанда на McLaren. Там срещнах стар познат от Аston Martin, работещ в PR-отдела на компанията. Когато изразих почудата си да го видя при McLaren, той каза: „Тук съм инкогнито. Искам да видя какво предлага конкуренцията”. Попита ме как бих съпоставил Aston Martin до McLaren. „Съжалявам”, казах му. „Харесвам много Aston Martin, но тук е мястото, където вие губите. McLaren е технологично най-напредналата спортна кола”. Той ме прекъсна със следващ въпрос: „Но има ли душа?” Пообъркан леко от този въпрос, започнах да осъзнавам, че е прав. Няма богато минало като Jaguar, Mercedes-Benz или Bentley. Междувременно наблюдавах дизайна на возилото и почувствах, че следващата Honda NSX би могла да изглежда също по този начин. Отново бях пробуден от моя събеседник: ”Кажи ми: можеш ли да нарисуваш логото на McLaren със затворени очи?” Не мога. Оставям на вас това малко домашно. Дори не ви моля да затворите очите си. Просто вземете лист хартия и химикал и се опитайте да нарисувате логото на McLaren.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини